Simona Halep va juca azi, dupa ora 12, pe arena "Philippe Chatrier", cu Sloane Stephens, pentru un loc în sferturile competiţiei. Pentru oricare dintre ele, calificarea între primele opt la Roland Garros ar fi o premieră. Cine are însă mai multe şanse?
La Paris lucrurile se schimbă repede uneori. Mai ales cînd primele trei nume de pe lista favoriţilor au plecat din turneu, cum se întîmplă pe tabloul feminin. Aşa că se caută alte repere, iar ajustarea se face din mers. Simona Halep a rămas cel mai înalt cap de serie aflat în cursă, numărul 4, şi interesul faţă de ea a crescut.
Nu atît de mult încît să încapă în paginile L'Equipe-ului, dar suficient cît să strîngă 7-8 ziarişti străini la conferinţa de presă. E adevărat că nici adversara româncei de azi, Sloane Stephens, nu e pomenită în celebrul cotidian sportiv francez, ceea ce e o consolare. Şi faţă de ea însă există un salt al curiozităţii. Şi faţă de duel în sine.
Familiarizare contra victorii
Ideea bătăliei de azi, propusă de cei interesaţi, e aceea că Stephens joacă bine în turneele de Mare Şlem, iar Halep mai puţin. Se vorbeşte chiar de o experienţă a americancei în competiţiile majore versus o experienţă a româncei în turnee mai mici. E o afirmaţie doar pe jumătate corectă.
Sloane a ajuns în a doua săptămînă de Grand Slam la ultimele 6 concursuri, urcînd cel mai sus în semifinalele de la Australian Open 2013, în timp ce Simona a făcut acelaşi lucru la ultimele 3, cu vîrful atins tot la Melbourne, anul acesta, cu sferturi de finală.
Luînd ca perioadă de referinţă un an şi jumătate, de la începutul sezonului trecut, e un timp în care Halep a crescut imens şi, în mod special, a cîştigat. Titluri, meciuri, dueluri. Cu 7 trofee în vitrină, ea are între cele mai bune bilanţuri din ultima vreme. Şi a crescut totuşi progresiv, începînd cu turnee mici, International, apoi mărind constant miza, la Premier, apoi Premier 5, adăugînd semifinale Premier Mandatory, la Indian Wells, şi finală Premier Mandatory, la Madrid.
Constanţă în urcare
Stephens, în schimb, nu a cîştigat nimic. N-a ajuns nici măcar într-o finală, cît mai mare sau mică. Şi-a clădit urcarea în clasament, una temporizată anul acesta, pe flash-uri, pe rezultatele din turneele majore, unde sînt şi cele mai multe puncte. Dar acestea vin doar de 4 ori pe an, în plus, semifinalele au fost maximumul.
Americanca nu ştie de ce joacă mai bine în concursurile de Mare Şlem, n-are o explicaţie. Simona, în schimb, poate lămuri de ce a ajuns acolo unde e acum, pe locul 4 în lume: pentru că în tot acest timp a acumulat, s-a dezvoltat, a mers în sus.
Duelul lor de azi nu va fi unul al experienţei de Grand Slam, ci cel dintre două jucătoare care vor da totul pe teren, oricît de banal ar suna. Între două fete de 22 de ani - Simona, respectiv 21 - Sloane, care încearcă să-şi facă loc înspre o mare performanţă. Şi pentru asta vor juca, folosindu-şi loviturile, creierul, emoţiile. Şi acolo s-ar putea să conteze mai mult experienţa de a cîştiga, pur şi simplu. Titluri, meciuri, dueluri.
Simona Halep
- 22 de ani
- numărul 4 WTA
- Titluri în palmares: 7
Atuuri
- Joc fluid, inteligent, strălucitor în manevrarea direcţiilor şi a unghiurilor
- Capacitate de luptă remarcabilă
- Încredere mare în sine, bazată pe rezultatele recente
- Evoluţie fără mari fluctuaţii
- Suprafaţă care îi este familiară
Dezavantaje
- Un mic deficit de forţă
Sloane Stephens
- 21 de ani
- numărul 19 WTA
- Titluri în palmares: 0
Atuuri
- Lovituri tari, puternice, explozive
- Pregătire fizică foarte bună
- Capacitate de accelerare excelentă
Dezavantaje
- Perioade de absenţă în joc
- Suprafaţă mai puţin potrivită
Parcursul Simonei la ultimele turnee de Mare Şlem
2013
Australian Open - turul 1
Roland Garros - turul 1
Wimbledon - turul 2
US Open - optimi
2014
Australian Open - sferturi
Parcursul lui Sloane la ultimele turnee de Mare Şlem
2013
Australian Open - semifinale
Roland Garros - optimi
Wimbledon - sferturi
US Open - optimi
2014
Australian Open - optimi
{{text}}