Diverse

Nu rata AZI o ediţie specială a Gazetei Sporturilor » "Dosarul Loteria" nu e doar un succes al ziarului nostru, ci al întregii prese!

Articol de Gazeta Sporturilor  —  luni, 25 august 2014

Justiţia a finalizat luni o nouă investigaţie pornită de presă. Acesta este adevărul. Jurnaliştii au pornit-o. Nu doar echipa care face azi Gazeta Sporturilor, ci şi alţi ziarişti.


Pe 6 august 2002 a apărut pentru prima dată în paginile ziarului ProSport investigaţia jurnalistică derulată de echipa care azi face Gazeta Sporturilor. Afacerile dintre George Copos şi Loteria Română, unele dintre ele incluzînd şi clubul Rapid, i-au adus acestuia astăzi o nouă condamnare, 4 ani de închisoare cu executare.

Iată ce scriau în 2002 jurnaliştii Decebal Rădulescu şi Costin Ştucan, cărora li s-au alăturat pe parcurs Cătălin Tolontan şi Marius Geantă: "Prin contracte suspecte, sume de ordinul miliardelor au fost vărsate de-a lungul anilor din conturile Loteriei Naţionale către firmele private ale unora dintre capii fotbalului românesc".

Pagina 1 a ziarului prezenta un portret al lui Nicolae Cristea, "director al Loteriei, care a învăţat în cei 15 ani de Comerţ Exterior, de dinainte de 1989, cum să fie discret şi să nu atragă atenţia asupra sa. Acest om de 51 de ani, aproape necunoscut publicului, decide asupra a 60 de milioane de dolari pe an! Banii nu sînt ai săi, ci ai românilor, cei care, prin lege, nu pot juca decît la Loteria Naţională, monopol de stat".

Numele lui George Copos a apărut pentru prima dată pe 7 august 2002, la o zi distanţă de la pornirea anchetei jurnalistice. "Nicolae Cristea a împărţit banii publici prietenilor săi!", era titlul de pe pagina 3 a ziarului. Jurnaliştii scoteau atunci la iveală detalii care îi implicau pe Nicolae Cristea, pe George Copos şi pe Dumitru Dragomir.


"În baza contractului de sponsorizare încheiat între Rapid şi Loteria Naţională, Cristea a intrat în Adunarea Generală a acţionarilor clubului din Giuleşti. El a devenit un apropiat al lui George Copos, cu care a încheiat mai multe contracte favorabile patronului grului Ana. În baza unuia dintre acestea, încheiat în 1996, Loteria a luat aproximativ 5.500 de televizoare Samsung, valoarea totală a afacerii fiind în jurul a două milioane de dolari", dezvăluia ziarul în august 2002.

Semnalele de alarmă trase de presă cu insistenţă au fost insă ingnorate atît de politicienii care aveau Loteria în subordine, cît şi de Copos. În plină campanie împotriva acestor afaceri, Copos, cîţiva intermediari şi Nicolae Cristea au încheiat o afacere imobiliară în 2004. Abia în 2006, statul a început urmărirea penală împotriva lor. Procesul a durat 8 ani şi două luni.

Nu ne bucurăm. Dar e o satisfacţie profesională să observi că, mereu hulită, presa a avut curaj şi dreptate în acest caz.

Nu rata AZI, la chioşcuri, o ediţie specială a Gazetei Sporturilor! Poţi răsfoi Gazeta şi în varianta digitală, aici!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.