CM 2014

FOTO Felipe Scolari, "picioare de lemn" » Cum s-au descurcat cei patru antrenori semifinalişti ca fotbalişti

+9 Foto
Joachim Low

Articol de Valentin Damian  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Singurul selecţioner care a evoluat pentru naţionala ţării sale a fost argentinianul Sabella. Low s-a oprit la echipa U21 a Germaniei, Van Gaal n-a avut loc de Cruyff şi Neskens, iar Scolari a cîştigat un amărît de titlu de campion al statului Alagoas în 1981.

Regula că nu trebuie să fi fost un mare jucător să devii apoi un antrenor la fel de mare se potriveşte de minune în cazul celor 4 selecţioneri care şi-au dus echipele pînă în semifinalele Cupei Mondiale.

FELIPE SCOLARI: Certat cu mingea
A jucat 8 ani în Brazilia (1973-1981), fiind considerat un fundaş dur. Echipele la care a evoluat au fost Caxias do Sul, Juventude, Novo Hamburgo şi Centro Sportivo Alagoano (CSA). Cu această ultimă echipă de liga a doua a reuşit şi cea mai mare performanţă din carieră: a cîştigat campionatul statului Alagoas (1981).

Presa din acele vremuri l-a taxat pe Scolari, "Picioare de lemn", semn că tehnicianul nu prea ştia cu mingea. De altfel, ziariştii au spus că nu s-a ridicat niciodată la valoarea tatălui său, Benjamin Scolari, considerat unul dintre cei mai buni fundaşi centrali din anii '40.

JOACHIM LOW: Coleg cu Voeller şi Schuster
Perioada 1979-1980 a fost cea mai bună pentru Joachim Low, fiind selecţionat în echipa Under 21 a Germaniei, alături de Bernd Schuster, Pierre Littbarski, Thomas Allofs şi Rudi Volller. N-a urcat mai mult de atît, postul său fiind mijlocaş ofensiv! A jucat la Freiburg în 2. Bundesliga (1978-1995).

În Bundesliga a bifat 52 de meciuri. Pentru Stuttgart, unde a fost coechipier cu Hansi Muller, fraţii Bernd şi Karl Heinz Forster, a evoluat în 4 sezoane şi a marcat 7 goluri.

A mai jucat la Eintracht Frankfurt, cu coreeanul Cha Bum-kun şi austriacul Bruno Pezzey, şi Karlsruhe. Şi-a încheiat cariera în Elveţia (Schaffhausen, liga a II-a, şi Winterthur, liga a III-a).

ALEJANDRO SABELLA: Chemat de Bilardo
Format de River Plate, selecţionerul "pumelor" se poate mîndri cu faptul că a îmbrăcat în calitate de jucător şi tricoul Argentinei. În 1983, la vîrsta de 28 de ani şi pe-atunci mijlocaş ofensiv al lui Estudiantes, Sabella a fost chemat la lot de către Carlos Billardo pentru Copa America. Trei ani mai tîrziu, echipa lui Maradona şi Burruchaga, fără Sabella, cîştiga titlul mondial.

LOUIS VAN GAAL: N-a avut loc la Ajax
Ghinionul lui Van Gaal a fost că era coleg de generaţie în anii '70 cu Johan Cruyff şi Neeskens, aşa că tînărul de 20 de ani nu s-a putut impune la Ajax şi a plecat la Anvers. După 4 ani în Belgia, în care a stat mai mult pe bancă, mijlocaşul Van Gaal s-a întors în Olanda, unde a jucat la Telstar şi Sparta Rotterdam. Şi-a încheiat cariera la AZ Alkmaar în 1987.

Nu rata secţiunea specială a Mondialului: rezultate, infografii, statistici, comentarii live!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.