Concursul de 55 de kilometri Prima Evadare a fost mai dificil ca anul trecut, din cauza porţiunilor cu noroi. Asta nu i-a împiedicat pe participanţi să încheie cursa mulţumiţi.
Duminică, mii de oameni s-au adunat în faţa Academiei de Poliţie Băneasa. Dotaţi cu biciclete, căşti, încălţări speciale, cipuri de cronometrare. Aveau de mers 55 de kilometri, pînă la Snagov, pe drumuri de ţară, prin sate şi prin pădure. Unii au state vechi, alţii au venit cu emoţiile începătorului.
La start răsună muzica şi se face încălzirea. Zeci de corturi ale echipelor şi ale sponsorilor colorează şi mai tare, în soare, verdele ierbii. Profesioniştii cu ambiţii sînt serioşi şi concentraţi. Amatorii ştiu că urmează să petreacă şi 7 ore pe drum. Dacă te apropii de ei, găseşti şi biciclete micuţe. Sînt copii, chiar şi de grădiniţă, însoţiţi de părinţi. Este ride-ul vieţii lor, cel puţin pînă acum.
Noroi şi napolitane
După start, corturile se strîng în viteză. Se pleacă rapid către Snagov, unde furnicarul organizatorilor se pune în mişcare. Culorile dispărute din Băneasa reapar pe malul locului, se ridică din pămînt o scenă şi creşte ca din apă o spălătorie de biciclete. Medaliile şi cupele se iţesc la loc de cinste, iar susţinătorii apar şi ei, cu suc şi apă în mîini. Este cea mai caldă zi din acest an. Ce baftă!
Nici nu apucă bine locul să arate a punct de final, cînd cei mai buni din concurs, băieţii de la clasa Elite, îşi fac apariţia din pădure. Au plecat curaţi, s-au întors îmbăiaţi în noroi. Primul e, la sprint, Lucian Logigan, victorios în faţa lui Marius Petrache. A trecut doar o oră şi 50 de minute de la start.
Prietenia e pe primul plan
Treptat, locul se umple de finisheri. Unii vin înjurînd de mama focului - au fost nevoiţi să-şi care bicicletele pe porţiunile noroioase. Alţii vin chiuind şi rîzînd. Se aşază pe iarbă şi încep să constate avariile. Bătături la picioare din cauza încălţărilor, julituri în genunchi de la căzături, pungi de gheaţă la cap - noroc că nu e nimic foarte grav.
Mănîncă orez, paste sau napolitane şi vorbesc - evident - despre cursă! "Aş fi ieşit mai bine ca anul trecut, dar am avut cu mine un prieten care a venit pentru prima dată. Am preferat să stau, cel puţin la început, mai aproape de el", spune Adrian P, un amator mai experimentat.
Implicare fără să vrei
Dacă tot stai pe acolo şi aştepţi să vină cicliştii, simţi nevoia să ajuţi pe cineva. Recuperezi cronomentrele de la participanţi, ajuţi să ridici un panou publicitar, îţi arunci ochii pe un comunicat de presă şi cari şi cupa de Finisher de colo-colo, unde e nevoie de ea. Voluntari în tricou roşu au fost vreo 200. Voluntari anonimi, fără walkie-talkie, dar luaţi pe sus de atmosferă, au fost însă mult mai mulţi.
Cîştigători - Irina şi Lucian
La masculin s-a impus, ca şi în ediţia din 2013, Lucian Logigan (Ideal Geiger Team), care a parcurs drumul prin păduri într-o oră, 49 de minute şi 57 de secunde. A fost urmat pe podium de Marius Petrache şi Attila Madaras. La fete a cîştigat Irina Dumitru (BikeXpert Racing Team), cu timpul de 2h 20,49, urmată de Emese Fodor şi Alexandra Lazăr.
2.600 de oameni au luat startul în ediţia a 6-a a Primei Evadări
6 minute întregi a durat operaţiunea de start, pînă ce toţi participanţii au trecut de poarta Red Bull
29,7 km/h a fost media de înaintare a cîştigătorului, Lucian Logigan, care a şi căzut de două ori
69 de ani are cel mai în vîrstă participant
6 ani are cel mai tînăr participant
"Zonele mai dificile, cu noroi, n-au făcut decît să condimenteze şi mai mult competiţia" (Daniel Sărdan, organizator NoMad Multisport)
"Pe la jumătatea cursei mi-am dat seama că trebuie să fii cam dus ca să faci asta. Dar acum de-abia aştept cursa de la anul" (Andreea Popa, participantă)
{{text}}