Superreportaje

Poveste senzaţională dezvăluită de Gazetă » Un antrenor stelist e acuzat de exterminare în perioada Holocaustului: "A construit o maşină electrică pentru chinuirea evreilor"

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Tuesday, 15 July 2014

Justin Gafiuc a descoperit la Arhivele Naţionale documente senzaţionale despre Francisc Ronay, primul marcator din istoria "tricolorilor" şi om care a adus două Cupe Stelei # Numele fostului jucător de la CAO Oradea apare în legătură cu activităţi de exterminare a evreilor în ghetoul din Oradea, în '44!

Povestea poate fi citită EXCLUSIV în ediţia tipărită a Gazetei Sporturilor de astăzi, dar şi pe platforma Gazeta Digitală.

Detaliile sînt senzaţionale. Ronay a fost o figură remarcabilă între cele două războaie mondiale. Cariera de jucător şi-a legat-o de CAO Oradea, cu care a ieşit dublu vicecampion, în '24 şi '35, cînd titlurile s-au dus la Chinezul şi la Ripensia.

Cu Petschovschi pe teren a cîştigat campionatul Ungariei ca antrenor al orădenilor, în '44.

Se întîmpla pe cînd echipa îşi schimbase numele în Nagyváradi spre a participa în liga maghiară după trecerea forţată a Transilvaniei la ţara vecină în urma Dictatului de la Viena.

Apoi, pe banca vechii CCA, aduce roş-albaştrilor primele două Cupe ale României din palmares şi obţine un loc 2 în campionat, la începutul anilor '50.

Gazeta scrie că Ronay s-a oferit voluntar să lucreze în ghetoul din Oradea! Mai mult, a fost conducătorul detaşamentelor de muncă obligatorie, a bătut şi schingiuit tinerii evrei, iar unul care s-a opus să lucreze pentru Horthy a fost dat de el pe mîna poliţiei.

NU RATA POVESTEA DIN GAZETĂ! MERGI LA CHIOŞCURI, MERITĂ!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.