GSP special   •   Publicitate   •   SPECIAL

Durerea dintre Prut şi Nistru » DVD-ul ”Golgota Basarabiei” poate fi cumpărat împreună cu Gazeta Sporturilor pe 15 mai

+3 Foto
O familie basarabeană fotografiată în 1930

Articol de Gazeta Sporturilor   —  marţi, 13 mai 2014

Gazeta Sporturilor va scoate pe 15 mai DVD-ul cu documentarul "Golgota Basarabiei", un film sfîşietor despre suferinţele îndurate de românii din Basarabia din partea comuniştilor, dupa anexarea la Uniunea Sovietică.

Istoria este crudă şi dezechilibrată, iar unele momente ale sale nu trebuie lăsate să se piardă din memoria viitorului. Documentarul "Golgota Basarabiei", realizat de Moldova-Film în 2010, reprezintă un documento dovadă tulburătoare despre şi pentru victimele regimului totalitar comunist din Moldova şi din fosta Uniune Sovietică.

Pelicula se bazează pe dezvăluirile şocante şi dureroase care au izbit această parte de lume după ce arhivele KGB au fost desecretizate. O infimă parte din ele, desigur, căci dosarele erau numeroase şi groase şi pline de atrocităţi. Toate crime absurde înfăptuite împotriva oamenilor care nu doreau să accepte că regimul comunist poate însemna salvarea şi evoluţia.

Imaginile de acum aproape 65 de ani, în alb-negru şi sepia, sînt greu de privit, cînd vine vorba de maldăre de cadavre lăsate să se descompună în soare sau de bărbaţi puşi să-şi sape singuri gropile în care urmau să sfîrşească.


Trenuri pentru deportaţi şi gropi comune

Data de referinţă este 28 iunie 1940, cînd trupele ruseşti roşii invadează Basarabia şi nordul Bucovinei. Ca şi cum fimările şi fotografiile nu erau suficient de puternice, realizatorii documentarului au adus în faţa privitorului mărturiile actuale ale unor foşti deţinuţi politici, pe atunci tineri care au supravieţuit cumva terorii, acum oameni ajunşi la senectute pe care însă amintirile acelea oribile nu au cum să-i părăsească.

Între rememorările lucide şi extrem de dure, apar din nou cadrele cu execuţii publice, în care cei consideraţi duşmani ai sistemului erau spînzuraţi sau împuşcaţi, în timp ce spectatorii acestor crime erau obligaţi să aplaude şi să sprijine forţat aceste crime. La fel, imaginile trenurilor morţii şi ale ruperii de pămînt, care se îndreptau către Siberia, ducînd în ele, în frig, mizerie, foamete şi lipsă de apă, zeci de mii de români basarabeni. Căci dezrădăcinarea este doar un alt fel de exterminare.

În paralel, documentarul explică şi consecinţele pactului Ribbentrop-Molotov, care a supus o parte din Europă unei reîmpărţiri ruso-germane, dar şi orchestrarea şi falsificarea evenimentelor petrecute la venirea "armatei roşii eliberatoare", încercările de distrugere şi fărîmiţare a sufletului unui popor - neamul românesc din afara României.

38.000 de basarabeni au luat calea lagărelor sovietice, după 28 iunie 1940


"Mii de persoane au fost arestate în primele luni de ocupaţie sovietică, dar cele mai numeroase arestări s-au produs în ajunul atacului german asupra URSS" ("Golgota Basarabiei")

"În lagăr, eu nu spus că eram basarabean, am spus că sînt român. Foarte interesant lucru, dacă spuneam că sunt român, ruşii mă stimau. Dacă spuneau că eşti moldovean, spuneau «combinat»" (Oleg Frunză, supravieţuitor din lagăr)

"Erau toţi gospodari, nu erau hoţi, îşi plîngeau neamurile, îşi căutau miresele, că familiile şi copiii fuseseră duşi în altă parte" (Oleg Frunză, supravieţuitor din lagăr)

"Sute de cadavre aruncate în gropi comune au fost descoperite în curtea fostului Consulat italian de pe strada Viilor. Victimele mutilate şi desfigurate cu var nestins au fost executate prin împuşcare în cap, cu mîinile legate la spate" ("Golgota Basarabiei")

"În sat la noi au venit bandiţi care nu au fost la război, toţi vorbitori de limbă rusă. Ei s-au pus la conducere şi au început a teroriza norodul" (Ecaterina Garmandir, deportată)

"Religia, numită de Marx opiu pentru popor, trebuia discreditată şi desfiinţată" ("Golgota Basarabiei")

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.