Sporturi   •   Handbal   •   CM DE JUNIOARE / România-Germania 32-21

Finala de vis, generaţia fantastică » România a cîştigat primul titlu mondial la junioare din istorie după ce a zdrobit Germania

Articol de Marian Ursescu   —  luni, 04 august 2014

Un meci fantastic făcut de generaţia 1996-1997 aseară, în finala Campionatului Mondial de la Ohrid (Macedonia). România şi-a confirmat din plin statutul de favorită, "tricolorele" cîştigînd de o manieră entuziasmantă în faţa Germaniei.

Singura echipă care nu pierduse nici un meci pînă în finală, România a condus de la un capăt la altul. Siguranţa "tricolorelor", psihicul de fier al unor fete care încă nu au împlinit, majoritatea dintre ele, 18 ani, exuberanţa arătată în teren şi, nu în ultimul rînd, valoarea au dus la o diferenţă foarte mare pe tabelă. România s-a desprins repede la 7-1, 12-4 şi a intrat la cabine cu un avantaj de 8 goluri: 15-7.



În partea a doua, în ciuda schimbărilor făcute de antrenorii Aurelian Roşca şi Gavril Kozma, pentru a da posibilitatea tuturor fetelor să evolueze, "tricolorele" au continuat să arate o mare precizie. Bazaliu, Laslo, Ostase, Corban, Andrei, handbaliste de care nu multă lume auzise pînă acum, au arătat de ce sînt în stare pe teren. România a jucat la spectacol pe final, reuşind faza meciului în minutul 58, cînd Cristina Laslo a marcat din aeriană, în urma unei pase primite de la Dindiligan. După ultimul fluier, româncele s-au dezlănţuit. Familiile lor, antrenorii, prietenii care au făcut deplasarea în Macedonia le-au aruncat steagurile "tricolore" şi fetele au încins hora la mijlocul terenului. Căpitanul Laslo a ridicat trofeul deasupra capului, iar "Deşteaptă-te, române!" a răsunat în Macedonia. Fetele au arătat şi pe podium de ce au avut cîştig de cauză la acest Mondial, cîntînd imnul cu mîna dreaptă la inimă, dar şi cu lacrimile şiroindu-le pe obraji.





Drumul României pînă la aur

34-20 cu Argentina

42-22 cu Uzbekistan

37-23 cu Macedonia

27-25 cu Germania

30-30 cu Danemarca

"Optimi" 28-22 cu Croaţia

"Sferturi" 36-22 cu Olanda

Semifinale 28-25 cu Muntenegru

Finala 32-21 cu Germania





România 32

Bazaliu 10, Laslo 5, Ostase 5, Corban 3, Abed-Kader 2, Andrei 2, Alina Ilie 2, Carasol 2, Vasiliu 1. Antrenor: Aurelian Roşca

Germania 21

Bolk 5, Reimer 3, Pichlmeier 3, Ingenpa 2, Mitrovici 2, Grijseels 2, Friedberger 1, Bok 1, Burkholder 1, Korner 1. Antrenor: Nico Kiener



"Este o generaţie de excepţie, fete în care am crezut din totdeauna, o generaţie de care trebuie să avem grijă. Să le creştem cu multă răbdare. Să nu le forţăm acum, că sînt campioane mondiale"

Victorina Bora



"Trebuie să le mulţumim părinţilor acestor copile pentru rezultatul României. Ei sînt sponsorii acestor fete, ei suportă aproape toate cheltuielile pentru pregătirea jucătoarelor"

Ileana Morari, antrenoare CSS 6 Bucureşti



Cuplul Roşca-Kozma nu e la prima ispravă

Aurelian Roşca, tehnicianul principal al României, dar şi secundul său, Gavril Kozma, nu sînt la prima ispravă la loturile naţionale. Roşca, antrenorul echipei de primă ligă, SCM U Craiova, a trecut în carieră pe la Oltchim, Corona Braşov, dar şi pe la loturile naţionale.



