O echipă în care fetele se ştiu de mult, au copilărit împreună, dar au ajuns să se reunească în această formulă abia anul acesta. Simona Halep, Sorana Cîrstea, Monica Niculescu şi Irina Begu au luat team-ul României din Zona Europa-Africa şi l-au dus în Grupa Mondială II.
Două zile pline, sîmbăta şi duminica de Paşti, au ajuns la final. Hora se formează spontan pe zgura Terenului Central de la Arenele BNR. Toată lumea se prinde, cu mîinile pe umerii celui de alături, luînd viteză. Alina Tecşor-Cercel, căpitanul nejucător, s-a dus să ia un steag tricolor.
Braţele se desfac şi îi fac loc în acel cerc viu, fremătînd, care se roteşte iute, amestecînd zîmbete şi emoţii lăsate în libertate. După ce se desprind, uşor ameţiţi, se întorc spre tribună şi îl cheamă jos, pe zgură, pe preşedintele federaţiei, George Cosac.
În cîteva secunde li se alătură, coborînd treptele în viteză, iar tabloul e complet. Jucătoare, căpitan, preşedinte, antrenori, preparatori fizici, toţi lucesc de fericire. E momentul de euforie maximă, în starea pură, nefiltrată.
Ascensiune complicată
Echipa României a urcat în Grupa Mondială II pentru prima dată de cînd există acest format al Cupei Fed. "De fapt, Grupa Mondială", atrage atenţia Sorana Cîrstea, cea care a adus punctul victoriei. "E o mică diferenţă faţă de Cupa Davis, la ei e un singur eşalon, la noi sînt două, dar numărul de echipe e acelaşi".
16, atîtea team-uri sînt acolo, sus, iar România e, în fine, printre ele! Au mai existat performanţe importante în anii '70-'80, dar pe atunci ţările participante erau mult mai puţine, iar sistemul de desfăşurare era diferit, de tip tablou, fără criterii geografice şi valorice. Acum, lucrurile sînt mult mai complexe, ascensiunea se face în etape, iar uneori calendarul nu permite reunirea celor mai bune componenţe ale echipelor.
În 2014 însă, la noi s-a reuşit acest lucru. Totul a început în februarie, la Budapesta, cînd, timp de o săptămînă, Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu şi Monica Niculescu au învins, pe rînd, Ungaria, Marea Britanie şi Letonia, cîştigînd Grupa B. Apoi s-au impus şi în faţa Ucrainei, cucerindu-şi dreptul de a evolua în barajul pentru Grupa Mondială II.
Acolo, fiecare dintre jucătoare a avut o contribuţie importantă, a adus puncte valoroase, chiar decisive. Ca într-o echipă. A fost un început bun de sezon în Cupa Fed pentru ele.
Adversarul nedorit, dar bătut
Barajul pentru eşalonul valoric secund a rezervat un adversar dur, cel pe care şi-l doreau cel mai puţin: Serbia. Finalistă a competiţiei în 2012. O provocare imensă, rezolvată în două zile intense, în care victoriile au venit dramatic sau clar, mai repede sau mai greu, cu ploaie, cu întreruperi, cu tensiune, cu sprijin uriaş din partea unui public numeros, efervescent. Pe rînd, fetele au invocat spiritul de echipă. Într-un singur cuvînt, pentru Monica înseamnă "bucurie", pentru Irina "unitate", iar pentru căpitanul Alina Tecşor "tenacitate".
"Important este ca echipa să cîştige, mi-a plăcut mult să joc acasă, cu atîta lume în tribună", a spus Simona. "Sîntem fericite să vedem atîţia oameni cu sufletul alături de noi", a completat Sorana. Unde poate ajunge această echipă? "Departe" e singurul răspuns posibil. Pas cu pas.
Căpitan şi liant
Alina Tecşor-Cercel, 34 de ani, spune că "e foarte greu să lucrezi cu patru fete diferite, cu personalităţi şi temperamente diferite". "Dar am savurat fiecare moment!", adaugă ea, cu un zîmbet larg. "E important că am fost împreună, sînt jucătoare foarte bune, de Top 100, dar cel mai mult contează spiritul care s-a creat, mai ales în aceste zile de sărbătoare, de Paşti". Alina adaugă că "avem o echipă super, iar responsabila cu buna dispoziţie este Monica. Ne uimeşte de fiecare dată".
La două întîlniri de vîrf
Victoria din întîlnirea cu Serbia a urcat România între primele 16 echipe ale lumii începînd cu 2015. Fetele ar putea ajunge între cele mai bune reprezentative, adică în Grupa Mondială I, dacă mai cîştigă două dispute anul viitor. Prima în Grupa Mondială II şi a doua în barajul pentru Grupa Mondială.
Fetele îşi vor afla adversarul pe 4 iunie, într-o tragere la sorţi care va avea loc la Roland Garros. Anul viitor, în al doilea eşalon al Grupei Mondiale vor fi alături de România Olanda, Elveţia, Suedia, Argentina, Slovacia, SUA şi Spania.
