Jocurile Olimpice 2016

Analiză » Sistemul comunist a produs medaliile României la Jocurile Olimpice de vară

Iosif Sîrbu e primul campion olimpic din istoria României, cucerit la Helsinki în 1952

Articol de Marian Ursescu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Grosul distincţiilor olimpice româneşti a fost realizat pe vremea regimului lui Ceauşescu, atunci cînd sportivii stăteau cu anii în cantonamente şi se antrenau. De la locul 2 pe naţiuni, ocupat la Los Angeles, România a ajuns pe 27 la Londra, în 2012.

România a cucerit în istoria sa, la Jocurile Olimpice de vară, 301 medalii. E pe locul 15 în lume după numărul de medalii, un clasament dominat de superputerile SUA (2.400 distincţii), URSS (1.010), aici adăugîndu-se cele 397 cîştigate de Rusia după destrămarea imperiului sovietic, şi Marea Britanie, cu 780 de medalii.

Grosul medaliilor româneşti a fost obţinut însă în perioada regimului comunist, condus de Ceauşescu, atunci cînd sportul era o prioritate naţională şi cînd sportivii stăteau cu anii în cantonamente centralizate. România a fost a doua putere a lumii sportului la ediţia din 1984, de la Los Angeles, cînd s-au cucerit 53 de medalii, între care 20 de titluri. Sigur că, "ajutată" de boicotul ţărilor din blocul comunist la ediţia americană, locul poate fi numit unul de conjunctură.

Nu mai sîntem un popor de înotători
După căderea regimului comunist, sportul românesc s-a mai "hrănit" cîteva ediţii din sportivii crescuţi şi selectaţi în vechiul regim. De asemenea, sistemul centralizat şi "învechit", care a dat însă rezultate, a mai funcţionat ani buni şi după 1989.

De "cînd nu mai sîntem un popor de înotători" sau de cînd "sportul nu reprezintă o prioritate" pentru guvernele post-decembriste, medaliile la Jocurile Olimpice pot fi numărate pe degetele de la mîini, iar cele de aur pe cele de la una singură.

Niciodată, în istoria participărilor ei, România nu a terminat mai jos, în clasamentul pe medalii, decît la ultima ediţie, Londra 2012. Cu cele 12 distincţii cîştigate, România a fost pe locul 27 în lume.

Viitorul sună şi mai sumbru în condiţiile în care în sport se investeşte din ce în ce mai puţin, iar la Jocurile Olimpice de peste doi ani, de la Rio de Janeiro, probabil România nu va mai fi nici în primele 30 de naţiuni.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.