Sporturi   •   Tenis   •   CONTROVERSĂ

Arbitrul finalei Halep - Şarapova e făcut praf de specialişti: "Rusoaica a fost avantajată!"

Articol de Marian Ursescu   —  luni, 09 iunie 2014

Francezul Kader Nouni nu a luat nici o măsură pe întîrzierea punctelor cînd Şarapova era la serviciu. Timpul maxim de 20 de secunde, pentru pregătirea servei, a fost de multe ori depăşit de rusoaică.

Presa internaţională, dar şi antrenori şi foşti jucători de tenis acuză arbitrajul francezului Kader Nouni, care a închis ochii la întîrzierile repetate ale Şarapovei, la serviciu. Primul avertisment al oficialului a venit abia după mai bine de două ore de joc.

Brad Gilbert, fostul antrenor al lui Andre Agassi şi Andy Roddick, şi Tracy Austin, fost număr 1 mondial, au făcut declaraţii extrem de negative la adresa arbitrului.

"Cartonaş galben şi un mare avertisment pentru arbitru. E ridicol să nu dai avertisment pentru întîrzierile Şarapovei", a tunat Brad Gilbert. Nu s-a oprit aici şi a continuat războiul mediatic: "Am sentimentul că Shazza poate să stea şi 35 de secunde între puncte, între primul serviciu şi al doilea, şi arbitrul nu va face nimic, atît de enervant...".


"Trebuie să le admiri pe Şarapova şi pe Simona Halep. Ruşine însă pentru arbitrajul slab al lui Kader Nouni", a scris şi Mike Dickson, de la Daily Mail.

Ce spune regulamentul WTA?

Un jucător trebuie să fie supus regulii de încălcare a timpului pentru orice întîrziere în care mingea nu a fost trimisă în joc în următoarele limite de timp:

-între puncte 20 secunde (timp limită)

- cînd schimbă terenurile 90 de secunde (timp limită)

- între seturi 120 secunde (timp limită)

În cazul Şarapovei, rusoaica a încălcat de foarte multe ori timpul limită între puncte, ajungînd să servească şi după 29 de secunde! A primit avertisment, după mai bine de două ore de joc, în setul trei, atunci cînd Şarapova conducea cu 1-0 la game-uri şi se afla la serviciu.

Avertismentul a venit pe al treilea punct din al 25-lea game, la 15-40, cînd rusoaica se pregătise 25 de secunde să trimită mingea în joc! Culmea, că numai în acel game 25, rusoaica a mai depăşit în două rînduri timpul de serviciu, pregătindu-se 24, respectiv 28 de secunde!


"Simona e foarte rapidă, e mereu gata la timp, dar tu întîrzii", i-a spus arbitrul Mariei Şarapova, în momentul în care i-a dat avertisment. Şarapova a servit ceva mai repede din acel moment, dar nu s-a încadrat nici apoi în cele 20 de secunde "regulamentare".

53 de secunde a stat Şarapova ca să servească la ultima minge în tie-breakul setului doi

Şarapova a enervat şi după ce a stat 5,3 minute la vestiar

Între seturile doi şi trei, Şarapova a cerut permisiunea arbitrului să meargă la vestiare. Este regulamentar aşa ceva. Pe mulţi însă i-a scos din sărite în momentul în care rusoaica şi-a făcut reapariţia pe "Philippe Chatrier" după cinci minute şi jumătate, dar meciul a reînceput după şapte minute.

"Cît de lungă este această pauză de vestiar? Şarapova a ignorat regulile de timp tot meciul. Din păcate, Nouni un arbitru foarte slab", a spus şi Barry Flatman, de la Sunday Times.

Tracy Austin, fostul număr 1 mondial, a comentat şi ea pe Twitter, la pauza prelungită dintre seturile 2 şi 3: "Simona sigur se gîndeşte că Mariei i se permite să aibă prea mult timp între puncte. Acum, Maria e iar la vestiar, între seturi, şi o face să aştepte prea mult!".

"Fetele nu se pot schimba pe teren!"

În emisiunea Game, Sets şi Mats, de la Eurosport, imediat după joc, Mats Willander, fostul lider mondial, prezentatorul show-ului, a făcut şi el referire la pauza lungă petrecută de Şarapova la vestiare.

"A petrecut mult timp, dar e la latitudinea arbitrului să decidă dacă pauza e sau nu lungă! Fetele, spre deosebire de băieţi, au dezavantajul că nu se pot schimba pe teren, de aceea la băieţi arbitrii sînt mai atenţi", a spus suedezul.

Fair-play-ul româncei

Simona a fost întrebată dacă n-a deranjat-o faptul că Şarapova şi-a luat mult timp înainte şi între servicii. "Acesta e stilul ei, nu vreau să spun nimic, e normal, aşa face mereu!", a replicat Halep.

Doar Şarapova e sperietoare

Dintre primele 10 zece jucătoare ale Rusiei din acest moment, Maria Şarapova este singura care are un palmares pozitiv  în faţa Simonei, 4 victorii şi nici o înfrîngere. În rest, doar Kuzneţova a reuşit două succese, însă are trei înfrîngeri în faţa româncei. Makarova, Pavliucenkova, Vesnina, Kirilenko sau Kleibanova au pierdut toate partidele împoriva lui Halep!

Ţopescu: "Liderii ţărilor finalistelor au iniţialele V.P."

Finala Roland Garros a fost comentată la Antena 3 de cuplul Dumitru Hărădău - Cristian Ţopescu. Ultimul, 77 ani, a avut cîteva remarce controversate. "Liderii ţărilor celor două finaliste au iniţialele V.P.", referire la Victor Ponta, premierul României, şi Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

A făcut şi trimiteri explicite legate de ţipetele Mariei Şarapova: "Meci interzis minorilor pentru că aceşti copii şi-ar întreba părinţii de ce ţipă aşa Şarapova!" sau "Dacă am închide ochii şi doar am auzi-o pe Şarapova, am crede cine ştie ce!".

"Avem răspunsul, Simona!"

În urmă cu şapte luni, imediat după ce Simona Halep triumfa la Sofia în Turneul Campioanelor, ziariştii portalului rus de specialitate "Tennis" se întrebau dacă forma româncei va fi constantă ori aceasta era doar "Omul momentului". Constănţeanca era chiar comparată cu titlul cunoscutului film vintage. "Maşa a fost senzaţională azi, dar şi Simona a răspuns la întrebarea pe care ne-am pus-o anul trecut", au punctat redactorii moscoviţi.

825.000 de euro e premiul cîştigat de Halep după performanţa la Roland Garros

20 de săptămîni are Simona Halep în top 10 mondial, de azi fiind pe cea mai înaltă poziţie: 3

0-4 e acum scorul întîlnirilor directe între Halep şi Şarapova

3 ore şi 2 minute a durat finala feminină de la Roland Garros 2014, a doua cea mai lungă din istorie după Graff-Sanchez Vicario în 1994, care a depăşit-o cu 2 minute

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.