Liga Campionilor

Ioan Andone o caracterizează pe Aktobe, următoarea posibilă rivală a Stelei: "Poliţie, disciplină şi bani mulţi!"

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Monday 30th of November -0001 12:00

"Principal" la Astana în 2013, fostul mare fotbalist român dezvăluie că 99% din fotbal e susţinut de stat, că salariile jucătorilor ajung şi la 100.000 de euro pe lună, dar şi că "acolo, Poliţia e Poliţie".

Românul care cunoaşte cel mai bine fotbalul din Kazahstan, de unde poate veni viitoarea adversară a Stelei în Champions League, e Ioan Andone. Fostul dinamovist a preluat-o pe FC Astana în urmă cu aproape un an.

"Eram în plin campionat, era distanţă destul de mare de puncte, dar am cîştigat cîteva meciuri, s-a intrat în play-off, s-au înjumătăţit punctele şi aşa am ajuns să ne batem la titlu", îşi aduce aminte Ando, care a pierdut pînă la urmă titlul chiar în faţa lui Aktobe.

Cum caracterizează fotbalul din acea ţară? "E bun, nivelul va creşte în anii care vin. Şi acolo, dar şi în Azerbaijdan fiindcă se investeşte foarte mult. Atenţie, în Kazahstan există jucători cu salariu chiar şi de 100.000 de dolari pe lună! Mult, mult peste noi, financiar", dezvăluie Andone, care adaugă: "Aproape totul e finanţat de stat. Dintre cele 12 echipe din prima ligă, 11 sînt de stat şi una singură privată. Apoi, ai voie să foloseşti numai şapte străini şi mereu trebuie să ai în teren un fotbalist sub 21 de ani".

Dincolo de fotbal, Kazahstan e o ţară extrem de puţin cunoscută şi accesibilă românilor de rînd, tocmai de aceea impresiile lui Andone despre viaţa de acolo sînt preţioase, mai ales în vederea unei eventuale deplasări pe care suporterii Stelei o vor face la meciul cu Aktobe: "M-am simţit bine acolo, e o ţară OK, dar să ştiţi că acolo Poliţia e Poliţie. E disciplină totală, vezi poliţie peste tot pe unde mergi, toată lumea lucrează şi eu n-am văzut deloc cerşetori. Una peste alta, acolo duci o viaţă scumpă".

S-au chinuit mereu în Europa
În ultimii ani, Aktobe a fost an de an în cupele europene. Chiar dacă n-a reuşit performanţe importante, chinuindu-se de fiecare dată indiferent de adversar, totuşi, cu excepţia anului trecut, n-a înregistrat înfrîngeri la scoruri foarte mari.

Sezonul 2013-2014: (Europa League)
turul 1 preliminar: Aktobe - Gandzasar (Armenia) 2-1 şi 2-1
turul 2 preliminar: Aktobe - Hodd (Norvegia) 2-0 şi 0-1
turul 3 preliminar: Aktobe - Breidablik 1-0, 0-1 (Islanda) (2-1 penalty-uri)
play-off: Aktobe - Dinamo Kiev (Ucraina) 2-3 şi 1-5

Sezonul 2012-2013: (Europa League)
turul 1 preliminar: Aktobe - Torpedo Kutaisi (Georgia) 1-0 şi 1-1
turul 2 preliminar: Aktobe - Milsami (Moldova) 3-0 şi 2-4
turul 3 preliminar: Aktobe - Genk (Belgia) 1-2 şi 1-2

Sezonul 2011-2012: (Europa League)
turul 2 preliminar: Aktobe - Kecskemeti (Ungaria) 0-0 şi 1-1
turul 3 preliminar: Aktobe - Alania Vladikavkaz (Rusia) 1-1 şi 1-1 (2-4 penalty-uri)

20% din populaţia regiunii Aktobe, care se ridică la aproximativ 400.000, sînt ruşi

1-7 e scorul cu care Aktobe a pierdut în campionat, acum două săptămîni, împotriva echipei de pe locul 2, Kairat

10,6 milioane euro e valoarea lotului lui Aktobe, conform transfermarkt.de, de peste 3 ori sub cea a Stelei

"Anul trecut, în play-off-ul Champions League, Karagandy a bătut-o pe Celtic cu 2-0, au jucat în Kazahstan pe un sintetic cu granule din nucă de cocos. Îl uzi şi ştii cum fuge mingea? Celtic, pînă s-a trezit, era deja 2-0! Pe urmă, kazahii au fost furaţi de arbitru în retur ca să nu ajungă în Liga Campionilor" (Ioan Andone, fost antrenor în Kazahstan)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.