Fotbal   •   Cupa Romaniei   •   STEAUA - ASTRA 1-1, 3-5 după penalty-uri

Rejucarea unui somn » Astra a devenit a 6-a formaţie care cîştigă Supercupa României după 5-3 la penalty-uri cu Steaua

Articol de Maria Andrieş   —  sâmbătă, 12 iulie 2014

La fel ca în finala Cupei României, giurgiuvenii au învins-o pe Steaua la loviturile de departajare, Silviu Lung fiind eroul meciului.

Vara fotbalistică românească a început relaxat. Deşi cu un trofeu pe masă, nici Steaua, nici Astra nu s-au repezit spre el din primele minute. Galeria Stelei a încercat să grăbească ritmul cu o petardă, toboşarii giurgiuveni au pus şi ei presiune pe favoriţi. Erau aşa, la vreo 30 de inşi, care scoteau un zgomot războinic, ca nişte vecini furioşi care bat în perete.

Un şut la jumătate de oră

Meciul ameninţa să semene cu o semifinală de Mondial, dar cu jucători mult prea odihniţi, sau cu finala Cupei. Adică nu "rejucarea unui vis", ci "rejucarea unui somn". Steaua a avut primul şut spre poartă abia după jumătate

de oră de joc, Iancu a primit de la Stanciu, dar a trimis pe lîngă.

Astra a fost mai harnică la cornere, mai vioaie, dar n-a reuşit nimic agresiv, cu excepţia unui şut nervos al lui Enache, blocat de Arlauskis. S-a jucat lent, atît de lent încît "centralul" Tudor se afla mai mereu în ofsaid. La un moment dat, panicat că nu-şi face norma, a scos două "galbene" în trei minute.


Chipciu, elementul-surpriză

Roş-albaştrii şi-au amintit greu cum se dă o pasă, cum se construieşte un atac, cum se centrează. Pe finalul primei reprize, memoria le-a revenit aproape complet. Au simţit nesiguranţa lui Lung şi au insistat în preajma porţii. După două şuturi respinse cu emoţii, portarul Astrei n-a mai avut reacţie la balonul trimis fulgerător de Chipciu, din pasa lui Tănase. Faza nu anunţa nimic, golul nu plutea în aer, a căzut din senin, ca meteoritul leneş, în minutul 45.

O a doua petardă a explodat la Peluza Nord, iar fumul ei s-a ridicat lent ca o reluare, spre acoperişul retractabil. Golul Stelei şi răcoarea serii de iulie au înviorat jocul în repriza a doua.

Roş-albaştrii au împins ostilităţile departe de careul unde se plictisea Arlauskis. Tot Chipciu a izbutit cîteva desprinderi, dar nu se răcorise într-atît încît atacurile Stelei să aibă şi claritate. Vecinii supăraţi de la Giurgiu au lovit zadarnic în tobe, Fatai a şutat lejer pe lîngă în minutul 52. De partea cealaltă, Stanciu a irosit o lovitură liberă din 20 de metri, trimiţînd balonul înapoi în vacanţă.

Astra se aruncă în atac

Pe tuşă, Gâlcă testa cusăturile sacoului, gesticulînd larg, ca un tenor. Probabil cu demisia în buzunar, Isăilă a stat calm, nici n-a tresărit cînd De Amorim a trimis mingea direct în Szukala, plasat providenţial în faţa porţii.


Astra şi-a amintit greu care e scorul. Abia spre final i-a obligat pe stelişti să se replieze în defensivă. După cîteva asalturi poticnite, Enache a trezit tobele în minutul 78, marcînd cu capul, din doi metri, din pasa lui Ben Yousseff.

Şi uite-aşa, pe Naţional Arena s-a întors fotbalul. A rămas cel puţin zece minute. Keşeru a şutat puternic, din 16 metri, dar Lung era pe poziţii, de data asta. Aplauzele s-au amestecat cu fluierăturile, în timp ce jocul se muta rapid de la o poartă la alta.

Puţine ocazii, multe bîlbe

Prelungirile n-au prelungit spectacolul. De fapt, au fost, să zicem aşa, nişte prelungiri foarte lungi. 30 de minute pot trece foarte încet, cînd fotbaliştii au viteza cosmonauţilor în imponderabilitate. În ciuda îndemnurilor ritmate din tribune, cele două rivale au alergat mai mult în jurul mingii decît spre poartă. Fatai a pornit-o într-un sprint exasperat, în minutul 100, şi a şutat spre nicăieri, nimerind doar plasa laterală. Fatalitate!

Chipciu a tras spre poartă, în braţele uimite ale lui Lung, care era deja cu gîndul la penalty-uri. Astra a muncit pe brînci pentru o lovitură liberă, boxată de Arlauskis. Un val de fluierături nerăbdătoare a acoperit ultima parte.

