Auto

Ultimele informaţii despre Michael Schumacher: comunică din priviri! » Ce au aflat ziariştii şi ce spun doctorii

+4 Foto
:rel:d:bm:GM1E5CN1GT401

Articol de Valentin Damian  —  marți, 17 iunie 2014

Septuplul campion mondial a părăsit ieri spitalul din Grenoble, purtătorul său de cuvînt declarînd că Schumi a ieşit din comă. Ziariştii germani au aflat şi amănunte: fostul pilot se înţelege cu soţia şi cu copiii săi prin intermediul privirii.

Accident
Pe 29 decembrie 2013, Michael Schumacher suferea un accident de schi în staţiunea franceză Méribel din Alpii francezi. O căzătură, pe cînd se afla într-o zonă situată între două pîrtii, o lovitură la cap. Casca, care s-a făcut bucăţi, i-a salvat viaţa, dar germanul s-a ales cu multiple leziuni craniene. Două intervenţii chirurgicale, apoi comă indusă dictată de doctori şi aşteptare. Multă aşteptare.

A ieşit din comă sau nu?
După fix 5 luni şi jumătate, Schumacher a ieşit din comă şi a părăsit spitalul din Grenoble. Ştirea a făcut înconjurul lumii, iar declaraţia i-a aparţinut Sabinei Kehm, purtătorul de cuvînt al Schumacher. În comunicat se precizează că "pentru Michael va urma o lungă perioadă de readaptare, care urmează să se facă departe de ochii publicului".

Atît şi nimic mai mult. Nimeni de la spitalul din Grenoble n-a făcut nici o declaraţie, doctorii respectînd dorinţa familiei de nu divulga amănunte privind starea medicală a germanului.

Kehm nu a precizat însă unde a fost mutat Schumi. Nici măcar asta n-a vrut să spună. Ulterior, Darcy Christen, purtătorul de cuvînt al Spitalului Universitar din Lausanne, a declarat că "Schumacher a fost adus în această dimineaţă la Spitalul Universitar din Lausanne", adică la aproximativ 40 de kilometri de locuinţa septuplului campion mondial de Formula 1, aflată la Gland, pe malul Lacului Leman.

Comunică cu privirea
Ziariştii germani au aflat că Schumi poate comunica cu soţia şi cu copiii săi prin intermediul privirii. De asemenea, se pare că fostul pilot înţelege vocile din jurul său. Şi cam atît!

Ce zicea Schumi în ultimul său interviu
Michael Schumacher a acordat pe 17 decembrie 2013, cu 12 zile înainte de teribilul accident, un amplu interviu în Bild în care acesta vorbea, printre altele, şi despre destin. "N-am evitat niciodată să fac lucruri în care se poate întîmpla orice. Dacă e să păţesc ceva, înseamnă că aşa mi-a fost scris", declara septuplul campion mondial.

A luat startul în 307 curse în F1 şi a mers cu viteze de peste 300 km/h şi nu a păţit nimic. "Lumea spune despre mine că am viteza în sînge. Nu este adevărat. Indiferent dacă sînt la volan, la schi sau pe motocicletă, am căutat s-o controlez eu pe ea, şi nu invers", spunea în acelaşi interviu.

Ce zic doctorii
Gary Harstein, fostul medic al Formulei 1, a declarat că în cazul accidentelor cu traume craniene grave, după o lună de la acesta, 50% dintre pacienţi îşi pot recăpăta cunoştinţa, dar afecţiunile neurologice rămîn importante. După 6 luni, situaţia lui Schumacher, procentul celor care-şi revin scade dramatic, 20%, dar sechelele sînt şi mai grave. După 1 an de zile, stadiul vegetativ devine permanent, fiind cazuri extrem de rare cînd se întîmplă o minune.

"Nu este ieşit din comă, este o comă superficială. Faptul că răspunde la anumiţi stimuli şi că ar recunoaşte vocile familiare nu înseamnă că şi-a revenit complet din comă. Se poate întîmpla şi o minune" (un specialist neurochirurg român care a dorit să-şi păstreze anonimatul)

Cronologia celor 5 luni şi jumătate de comă
29 decembrie 2013 - accident la schi, în staţiunea franceză Meribel. Transferat cu un elicopter la spitalul din Grenoble. Diagnostic: traumatism cranian sever şi hemoragie cerebrală

30 decembrie 2013 - Parchetul din Albertville a anunţat deschiderea unei anchete privind circumstanţele şi cauzele accidentului la schi, petrecut în afara pîrtiei semnalizate

3 ianuarie 2014 - Schumacher a împlinit 45 de ani, iar zeci de fani ai echipei Ferrari s-au strîns în faţa spitalului din Grenoble pentru a-şi susţine idolul

29 ianuarie 2014 - după 4 săptămîni de comă artificială, Schumacher a intrat într-un proces de trezire progresiv, numărul sedativelor fiind diminuate

14 februarie 2014 - Schumacher şi-a revenit după o infecţie pulmonară

17 februarie 2014 - Procurorul din Albertville a închis cazul. "Nici o infraţiune nu a fost reţinută în sarcina cuiva. Accidentul a avut loc în afara pîrtiei, iar semnalizarea, jaloanele şi informaţiile oferite cu privire la limitele pîrtiei au fost în conformitate cu normele franceze în vigoare", motivaţia anchetatorilor

25 martie 2014 - După două intervenţii pe creier pentru a i se îndepărta două hematoame şi plasat apoi în comă artificială, "Schumacher se află în stare stabilă"

4 aprilie 2014 - Purtătorul de cuvînt Sabine Kehm a anunţat printr-un comunicat că "Michael are momente în care dă semne de luciditate şi de trezire. Michael face progrese"

600 de milioane de euro este averea lui Michael Schumacher după ultima estimare, în 2010

Cifrele fabuloase ale lui Schumacher
- pilot în Formula 1 în perioada 1991-2012
- septuplu campion mondial (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004)
- a debutat în Formula 1 la vîrsta de 22 de ani, la volanul unui monopost Jordan, în august 1991, în Marele Premiu al Belgiei, desfăşurat pe circuitul Spa-Francorchamps
- a cîştigat în carieră 91 de Grand Prix-uri
- a obţinut prima victorie în 1992, în Grand Prix-ul Belgiei
- a luat startul în 307 curse şi s-a aflat de 69 de ori în pole position
- a reuşit de 77 de ori cele mai bune tururi în curse
- de 22 de ori a înregistrat tripla pole-position - victorie - cel mai bun tur, de 43 de ori s-a clasat pe locul doi şi de 155 de ori s-a aflat pe podium
- a obţinut 1.560 de puncte, a parcurs 16.481 de tururi (79.395 kilometri), s-a aflat în frunte la 5.111 tururi (24.148 km) şi a obţinut 40 de victorii pornind din pole-position
- a concurat pentru patru echipe în cariera sa, Jordan (1991), Benetton (1991-1995), Ferrari (1996-2006) şi Mercedes (2010-2012)
- este pilotul cu cele mai multe victorii în F1, devansîndu-i pe francezul Alain Prost (51 de victorii) şi pe brazilianul Ayrton Senna (41 de victorii).

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.