Ciclism

Turul Italiei se întoarce în Peninsulă » Cum stau favoriţii şi ce etape interesante urmează săptămîna aceasta

Articol de Mitică Docan  —  luni, 12 mai 2014

Turul Italiei se întoarce pe continent, după trei zile petrecute în Irlanda. Marcel Kittel a cîştigat cele două etape de sprint, în timp ce Orica GreenEDGE s-a impus în contratimpul inaugural. Dintre favoriţi, columbianul Rigoberto Uran şi australianul Cadel Evans stau cel mai bine.

Timp de trei zile, verdele trifoiului irlandez a fost înlocuit cu rozul ţipător al Turului Italiei. Startul din Belfast şi etapele din Insulă s-au dovedit un succes enorm pentru organizatori, care s-au trezit cu mulţimi de oameni pe marginea traseului, în ciuda vremii nefavorabile.

Care au fost cîştigătorii de etapă?
Au fost trei zile în care Orica GreenEDGE s-a impus în contratimpul pe echipe şi a confiscat tricoul roz, în timp ce germanul Marcel Kittel a făcut o demonstraţie de forţă la sprint. Omul de la Giant-Shimano şi-a buimăcit adversarii, cîştigînd atît la Belfast, cît şi la Dublin, în ambele ocazii fără să fie susţinut inteligent de echipă şi lăsînd impresia că este copleşit de alianţa celorlalte echipe de sprint. La întoarcerea în Peninsulă, australianul Michael Matthews poartă tricoul roz, la 8 secunde distanţă faţă de veteranul de la Omega Pharma-QuickStep, Alessandro Petacchi.


Uran şi Evans au furat startul. Ce fac favoriţii?
În primul rînd, respiră uşuraţi. Majoritatea cicliştilor implicaţi în lupta pentru clasamentul general au fost îngrijoraţi de străduţele înguste din Irlanda, de vremea nefavorabilă sau de suporterii prea entuziaşti, însă viteza ridicată nu a adus haosul în caravană. În afară de Dan Martin, care s-a făcut praf la contratimpul pe echipe, niciunul dintre favoriţi nu a suferit din cauza vreunui eveniment neprevăzut. Dar asta nu a însemnat că nu s-au creat diferenţe simţitoare.

Într-un Giro muntos, fiecare secundă înseamnă enorm, iar nimeni nu ştie asta mai bine decît australianul Cadel Evans, liderul de la BMC. Cîştigătorul Turului Franţei 2011 şi-a biciuit coechipierii în prima etapă şi, în ciuda faptului că Movistar a beneficiat de cîţiva rutieri buni la contracronometru, a cules roadele. 48 de secunde ecart faţă de Nairo Quintana şi un minute şi 26 de secunde faţă de "Purito" Rodriguez.

Un alt favorit cu zîmbetul pe buze este Rigoberto Uran. Loc 2 anul trecut, liderul de la Omega Pharma-QuickStep i-a luat faţa lui Evans pentru două secunde şi deschide lista pretendenţilor la trofeu. "Poate diferanţa este o mică supriză, dar gîndiţi-vă ca echipa mea a cîştigat 3 titluri consecutive de campionat mondial".

[Aproape de carnagiu! Poliţia a dezamorsat o bombă IRA plasată la finalul etapei din Turul Italiei]

Ce urmează? O săptămînă agitată, un weekend nebun
Cum azi este pauză în Turul Italiei, rutierii se întorc pe continent cu două avioane, în timp ce bicicletele se închesuie într-unul singur. Marţi, 13, ;) plutonul va parcurge cea mai scurtă etapă din cea de-a 97-a ediţie a competiţiei, 112 kilometri între Giovinazzo şi Bari, pe coasta Adriaticii, pentru ca miercuri să se ciocnească primele orgolii într-o etapă serioasă, terminată în căţărare. Joi avem o etapă pantagruelică, de 247 de kilometri, încheiată în urcuşul de pe Montecassino.

Dar weekendul aduce cele mai multe bunătăţi. Sîmbătă, plutonul are de escaladat două căţărări de primă categorie, în apropiere de San Marino, acolo unde rutierii sînt nevoiţi să încrucişeze săbiile în Apenini, pe o ascensiune în trepte, cu o ultimă selecţie de 13%! Duminică, altă etapă-turnir, cu o căţărare de finală lungă de aproximativ 20 de kilometri. Ambele profiluri de etapă sînt aici.

Sîmbătă: Foligno-Montecopiolo, 179 km


Duminică: Lugo-Sestola, 172 km


Clasamentul general:
1. Michael Matthews (Aus/Orica) 10:06:37"
2. Alessandro Petacchi (Ita/Omega Pharma - Quick-Step) +8"
3. Daniel Oss (Ita/BMC Racing) +10"
4. Luke Durbridge (Aus/Orica) +14"
5. Ivan Santaromita (Ita/Orica)
6. Svein Tuft (Can/Orica)
7. Pieter Weening (Old/Orica)
8. Cameron Meyer (Aus/Orica)
9. Rigoberto Uran (Col/Omega Pharma - Quick-Step) +19"
10. Gianluca Brambilla (Ita/Omega Pharma - Quick-Step)
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.