Sporturi   •   Altele   •   MTS

Ministrul Gabriela Szabo a vorbit cu Gazeta despre nevoia de reformă din sportul românesc: "Modelul american este idealul meu!"

Articol de Mirela Neag   —  vineri, 02 mai 2014

Şefa TS vrea să înţeleagă colegii săi de ce va pune accent pe sportul de masă şi spune că nu este adepta implementării unei reforme dure

Gabriela Szabo gestionează sportul românesc de două luni. S-a mutat din birouaşul de consilier ministerial în cel eliberat de fostul sei şef, Nicolae Bănicioiu, care s-a mutat la Sănătate. În jurul ei mişună în permanenţă patru puşti, cei care o ajută cu întocmirea agendei zilnice şi care-i întîmpină pe cei veniţi în audienţă. Nu-i place să stea şi să discute la biroul ministerial acoperit de hîrtii. Preferă sala alăturată, de consiliu, cu boltă de sticlă.



- Doamna ministru, înainte de a ocupa această funcţie aţi declarat că sportul românesc e falimentar. Mai este valabilă acum afirmaţia?

- Sportul românesc trece printr-un moment greu, poate cel mai greu din istorie. Dar tot sportul mondial se confruntă cu aceleaşi probleme. Un studiu european a constatat că obezitatea şi lipsa spectatorilor tineri, sub 40 de ani, sînt problemele comune ale ţărilor. Iar rezolvarea lor e strîns legată de promovarea sportului de masă.



Baza de selecţie asigurată

- Deci e nevoie de sport de masă?

- Eu sînt un produs al sportului de masă. Am fost selecţionată în timpul unui cros organizat în şcoală. Cît am stat la federaţia de atletism am promovat foarte mult competiţiile adresate copiilor şi asta am încercat să fac şi cît am lucrat la cabinetul ministrului Bănicioiu. Sînt acuzată că pun accent pe sportul de masă, dar lumea trebuie să înţeleagă că sportul de performanţă este produsul sportului de masă.



- În politica ministerului, sportul de masă va fi prioritar celui de performaţă?

- Trebuie să oferim posibilitatea tuturor oamenilor să facă sport, mişcare. Pentru a ajunge aici trebuie să investim însă în infrastructură. După ce rezolvăm sportul de masă şi infrastructura, abia apoi putem vorbi de sportul de performanţă, pentru că atunci baza de selecţie este asigurată. Aceasta este linia care trebuie urmată.



- S-au construit sute de săli de sport în ţară...

- Nu e suficient, dar de data aceasta trebuie implicate comunităţile locale. Ele trebuie convinse să investească în terenuri de sport, în bazine şi să promoveze activităţile sportive, la nivelul copiilor, elevilor. Am devenit o ţară în care foarte mulţi copii sînt diagnosticaţi cu ADHD, hiperactivitate şi deficit de atenţie. Asta pentru că, din diverse motive, copiii nu-şi mai petrec timpul liber afară, la joacă, şi nu-şi mai consumă energia. De ce africanii dau cei mai buni alergători? Pentru că petrec foarte mult timp afară, parcurg distanţe mari pe jos.



"Avem doar cîteva elite"

- O să reformaţi în acest sens sistemul, spre sportul de masă?

- Da, dar nu sînt adepta unei schimbări dure. Trebuie să vorbeşti cu toţi oamenii implicaţi, să ajungi la un consens... Reforma trebuie să plece de la noi, toţi oamenii din sport. Nu e suficient că vor doi, trei oameni. Personal, îmi place modelul american. Este idealul meu. Îmi doresc să văd şi în România competiţii puternice la nivelul şcolilor, al universităţilor. De acolo se hrăneşte sportul american cu sportivi de performanţă. Cu campioni olimpici şi mondiali...



- Şi cu sportul de performanţă din România cum rămîne. Ultimul titlu mondial cucerit este cel al echipei feminine de spadă, din 2011...

- Tot ce avem acum în sportul de performanţă sînt cîteva elite. Trebuie să avem grijă de acestea pentru a performa la Rio 2016. Dar a direcţiona toţi banii către sportul de performanţă nu rezolvă problema decît pe termen mediu. Acum trebuie să facem eforturi maxime în campanii de conştientizare pentru ca publicul să înţeleagă cît de important e să facă mişcare.







Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.