Deţinătoarea ultimului Master în Circuitul Tennis Europe la categoria 16 ani ştie că descoperirile viitorului vor ajuta sportul şi practicanţii lui.
Pentru Ioana Mincă succesul n-a venit deloc uşor sau repede, dar nu s-a descurajat. A făcut balet şi dans pînă la 7 ani, cînd părinţii, asediaţi de energia debordantă a fetiţei care se juca doar cu maşinuţe, au decis s-o ducă la tenis. Şi acum îi place să alunece graţios pe zgură, să dea o dreaptă în lung de linie din alergare, a la Nadal, iar loviturile sale seamănă cu ale Victoriei Azarenka, jucătoarea sa favorită.
În 2013, Ioana a fost a doua în circuitul Tennis Europe, cîştigînd şi Mastersul continental la categoria 16 ani. Este convinsă că "avem o generaţie foarte bună, sîntem cîteva fete cu rezultate, ne ridicăm una pe alta prin concurenţă şi sper să depăşim performanţele actualei echipe feminine de FED Cup, care tocmai s-a calificat în Grupa Mondială". Îşi doreşte să ajungă numărul 1 în clasamentul WTA "pentru că doar dacă îţi propui performanţe maxime poţi ajunge sus".
"Şcoala viitorului se va face de acasă"
Chiar dacă tenisul a devenit prioritatea sa numarul 1, Ioana nu neglijează nici şcoala. Ştie că orice ar fi, trebuie să ia BAC-ul. Este convinsă că "la cum avansează lucrurile, şcolile vor dispărea. Copiii vor învăţa de acasă, vor fi cursuri virtuale, poate cu profesori care să-ţi apară ca o hologramă, care să şi discute cu tine, nu doar să predea un curs. Va fi interesant, o să putem face doar materiile care ne interesează".
"Fără injecţii, doar pastile!"
Dacă nu ar fi făcut tenis, Ioana spune că "probabil m-aş fi indreptat către o carieră în medicină, deşi mi-e frică de injecţii. Oricum, în 10-15 ani, singur nu va mai exista aşa ceva, vor apărea pastile care să înlocuiască efectul injecţiilor. Scăpăm de durere, n-o să mai fie nici o problemă, o să mergem la doctor fără frică".
"Adio bătături!
Ioana speră ca tenisul să nu se schimbe prea mult în următorii ani "pentru că e foarte frumos aşa cum este acum. Dar cred că nu se poate, vom ajunge să avem rachete tot mai speciale, mai uşoare, aproape teleghidate. Probabil că îşi vor schimba uşor chiar şi geometria, în funcţie de priză, pentru a lovi mingea cît mai curat. O să scăpam şi de bătături, mînerele vor fi şi ele mult mai elastice. E greu să-ţi şi închipui ce va fi peste 15 ani, cînd totul avansează aşa de rapid...".
Roboţei bucătari
Deja nu mai este o noutate, roboţii cu aspect aproape uman au apărut în divese colţuri ale lumii. Ioana, mare consumatoare de net pe telefon, e la curent cu ultimele descoperiri şi crede că "probabil peste cîţiva ani, astfel de roboţei vor apărea şi în casele noastre. Mie mi-ar plăcea unul care să gătească, l-aş programa să-mi facă mereu deserturi sofisticate, din care
să nu lipsească ciocolata".
{{text}}