Ciclism

Prima etapă de munte din Dauphine, prima lecţie: Chris Froome a trecut în viteză warp, Alberto Contador nu a avut antidotul

Articol de Mitică Docan  —  Monday, 09 June 2014

Britanicul Chris Froome (Sky) a cîştigat etapa a doua din Criterium du Dauphine, după un sprint furibund cu care l-a lăsat fără replică pe spaniolul Alberto Contador (Tinkoff-Saxo). A fost prima etapă cu finiş în căţărare, iar singurul care a arătat spărturi în armură a fost Nibali (Astana)

În doar 158 de kilometri, organizatorii s-au asigurat că plutonul nu are timp să respire şi au scos în calea rutierilor 6 căţărări agasante, cu ultima, Col du Béal, de categorie specială, agitînd apele între Froome, Contador şi Nibali. Cu startul Turului Franţei în mai puţin de-o lună, cei 3 mari favoriţi au avut ocazia să îşi ia pulsul şi să se împingă pînă la limita suferinţei, căldura ascunzîndu-se incomod în tunicile colorate din lycra, iar pantele Masivului Central sorbind vlaga combatanţilor.

Evadarea zilei i-a numărat pe Thomas Damuseau (Giant-Shimano), Kevin Reza (Europcar), Alexis Gougeard (Ag2r-La Mondiale), Alessandro De Marchi (Cannondale) şi Matthias Brändle (IAM Cycling), oameni de eşalon secund plecaţi într-o aventură destinată, inevitabil, eşecului. Patru minute au valorat speranţele fugarilor, pînă cînd Sky a început să răsucească scripeţii de la vîrful plutonului şi să rupă din ecart. Joncţiunea s-a realizat pe ascensiunea de final, cu 8 kilometri înainte de final, acolo unde lucrurile au început să se complice.

Bascul Mikel Nieve a fost ultimul om care s-a dat din faţa tricoului galben, iar Froome a fost nevoit să-şi apere avuţia în faţa lui Contador şi Nibali. Nu au fost emoţii. Omul de la Sky a trecut în viteză warp, a început un sprint furibund pe pante ucigătoare, iar singurul care a fost prompt să i se prindă cu unghiile de tricou a fost Contador. Nibali şi Wilco Kelderman (Belkin) au început să recupereze în tihnă, iar în vîrful cursei s-a format o castă din care a fost clar că se alege învingătorul.

Contador nu a trecut niciodată în faţa lui Froome, care a fost mulţumit să conducă ostilităţile prin exemplu, în timp ce Nibali s-a dovedit slăbit, vulnerabil la orice acceleraţie sosită din grupul favoriţilor. Kelderman a încercat marea cu degetul, Jurgen Van Den Broeck a băgat toată mînă, însă tot britanicul de la Sky avea să despartă apele. În ultima bornă, Froome a atacat în acelaşi ritm inuman, Contador a încercat să contreze ca un fluture agitat, însă cîştigătorul Turului Franţei 2013 a făcut parada de voinţă şi a semnat şi a doua victorie de etapă.

Cu Nibali sosit după secunde bune, dar şi cu americanul Andrew Talansky bifînd o etapă solidă, clasamentul general s-a rafinat din nou. Şi mîine e o zi, iar Contador ştie că trebuie să prindă orice oportunitate, dacă nu vrea să fie blocat în colivia mentală a înfrîngerilor repetate.


Clasamentul etapei:

1 Chris Froome (MBr) Sky
2 Alberto Contador (Spa) Tinkoff-Saxo
3 Wilco Kelderman (Ned) Belkin 00:00:04
4 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Belisol 00:00:10
5 Andrew Talansky (USA) Garmin-Sharp 00:00:12
6 Vincenzo Nibali (Ita) Astana 00:00:27
7 Igor Anton (Spa) Movistar 00:00:40
8 Adam Yates (MBr) Orica-GreenEdge 00:00:42
9 Sebastien Reichenbach (Elv) IAM Cycling 00:00:44
10 Daniel Navarro (Spa) Cofidis 00:00:45

Clasamentul general:
1 Chris Froome (MBr) Sky
2 Alberto Contador (Spa) Tinkoff-Saxo 00:12
3 Wilco Kelderman (Old) Belkin 00:00:21
4 Andrew Talansky (USA) Garmin-Sharp 00:00:33
5 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Belisol 00:00:35
6 Vincenzo Nibali (Ita) Astana 00:00:50
7 Haimar Zubeldia (Spa) Trek Factory Racing 00:01:22
8 Jakob Fuglsang (Den) Astana
9 Adam Yates (MBr) Orica-GreenEdge 00:01:31
10 Tanel Kangert (Est) Astana 00:01:35

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.