Tenis

Corespondenţă din Paris, de la Luminiţa Paul » Cît de aproape! Simona Halep, la 2 game-uri de trofeu şi la 2 minute de cea mai lungă finală feminină la Roland Garros din istorie

Articol de Luminiţa Paul  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Două game-uri i-au lipsit lui Halep pentru a cuceri titlul la Paris în faţa Mariei Şarapova! A fost însă 6-4, 6-7 (5), 6-4 pentru rusoaică, în cel mai dur ultim act major pe care l-a disputat în viaţa ei.

Simona priveşte în gol şi două boabe de lacrimi, mici cît grăunţele de orez, i se agaţă de gene. Zgura e încă fierbinte, poartă adînc săpate urmele paşilor ei şi ai Mariei. Timp de 3 ore şi două minute, cele două au ţinut o arenă şi o lume întreagă cu emoţiile adunate în gît, un amestec delicios de tensiune, suspans şi încîntare. Văzîndu-i tristeţea expusă de ecranul din interiorul arenei "Philippe-Chatrier", spectatorii încep să-i scandeze numele.

Imediat, un zîmbet înfloreşte pe chipul fetei în vîrstă de 22 de ani care şi-a pus sufletul, nervii şi dibăcia pe teren pentru a cîştiga primul ei titlu de Mare Şlem. În prima finală jucată. În faţa unei jucătoare care nu lasă nimic şi nu iartă. Dar zîmbetul durează puţin, e preludiul unui alt val de lacrimi, cald şi eliberator. Degetele se aşază peste ochi, ochii albaştri care hipnotizează mingea. E nevoie de asta, dar, pînă la urmă, tot zîmbetul triumfă.

Setul 1: o oră
A fost aproape cea mai lungă finală feminină din istoria Roland Garros-ului. În 1994, Steffi Graf şi Arantxa Sanchez Vicario jucaseră 3 ore şi 4 minute, fetele prezentului au fost la 2 minute de acest reper. Dar asta contează mai puţin: uriaşă, zgomotoasă, teribilă e intensitatea cu care s-a petrecut totul. Primul set a durat 59 de minute. Simona a făcut prima break-ul, dar Şarapova a răspuns cu o serie furioasă de 5 game-uri, timp în care a lovit iute şi aspru ca un pumn de chili împrăştiaţi de teren.

Halep a întrerup iureşul şi chiar s-a apropiat la 4-5, dar a fost, pînă la urmă, 6-4 pentru rusoaică. În ciuda echilibrului, Maria şi-a lăsat mai mult amprenta pe setul întîi, agresivitatea ei a fost evidentă şi dominatoare. La fel a pornit şi actul secund, urcînd la 2-0. Aproape oricine în locul Simonei ar fi cedat atunci. Şi-ar fi spus că a făcut destul, că adversara e mai tare, că nu există soluţii eficiente pentru a potoli uraganul. Nu şi Halep. Ea e din alt aluat.

Setul 2: Cînd crisparea a dispărut
Împotriva curentului, ea a făcut rebreak-ul şi, de acolo, multe s-au schimbat. Parcă de atunci diferenţa dintre cele două a devenit mică, infimă, aproape insesizabilă. Braţul Simonei a pierdut orice urmă de crispare, mingile s-au lungit, unghiurile au căpătat sens. Serviciul s-a limpezit şi el, în timp ce Maria împingea contorul dublelor greşeli. De două ori a servit românca pentru set, la 5-4 şi 6-5, de fiecare dată Şarapova a egalat. Era poate nevoie şi de un tie-break între cele două şi asta au primit.

La 4-2 pentru Şarapova, se schimbă terenurile, cu două guri de apă smulse din sticlă. La 5-3, poate se fac deja socoteli, cît de aproape e rusoaica de victorie. Un meci decent, două seturi bune, se putea mult mai rău. Cînd se face însă 6-5 pentru Halep, pumnii se încordează din nou. Iar cînd rusoaica trimite un lung de linie afară, tribuna explodează. Toată lumea e în picioare.

Setul 3: Meci pentru istorie
Se joacă set decisiv din nou în finala feminină după 13 ani, de la Capriati-Clijsters în 2001 nu mai fusese nevoie de actul al treilea pentru deciderea învingătoarei. Maria merge la vestiar, să schimbe rochia înmuiată în transpiraţie. A fost ieri o căldură umedă, apăsătoare la Paris. Aşteptarea o prinde pe Simona făcînd mişcări de stretching.

La reluare, încep cu două break-uri la rînd. Pac-pac, ce se va întîmpla? din nou Şarapova se desprinde, 4-2, dar Halep revine la 4-4 şi hrăneşte speranţe imense. Acolo însă se rupe totul, o minge poate modifica uneori foarte mult. Încă puţine minute şi se termină. 6-4 pentru rusoaică, "cea mai grea finală de Mare Şlem din viaţa mea", spune ea. Mai tîrziu, va spune că a fost cel mai greu meci din viaţa ei.

Probabil că aşa e. Se vede în lacrimile Simonei, două grăunţe de orez lichid care se prind de gene. Apoi vine zîmbetul. Cel care promite că acesta e doar începutul. Şi nu e nimeni pe lumea asta acum care să creadă altceva!

1.123.267 de dolari este premiul pe care l-a primit Simona Halep după finala pierdută în faţa Mariei Şarapova

31 de greşeli neforţate a făcut Halep în partida de ieri, în timp ce adversara sa a comis 52

20 de lovituri direct cîştigătoare a reuşit Simona ieri, în timp ce Maria a adunat 46

"Am plîns sub prosop cîteva minute, apoi am zîmbit. Mi-am spus că a fost prima mea finală de Mare Şlem, că trebuie să fiu fericită fiindcă am făcut tot ce am putut pe teren" (Simona Halep)

Traseul Simonei la Roland Garros 2014
Turul 1: Alisa Kleibanova 6-0, 6-2
Turul 2: Heather Watson 6-2, 6-4
Turul 3: Maria Teresa Torro Flor (Spa) 6-4, 6-0
"Optimi": Sloane Stephens (SUA, 15) 6-4, 6-3
"Sferturi": Svetlana Kuzneţova (Rus, 27) 6-2, 6-2
Semifinale: Andrea Petkovic (Ger, 28) 6-2, 7-6 (4)
Finală: Maria Şarapova (Rus, 7) 4-6, 7-6(5), 4-6

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.