Zburătorii în wingsuit arată exact ca nişte supereroi. Ca Batman, dar mai coloraţi. Ca Superman, dar puţin mai jucăuşi. Ca Spiderman, dar mai expuşi riscului.
Costumul înaripat s-a născut mai tîrziu decît supereroii din cărţile de benzi desenate. Primele au fost croite la sfîrşitul anilor 90, într-o nouă încercare a omului de a zbura fără motor şi elice. După plonjon şi zbor, aventura celui echipat în combinezonul cu aripi se termină cu o paraşută deschisă, menită să-l aşeze pe pămînt în siguranţă pe omul-pasăre.
În weekendul trecut, întrecerile în costum zburător au notat o premieră. California a găzduit cea dintîi ediţie a Red Bull Aces Wingsuit 4 Cross Race.
Traseul a fost o linie imaginară de deasupra oraşului Oakdale, iar paraşutiştii au pornit cîte patru, zburînd, într-un slalom aerian spectaculos şi imprevizibil, printre patru porti staţionare.
În acest caz, startul s-a dat dintr-un avion aflat la 2.100 de metri înălţime, avînd ca finiş altitudinea de 1.050 de metri. În alte concursuri ale oamenilor-liliac punctul de pornire poate fi o culme muntoasă sau un zgîrie-nori.
Cîştigătorul concursului de pe cerul californian a fost un american, Andy Farrington, paraşutist profesionist şi, nu întîmplător, actor-cascador în filmul "Transformers 3".
"Te intreci cu oamenii de lîngă tine, în acelaşi timp şi pe acelaşi traseu, la fel ca la competiţiile de schi. Fie treci prin poartă, fie nu. Fie treci linia de finiş înaintea celuilalt tip, fie nu. Şi dacă o faci, te afli la sute de metri în aer", a spus Farrington.
Mai întîi, paraşuta
Deşi costumul care tranformă oamenii în păsări pare a uşura zborul, de fapt tehnicile de ghidare sînt mult mai dificile decît la paraşutism. De aceea, la nivel mondial se recomandă ca, înainte de a sări cu wingsuit-ul, un sportiv trebuie să fi sărit de minimum 200 de ori cu paraşuta, în decurs de un an şi jumătate.
Japonezul cu record
Pe 28 mai 2011, pilotul japonez Shin Ito a realizat cel mai rapid zbor cu un wingsuit - 363 de kilometri la oră. În luna aprilie, un an mai tîrziu, columbianul Jhonathan Florez a reuşit cel mai lung zbor ca durată - 9 minute şi 6 secunde, dar şi saltul de la cea mai mare altutudine - 11.358 metri. Gary Connery a izbutit, în mai 2012, prima săritură cu costum înaripat aterizată fără paraşută.
S-au întîmplat şi nenorociri
Pînă acum 19 oameni au fost implicaţi în accidente în urma unor salturi cu costumul înaripat care au mers prost. 18 dintre ei au murit. Cea mai recentă pierdere din rîndul temerarilor este Darío Barrio, 42 de ani, un chef celebru în Spania, care a murit pe 6 iunie 2014. El s-a prăbuşit pe stîncile din jurul unui castel pe care trebuia să-l survoleze în timpul unui festival aviatic din localitatea iberică Jaén.
217 kilometri pe oră a fost viteza maximă atinsă de sportivi la Wingsuit 4 Cross Race
500 de salturi cu un instructor trebuie să faci pentru a putea sări singur cu costumul zburător
100 de oameni în costume cu aripi - cei mai mulţi sportivi care au sărit în formaţie, înregistraţi în Cartea Recordurilor Guinness
{{text}}