Cu generaţia 1981-1982 a cîştigat aurul european la junioare în 1999. Gavril Cozma, în schimb, este tehnicianul care a adus cu generaţia 1988-1989 bronzul mondial în 2006, dar şi argintul european, la junioare, în 2007.



"Fetele astea au muncit foarte mult, şi-au dorit enorm să ajungă campioane mondiale. Cred că acesta este secretul. Este victoria lor, în primul rînd, şi a antrenorilor care le-au pregătit pînă acum. Ne dorim să se nască o nouă generaţie pentru a alimenta naţionala de senioare în continuare", a declarat Aurelian Roşca. "Acest rezultat arată că federaţia ar trebui să aibă încredere în antrenorii români. Fetele acestea au arătat că au valoare, dar pentru a reuşi în continuare trebuie să muncească la fel ca şi pînă acum", a adăugat secundul Gavril Kozma.



294 de goluri a marcat România în cele 9 meciuri susţinute la Mondiale şi a primit doar 210



9.300 de lei ar putea primi fiecare jucătoare din partea MTS pentru aurul mondial cîştigat la junioare



Bazaliu nu a putut ieşi golgeter

Bianca Bazaliu, cea mai bună marcatoare a echipei României, a marcat ieri, în finală, 10 goluri. Cu un total de 76 de goluri, ea a ocupat la final locul 2-3 în topul golgeterilor, după coreeanca Yu Sojeong (81 reuşite) şi la egalitate cu Ida Hernes (Portugalia). De cinci goluri ar mai fi avut nevoie jucătoarea de la LPS Slatina. "Pentru mine nu titlul de golgeter a fost prioritar. Poate s-a şi văzut, în meci, că am jucat pentru echipă, nu să arunc eu la poartă şi să marchez. Titlul mondial înseamnă mai mult decît orice titlu de golgeter", a spus Bazaliu, declarată şi cel mai bun inter stînga de la turneul din Macedonia.



Trei românce în echipa ideală

Antrenorii Campionatului Mondial au desemnat şi 7-le ideal de la Mondialul din Macedonia. Cum era de aşteptat, România a avut cele mai multe reprezentante: 3. Lorena Ostase a fost desemnată cel mai bun pivot, Cristina Laslo - cel mai bun centru, iar Bianca Bazaliu, interul stînga numărul 1.

Iată cum arată însă lista jucătoarelor din top:

Portar: Jessica Jochims (Germania)

Extremă stînga: Itana Grbici (Muntenegru)

Pivot: Lorena Ostase (România)

Extremă dreapta: Stine Bindslev Holm (Danemarca)

Inter stînga: Bianca Bazaliu (România)

Centru: Cristina Laslo (România)

Inter dreapta: Durdina Malovici (Muntenegru)

MVP: Emily Bolk (Germania)



"Am muncit cu gîndul la aur de cînd ne-am apucat de handbal!"

Cristina Laslo, centrul "naţionalei" României, este singura jucătoare din lotul României care a debutat în prima ligă din România, ea evoluînd deja de mai bine de un an la U Jolidon Cluj. Colegele ei joacă în Divizia A, a doua ligă a ţării. "A fost cel mai greu turneu la care am luat parte în viaţa mea. Fetele au fost nişte luptătoare, am crezut de la început că vom ajunge în finală. De cînd ne-am apucat de handbal am crezut că într-o zi vom ajunge aici", a declarat Laslo. Văzută deja ca o urmaşă a Cristinei Neagu, Cristina e optimistă şi crede în şansa acestei generaţii: "Următorul obiectiv este să păstrăm anul viitor, la Europene, aurul cîştigat acum la Mondiale. Avem însă nevoie de sprijinul tuturor, pentru că noi promitem să muncim la fel de mult ca şi pînă acum", a încheiat Laslo.







Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.