La loviturile de departajare, giurgiuvenii i-au păcălit din nou pe stelişti. Au bătut perfect toate cele 5 penalty-uri, Silviu Lung junior a parat şutul lui Filip şi palmaresul Astrei s-a dublat, după Cupa României venind şi Supercupa.

"A fost un meci lung şi greu. Ne-am impus la penalty-uri, am fost mai concentraţi. Vrem să luam şi titlul în acest sezon, sper să facem o figură frumoasă şi în Liga 1, dar şi în Europa" (Valerică Găman, căpitan Astra)

"N-avem de ce să fim supăraţi, a fost o prestaţie bună din partea noastră, una care ne dă încredere. Ştim ceea ce putem şi încă nu sîntem la turaţie maxima, nu ne îngrijorează" (Claudiu Keşeru, atacant Steaua)

"Steaua vrea din nou titlul, dar anul acesta îi va fi foarte greu. Ne dorim şi noi să fim campioni şi sînt sigur că le vom crea multe probleme. Am luat Cupa, Supercupa, iar acum urmează titlul" (Dani Coman, portar Astra)

"Încep să se adune trofeele în vitrina clubului. E o victorie obţinută în condiţii grele, cu un lot subţire din punct de vedere numeric şi cu doar două meciuri de pregătire în această vară" (Daniel Isăilă, antrenor Astra)

"Mi-aş fi dorit să cîştig un trofeu încă de la debutul meu la Steaua. Consider că trebuia să cîştigăm după 90 de minute, dar mingea n-a vrut să mai intre în poartă" (Miko Arlauskis, portar Steaua)

"În acest moment, cîrcotaşii nu mai pot spune decît că sîntem egalii Stelei. Pe teren! Au fost două finale şi am încheiat mereu la egalitate" (Dinu Gheorghe, preşedinte Astra)

"Steaua rămîne o echipă foarte bună. Prima repriză au fost mai buni, dar noi am revenit după pauză. Nu consider că sîntem favoriţi la titlu, dar cred că avem aceleaşi şanse ca şi Steaua" (Constantin Budescu, căpitan Astra)

ALTE ŞTIRI DE LA MECI:

Budescu pînă în 2017

Costin Budescu, 25 de ani, a semnat ieri prelungirea contractului cu Astra, noul acord urmînd a fi valabil pînă în 2017. "Ţin să-l felicit pe Budescu, a dat dovadă că este un băiat de caracter, nu cum este Măţel", a comentat patronul Ioan Niculae. Budescu a marcat 13 goluri sezonul trecut în Liga 1 pentru Astra, iar în proximul sezon şi-a fixat drept obiectiv să devină golgeterul campionatului.

Gâlcă, precaut

Gâlcă a îmbrăţişat moda lui Reghe de a începe fără nici un atacant veritabil în ofensivă. Iancu a fost introdus ca vîrf împins, iar Chipciu a jucat în bandă. În faţa apărării Costelinho a ales să mizeze pe doi închizători, Prepeliţă şi Filip, deşi în amicale a evoluat cu un singur mijlocaş defensiv.

Ameninţarea a mers

La şedinţa tehnică dinaintea meciului, oficialii celor două echipe au refuzat să joace Supercupa cu acoperişul tras. "Se va face efect de seră, nu jucăm ca să ne sufocăm!", au spus şefii din ambele tabere. Spre bucuria lor, dar şi a spectatorilor, observatorul de joc Octavian Goga a fost de acord cu ideea de a menţine arena neacoperită.

Premieră pentru Yahaya

Fără Măţel, Isăilă a fost nevoit să improvizeze cu Yahaya ca fundaş dreapta. Seidu nu mai jucase niciodată pe acel post, el fiind închizător de meserie. Mai evoluase de două ori în Liga 1 ca stoper.

Tudor, cel mai patriot

Înaintea fluierului de start, la staţia de amplificare s-a auzit imnul României. Deşi pe teren s-au aflat mai mulţi internaţionali români, steliştii Cristi Tănase, Chipciu, Latovlevici şi giurgiuvenii Găman şi Silviu Lung, nici unul dintre ei n-a cîntat imnul. În schimb, "centralul" Alexandru Tudor l-a intonate cu mult patos fiind vizibil emoţionat.

Inbox

- Puţini, dar buni: doar 50 de fani ai Astrei au venit cu galeria la meci, însă au fost dotaţi cu tobe şi şi-au făcut simţită prezenţa mai mult decît steliştii.

- Isăilă spunea în urmă cu două zile că are doar 13 jucători pentru Supercupă. Pînă la urmă, a avut 16 în lot pentru meciul de aseară, Oros fiind înregistrat ieri dimineaţă.

- După aproximativ 5 ani petrecuţi în Ştefan cel Mare, antrenorul cu portarii al Stelei, Ştefan Preda, a fost chemat de galeria roş-albaştrilor să scandeze împotriva "cîinilor", ploieşteanul fiind de acord.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.