Noul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, grecul Kyros Vassaras, 48 de ani, a avut un discurs agresiv la prima conferinţă de presă după învestitura în funcţie
Forfotă mare ieri la intrarea în sediul FRF! Grecul Vassaras coboară pe scările Federaţiei la braţ cu fostul preşedinte al CCA, Alexandru Deaconu. E 11:40. Timp de 20 de minute stă pe holul de la Casa Fotbalului şi îşi studiază discursul! La 11:59 intră în sală, salută în română şi e gata de startul conferinţei.
În ziarul de ieri, Gazeta i-a adresat public fostului arbitru grec cîteva întrebări incomode. Acesta a venit pregătit, avînd pe masă răspunsurile deja pregătite! Nu a evitat nici una, a rîs de cîteva ori cu poftă, dar s-a şi enervat cînd a fost întrebat de concediul pe care şi l-a luat după ce-a fost numit în funcţie. Iată întrebările adresate lui Vassaras şi răspunsurile oferite de acesta:
1. E adevărat că aţi acceptat scoaterea din Statutul CCA a punctului prin care Comisia, conform normativelor UEFA, trebuie să fie autonomă faţă de FRF?
"Toate regulamentele sînt aprobate de Comitetul Executiv la propunerea CCA! Pot să vă garantez că vom lucra independent. Sîntem o comisie în cadrul FRF şi vom colabora pentru a avea un fotbal mai bun. Iar pentru asta avem nevoie de cei mai buni arbitri!"
2. E adevărat că se discută varianta ca baremurile arbitrilor la nivelul ligilor a II-a şi a III-a să fie plătite direct "centralilor" şi asistenţilor de către reprezentanţii cluburilor gazdă, variantă care a fost brevetată şi susţinută de celebra Cooperativă din fotbalul românesc?
(Traducătorul adus de FRF nu îi traduce exact întrebarea şefului CCA, iar acesta se informează singur) "Ce număr are întrebarea din ziarul de astăzi? A doua întrebare, da? Cred că răspunsul la aceasta vi-l poate da doar preşedintele Burleanu".
(Burleanu intervine) "Este adevărat că s-a discutat acest lucru şi s-a aprobat, fiind doar o schimbare administrativă pentru a ajuta arbitrii care participă la aceste meciuri. De ce? Ştiţi foarte bine că în trecut au fost foarte multe echipe care aveau datorii foarte mari către CCA şi nu plăteau arbitrii pentru evoluţia lor. Acum devine doar o formalitate pentru ca oamenii delegaţi la meciuri să primească banii la timp, într-un mod corect. Dacă nu vor primi aceşti bani, meciul se va juca, dar presiunea pe umerii cluburilor datoare va fi mult mai mare pe viitor!"
3. E adevărat că, la scurt timp după ce aţi fost învestit ca preşedinte al CCA, aţi solicitat şi aţi obţinut cîteva zile pentru a pleca în concediu, deşi campionatul Ligii 1 a început în urmă cu 10 zile, motiv pentru care inclusiv conferinţa de prezentare a dumneavoastră a trebuit amînată de FRF?
"În primul rînd, vreau să vă readuc aminte că am fost numit în funcţie pe data de 11 iulie, atunci cînd s-a luat această decizie în Comitetul Executiv. Credeţi că am avut concediu înainte de această dată? Credeţi că am plecat în concediu imediat după numirea mea? Am petrecut mai bine de jumătate de lună după numire rezolvînd probleme curente ale Comisiei. Consideraţi că seminarul de la Cheile Grădiştei s-a organizat singur? Nu a fost nevoie să lucrez la el? Am lucrat la acest proiect chiar dacă eram în timpul meu liber. Nu e bine să trageţi concluzii greşite, eu v-am explicat programul meu din ultima perioadă!"
4. De ce nu mai faceţi parte din Comisia de arbitri a UEFA şi de ce aţi fost înlăturat după o perioadă destul de scurtă de timp petrecută acolo, în timp ce alte nume, exemple fiind Bo Karlsson şi Jaap Uilenberg, rezistă la UEFA de foarte multă vreme?
"Răspunsul la această întrebare este foarte simplu. În tot acest timp am fost implicat sută la sută şi am ocupat mai multe funcţii în cadrul structurilor UEFA. Cine cunoaşte regulamentul ştie să vă răspundă la această întrebare. Pentru că eram şi angajatul Federaţiei Elene de Fotbal ca manager de dezvoltare, nu puteam să ocup două funcţii în acelaşi timp. Vreau să atrag atenţia că în cariera mea nici măcar un preşedinte nu a îndrăznit să mă sune! Telefonul meu este deschis doar pentru cei din Federaţie! Restul oamenilor de fotbal să nu mă caute! Am telefonul închis pentru ei"
5. De ce n-aţi condus deloc pînă acum Comisia de arbitri din Grecia?
"Dar ce, mi s-a propus aşa ceva?! Şi, oricum, regulamentul în Grecia este diferit de al altor ţări. Un arbitru care-şi termină cariera nu poate ocupa o altă funcţie în structurile fotbalistice timp de un an de zile. Deci nici cea de preşedinte al Comisiei! Am aşteptat ceva pînă am acceptat să fiu manager de dezvoltare, unde am stat timp de 3 ani şi 6 luni"
6. Credeţi că şefii FRF vă vor propune sau susţine pe dumneavoastră să ocupaţi o funcţie importantă în structura Comisiei de arbitri de la UEFA? Aţi negociat acest lucru atunci cînd aţi fost solicitat să preluaţi CCA?
(Răzvan Burleanu ia singur cuvîntul) "Vreau să precizez că l-am asigurat pe domnul Vassaras de toată suţinerea noastră într-o funcţie din cadrul Comisiei de arbitri de la UEFA. Ne dorim să avem un reprezentant acolo"
7. De ce, atît timp cît aţi fost la UEFA şi v-aţi ocupat de arbitrii români, nu i-aţi susţinut pe Tudor şi pe Balaj pentru a urca şi pentru a se impune pe plan extern?
"Ţările au cîte un supervizor, dar nu cred că eu sînt obligat să merg către ţări în astfel de probleme. România trebuia să vină să discute despre această problemă! Nu trebuia să vă aşteptaţi să vin eu să rezolv problemele! De ce nu ajung arbitrii români mai sus? Toată lumea se întreabă asta, dar ştiţi cîte ţări sîntem în UEFA? Toţi îşi pun aceeaşi întrebare! Trebuie să avem arbitri performanţi încă de la competiţiile Under 17 şi vom ajunge şi sus"
"România a avut doi mari arbitri care vor face parte din CCA şi care ne vor ajuta pe viitor: Nicolae Rainea şi Ioan Igna! Îi vom chema la mai multe seminarii şi trebuie ca arbitrii să le ofere respect"
{{text}}