International   •   Campionate   •   POVESTE

FOTO Destine la indigo? » Edinson Cavani şi ”sosia” au plecat din Salto să cucerească Europa :D

Articol de Diana Neacşu   —  vineri, 21 martie 2014

Salto. Un oraş cu puţin peste 100.000 de mii de locuitori, situat în nord-vestul Uruguayului. La aproape 500 de kilometri de capitala Montevideo, lipit parcă pe linia graniţei cu Argentina, oraşul are o semnificaţie aparte pentru iubitorii de fotbal.

Povestea începe inevitabil cu Edinson Cavani şi Luis Suarez. Îl putem adăuga şi pe Juan Albin, dacă tot a ajuns să fie stranierul cu cel mai bun CV din Liga 1. Cei trei mai au ceva în comun, în afară de locul naşterii. Sînt din aceeaşi generaţie. Însă pepinera din Salto nu a oprit la ei fabricarea de talente.

Să începem mai bine cu Edinson Cavani, a cărui viaţă e plină de anectode. Şi-a început cariera la echipa Peñarol din Salto. La 14 ani debuta în Primera de Salto, unde tatăl său, Luis Alberto, era director tehnic. Pe atunci, era coleg cu Fornaroli, care purta numărul 9, era golgeterul echipei, Edinson fiind nevoit să joace ca mijlocaş.

Modelul Guglielmone şi ”atleţii lui Dumnezeu”


Luis Alberto are doi copii dinainte de căsătoria cu Berta, mama lui Edinson. Şi aceasta mai are un fiu dintr-o relaţie anterioara, nimeni altul decat Walter Guglielmone, alături de care Edinson a copilărit în Salto şi care l-a însoţit şi la Montevideo în 2006 cînd a ajuns la Danubio. ”Gugli”, care a jucat şi el fotbal, era modelul micuţului Edinson şi totodată cel care l-a convins să plece în capitală. Luis şi Berta mai împreună un copil, Cristian, care este cu doi ani mai mare decît Edinson, şi care şi-a încercat de asemena norocul la Danubio în perioada în care celebrul său frate era legitimat aici. Clubul a dorit să-l oprească, dar Cristian a preferat să se întoarcă în Salto, unde joacă şi acum.

Perioada petrecuta la Danubio l-a marcat pe Edinson, care s-a trasformat în "Atletul lui Dumnezeu". ”Eu nu am fost credincios întotdeauna. Părinţii mei mergeau la Biserică, dar pe mine nu mă interesa aşa tare. Preferam să îmi petrec timpul cu prietenii şi să mă joc”, povestea Cavani înaintea Mondialului din Africa.

”El Matador”

Explozia lui Cavani a început în 2007, cînd a ieşit golgeter la Campionatul U20 din Paraguay. Aşa a ajuns în vizorul marilor cluburi, Juventus, Milan, Boca sau Real Madrid interesîndu-se de serviciile sale. În 2007, uruguayanul a semnat cu Palermo, pentru aproape patru milioane de euro, club la care a rămas trei ani.


Aventura italiană a continuat pentru Edinson în tricoul lui Napoli. Fanii napoletani l-au adoptat imediat. Bunicul uruguayanului era originar din Mondena, localitate situată în nordul Italiei şi a ajuns în Uruguay ca şi mulţi alţii, cu scopul a descoperi America. Peste ani însă, rolurile s-au invers, iar Cavani s-a văzut cel întors la origini. Alberto Caccia i-a compus melodia ”Forza Cavani Ale” înainte să joace vreun minut pentru napoletani. Iar uruguayanul nu a rămas dator şi a debutat cu gol în primul meci, jucat cu Elfsborg în play-off-ul Europa League.

Pizza şi prăjituri Cavani :D

Cele 104 goluri marcate pentru Napoli i-au adus supranumele de ”El Matador” atacantului de 27 de ani. Şi pe deasupra fanii i-au dedicat un nou cîntec, ”Alza le mani arriba Cavani”. A apărut şi un sortiment de pizza cu numele fotbalistului , iar într-o perioadă se vindeau în Napoli prăjituri ambalate într-o cutie cu fotografia lui Cavani. Sînt doar cîteva dovezi vii ale aprecierii de care s-a bucurat uruguayanul. Povestea de dragoste s-a terminat în 2013, cînd PSG a plătit celor de la Napoli clauza de reziliere de 64 de milioane de euro pe care o avea atacantul. Cavani s-a transformat astfel în cel mai scump transfer all-time din Ligue 1.