Cel mai probabil, România nu va fi cap de serie, iar adversarul se va alege dintre Argentina, Slovacia, SUA sau Spania. Întîlnirea urmează să se dispute la începutul lui februarie, iar locul desfăşurării se va trage la sorţi. Dacă va pierde întîlnirea din Grupa Mondială II, România revine în baraj.
Întîlnirile directe cu posibilele adversare
România-Argentina 1-1
România-Slovacia nu s-au confruntat niciodată
România-SUA 0-1
România-Spania 1-0
Istoria României în Cupa Fed
România a jucat prima întîlnire în Cupa Federaţiilor în 1973. Era atunci un cu totul alt format, competiţia disputîndu-se timp de o săptămînă într-un singur oraş. În acel an, s-a desfăşurat la Bad Homburg cu participarea a 30 de echipe, iar România a ajuns pînă în semifinale.
Acesta rămîne, pînă acum, cel mai bun rezultat al echipei României. În 1973 au jucat pentru România Judith Gohn, Virginia Ruzici şi Mariana Simionescu. În anii care au urmat au mai fost atinse de patru ori sferturile de finală, în 1974, 1978, 1980 şi 1981.
Istoria Fed Cup
1963 - s-a disputat prima ediţie, la Londra, cu 16 naţiuni la start, care au concurat timp de patru zile, trofeul fiind cucerit de SUA
1973 - echipa României participă pentru prima oară la Cupa Federaţiilor, numărul echipelor urcînd la 30, iar intervalul de desfăşurare ajungînd deja la o săptămînă
1992 - numărul ţărilor participante a crescut şi s-a trecut la calificări regionale pentru accederea în Grupa Mondială. Acesta este ultimul an în care echipa României a jucat în Grupa Mondială
1994 - numărul ţărilor a crescut, ajungîndu-se la un total de 73 de naţiuni
1995 - s-a trecut la un nou format, care însă a fost schimbat de mai multe ori pe parcursul unui deceniu
2005 - a fost introdus formatul actual, cu cinci eşaloane valorice, iar România a pornit din al patrulea, Grupa II Europa-Africa
România-Sebia, meci cu meci
Sorana Cîrstea-Ana Ivanovici 3-6, 6-1, 6-2
Sorana a reuşit cel mai bun meci al său în faţa celei mai bune prietene ale sale din circuit. În precedentele două înfruntări, sîrboaica nu-i lăsase nici un set româncei. Chiar dacă a pierdut primul act, Sorana a revenit incredibil, jucînd agresiv şi precis şi aducînd primul punct României.
Simona Halep-Bojana Jovanovski 6-2, 6-4 (meci început sîmbătă şi încheiat duminică)
Simona a intrat foarte hotărîtă pe teren, a luat avantaj încă de la început, dar elanul i-a fost tăiat de ploaie, care le-a trimis pe cele două jucătoare la vestiare la scorul de 3-1 în favoarea româncei. După aproape patru ore de aştepare şi de averse, oficialii ITF au decis să amîne partida pentru a doua zi. S-au întors duminică de la ora zece, cînd Simona s-a impus rapid, deşi a acuzat unele probleme, în setul al doilea, cînd a simţit că nu mai poate respira.
Simona Halep-Ana Ivanovici 3-6, 6-7(2)
La doar 90 de minute după încheierea partidei cu Jovanovski, Simona a fost nevoită să revină pe teren contra celei mai bune jucătoare din Serbia. Numărul 12 mondial, care a fost mult mai proaspătă decît Simona, a reuşit să încheie partida în două seturi, deşi Halep a revenit de cîteva ori în meci. Oboseala s-a simţit, lucru pe care l-a confirmat şi românca.
Sorana Cîrstea-Bojana Jovanovski 6-3, 6-7 (7), 6-3
Partida care a adus punctul victorios a fost una plină de tensiune, încărcătura emoţională şi-a pus amprenta pe cele două jucătoare. Jovanovski era la al doilea meci, dar a luptat incredibil, ducînd partida în decisiv şi salvînd pe parcurs cinci mingi de meci. Sorana a stat mereu concentrată şi, chiar dacă au existat momente grele, le-a făcut faţă excelent.
Monica Niculescu, Irina Begu-Jovana Jaksici, Nina Stojanovici 1-0, abandon
A durat doar cîteva minute pentru că perechea sîrbă a abandonat din cauza unor probleme medicale.
"E o victorie mare, este greu de exprimat în cuvinte cît de intense au fost emoţiile şi cît de mult ne bucurăm pentru ceea ce am reuşit" (Alina Tecşor-Cercel, căpitan nejucător)
"Vom merge mai departe, luăm totul pas cu pas, ne vedem de treabă şi vom vedea pînă unde vom putea ajunge" (Sorana Cîrstea)
"Pentru noi vine acum alt turneu, dar ne bucurăm că am fost împreună, o echipă unită, pentru că e o emoţie diferită" (Simona Halep)
"Am avut emoţii foarte mari, acum îl înţeleg pe antrenorul meu şi ce înseamnă să trăieşti meciurile de pe margine!" (Monica Niculescu)
"Ne-am antrenat foarte bine împreună, ne-am motivat una pe cealaltă şi ştim că putem să ajungem cît mai sus" (Irina Begu)
{{text}}