Minte, inimă, braţ şi picioare, totul funcţionează la Halep, care compensează lipsa înălţimii prin inteligenţă, voinţă, curaj şi determinare.
Orice sondaj s-ar face acum legat de Simona Halep, acesta ar strînge în majoritate abundentă bile colorate şi doar cîteva, foarte puţine, cenuşii.
Românca ştie jocul de la prima pînă la ultima literă a dicţionarului de tenis, doar că, la fel ca în orice limbaj folosit uzual, unele cuvinte apar mai des, iar altele sînt folosite rar pînă la rarisim. Nu înseamnă că nu există acolo, că nu vor intra la un moment dat în cotidian, expulzînd altele sau împletindu-se cu ele într-un vocabular bogat, echilibrat, elaborat.
Ce înseamnă însă să fii Simona Halep? Din cap pînă-n picioare, ea e făcută pentru tenis, chiar dacă nişte centimetri în plus ar fi ajutat încă şi mai mult. Dar poate tocmai aici stă tăria ei: în capacitatea de a-şi folosi fiecare fibră a corpului pentru a practica acest sport la cel mai înalt nivel.
1. Minte
Simona este între cele mai inteligente jucătoare din circuit în momentul actual. Fidelă ideilor proprii, stilului personal de joc, ea nu ezită să caute soluţii eficiente atunci cînd lucrurile nu merg tocmai bine. "În pauzele dintre game-uri, n-ai s-o vezi uitîndu-se pe cer", spune antrenorul ei, Wim Fissette.
"Ea foloseşte acest timp pentru a analiza jocul, pentru a vedea ce are de făcut. Nu mă deranjează că nu mă cheamă pentru sfaturi. Dimpotrivă, apreciez faptul că îşi caută singură alternative. În plus, la turneele de Mare Şlem, intrarea antrenorilor pe teren nu e permisă, iar acele concursuri sînt cele mai importante, sînt ţinta noastră. Acolo te poţi baza doar pe tine", încheie el.
2. Inimă
Să ne amintim semifinala de la Sofia, din noiembrie trecut, contra Anei Ivanovici. Halep părea pe marginea subţire, fragilă a înfrîngerii, condusă cu un break în decisiv. Mulţi ar fi cedat atunci, dar ea a rămas acolo, punînd suflet în fiecare lovitură, sperînd, luptînd, decisă să nu cedeze. Şi nu e singurul exemplu.
În finala care a urmat, a revenit, de asemenea, de la 0-1 la seturi cu Stosur. O făcuse deja cu Heather Watson la US Open, avea s-o mai facă de mai multe ori: cu Kanepi la Doha, cu Lisicki şi Kvitova la Madrid. La ea este acea senzaţie că dă totul pe teren, chiar dacă pierde. Ştii că a încercat pînă la ultimul fir de energie şi de voinţă.
3. Lovitură de dreapta
Este lovitura pe care, în perioada junioratului, o executa plat, iute, mai ales după ce intra în teren. Cu timpul, a devenit mai nuanţată, acum, cînd are nevoie de o variaţie şi de marjă de eroare, apare un pic de efect, de lift sau de topspin. Remarcabilă este capacitatea Simonei de a face switch-ul, în funcţie de situaţie şi de adversară. Un exemplu: contra Petrei Kvitova, care loveşte foarte bine de la nivelul şoldului, a înălţat mingea, deranjînd-o.
4. Rever
Virginia Ruzici, managerul Simonei, spune că îl apreciază drept o lovitură de cel mai înalt nivel. "De cînd am văzut-o, la 16 ani şi jumătate, cîştigînd la Roland Garros la junioare, mi-a plăcut combinaţia de fluiditate şi punch din execuţia ei, mai ales în lung de linie", explică învingătoarea de la Paris, din 1978. După ce îşi deschide terenul, backhand-ul longline este un final de punct entuziasmant, dar îl foloseşte foarte bine şi pentru a tăia unghiurile, surprinzîndu-şi adversarele.
5. Picioare
Halep este una dintre cele mai rapide jucătoare din circuit. Picioarele ei, alerte, neobosite, sînt bine antrenate pentru a o duce în oricare parte de terenului e nevoie. Adversarele au nevoie de o rezistenţă şi de o iuţeală comparabile pentru a-i face faţă. În plus, ajustarea poziţiei, uneori cu paşi mici, bine calculaţi, alunecarea, mai ales pe zgură, jocul de picioare sînt dintre cele mai eficiente.
6. Personalitate
Tot Wim Fissette remarca forţa de caracter a Simonei. "Chiar şi faptul că vrea să găsească singură soluţii este un semn al personalităţii ei puternice", spune el. Unii ar numi-o încăpăţînare, dar ar fi nedrept. Este vorba despre tărie interioară, care răbufneşte uneori şi se transferă în ceea ce face pe teren.
7. Emoţie
Simona nu se sfieşte să admită că e o persoană emotivă. "De cîte ori n-am plîns după vreun meci pierdut, mai ales dacă a fost strîns", povestea ea într-un interviu dat Gazetei la sfîrşitul anului trecut. Pe cît de intense sînt însă reacţiile, pe atît de repede sînt uitate.
Ea are o capacitate uluitoare de a se reseta de zeci de ori în timpul unui meci, trecînd fulgerător peste un moment rău şi pornind un asalt, ca de la zero. Uneori, emoţiile au fost însă mai puternice decît ar fi dorit, ca în "sfertul" de la Melbourne, cînd s-a blocat aproape complet şi aproape că nu a putut juca din cauza crispării. Este însă un proces de învăţare şi de acumulare.
Luminiţa Paul este expertul Gazetei Sporturilor în tenis şi urmăreşte cariera Simonei Halep încă de cînd jucătoarea era junioare, acum 8 ani. Luminiţa Paul va comenta meciul Simonei de astăzi, de la ora 15:00.
{{text}}