Edinson s-a căsătorit cu Maria Soledad în 2007. Ca şi el, Maria era originară din Salto, iar cei doi se cunoşteau din copilărie, familiile lor menţinînd o relaţie de prietenie. Nu s-au văzut o perioadă lungă de timp, dar în 2006 s-au reîntîlnit şi la puţin timp a venit şi cererea de căsătorie. ”Nu a fost romantic, nici special, a fost ceva de comun acord, ne iubim şi vrem ca Dumnezeu să ne binecuvînteze”, povestea uruguayanul în revista Caras. Cei doi au divorţat după şase ani, dar au împreună doi copii, Lucas şi Bautista.

Cavani e foarte legat de oraşul său natal, în care se întoarce de cîte ori timpul îi permite şi unde organizează partide amicale caritabile, la care îşi invită prietenii. Printre ei şi Ruben Bentancourt, unul dintre cei mai promiţători tineri jucători, care a păşit deja în fobalul european. Atacantul de la Atalanta s-a născut tot în Salto, iar traiectoria sa pare să aibă multe lucruri în comun cu drumul urmat de ”El Matador”. 



”Sosia lui Cavani” :D

Bentancourt are 21 de ani şi este acum coleg în Italia cu fostul dinamovist Constantin Nica. Primii paşi în fotbal i-a făcut la Ferro Carril, unde şi Cavani a jucat la categoria U 15. La 14 ani, la aceeaşi vîrsta ca şi ”El Matador”, Ruben a debutat în Liga Salteña, în culorile celor de la Atletico Ceibal. Un an mai tîrziu, Bentancourt a plecat la Montevideo, unde a jucat la grupele de juniori ale celor de la Danubio, clubul care l-a trimis şi pe Cavani în Europa. A ajuns la prima echipa în sezonul 2011-2012 şi cînd reuşise să-şi cîştige locul de titular, a venit o oferta surpriză de la PSV.

Cum s-a realizat mutarea? ”Olandezii căutau atacanti tineri. M-au văzut cînd mă pregăteam cu echipa U20 a Uruguayului înainte de Mondial. Apoi au venit să mă vadă şi în campionat. Îmi amintesc că am bătut Fenix cu 4-1. Eram fericit, nici n-am ieşit bine de la duş şi au venit la mine cu un contract să-l semnez. A doua zi deja călătoream spre Europa. A fost atît de rapid totul, atît de nou pentru mine şi a venit cînd mă aşteptam mai puţin”, a povestit Ruben într-o interviu acordat unei publicaţii din ţara natală în urmă cu doi ani.

În Olanda a jucat pentru categoriile U19 ŞI U22 a celor de la PSV şi a marcat de şapte ori în primele nouă partide, atrăgîndu-le astfel atenţia olandezilor, care au apreciat dinamica şi felul în care rezolvă atacantul uruguayan situaţiile complicate. După un an petrecut la PSV, a ajuns în Serie A. În ianuarie 2014 a semnat cu Atalanta, fiind văzut de italieni ca o soluţie pe termen lung. Presa din Italia l-a numit ”sosia lui Cavani” după transfer, mai mult datorită asemănării fizice dintre cei doi.

Iulie 2013. Salto, Uruguay. Club Atletico Ceibal vs Cavani şi prietenii. Ruben Bentacourt a făcut parte din echipa oaspete. Proaspătul vicecampion cu Uruguay la Mondialul U20 a ales numărul 7. Edinson a purtat numărul 9, nu mai era nici un Fornaroli acum, care să i-l sufle. Ceibal s-a impus cu 1-0, dar contează poate mai puţin. Poveştile din Salto se pare că merg mai departe, încercînd să urmeze uneori aceeaşi paşi. Rămîne de văzut însă dacă gloria europeană se împarte la fel.

P.S: În august 2013, Ruben a avut parte de poate cea mai grea încercare din viaţa sa. Şi-a pierdut mama, Lourdes, al cărei nume şi l-a tatuat apoi pe mînă.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.