GSP special   •   Anchetele Gazetei   •   DOSARUL LOTERIA

Povestea din redacţia Cotidianul » Victoria unei prese care se concura pe bune

Articol de Mirela Neag, Cătălin Tolontan   —  miercuri, 27 august 2014

George Lăcătuş, unul dintre ziariştii care şi-au dedicat o bună bucată de  vreme afacerilor Loteriei, povesteşte pe blog cum a izbutit să mişte sistemul juridic.

Pe vremuri, investigaţiile erau ca o competiţie. Mai multe ziare au luat urma afacerilor necurate ale Loteriei la începutul anilor 2000.



Dacă memoria nu ne păcăleşte, primii care i-au consacrat o campanie consistentă lui Nicolae Cristea, şeful discreţionar al fabricii de bani de la Loterie, au fost cei de la România liberă. Apoi a venit ProSport, în 2002. După mutarea echipei la Gazetă, în 2003, investigaţia a continuat aici, ani de zile. Evenimentul zilei şi Cotidianul s-au adăugat în forţă acestor dezvăluiri.



Ziarele se concurau fără menajamente, fiecare dintre ele dorind să publice primul elemente de culise. George Lăcătuş, de la Cotidianul, a fost, în acei ani, o semnătură de forţă împotriva fărădelegilor de la Loterie. Insistenţa lui a produs documente şi dezvăluiri care, în final, au dus la expunerea schemei reuşite de Copos şi Cristea în 2004 şi care avea să-i înfunde în 2014.



Ieri, George Lăcătuş a publicat pe propriul blog un memento al cazului. Îl reluăm aici, ca o reverenţă faţă de un om, faţă de un ziar care nu mai există şi faţă de o epocă în care ziariştii se concurau ca să afle, nu ca să încerce să se compromită unii pe alţii, în polemici infinite.



Cotidianul nu mai apare azi pe print, a rămas doar un site, dar reuşitele sale îi spravieţuiesc, ca o mărturie a muncii bine şi cinstit făcute.



La început a fost matematica...

Povestea lui George Lăcătuş începe în primele zile ale lui 2006, imediat după Revelion. “Eram de serviciu în redacţia ziarului Cotidianul cu Liviu Avram, şeful meu direct şi redactorul şef adjunct al publicaţiei. Mai mulţi colegi am strîns bani, am făcut chetă şi am jucat şi noi un bilet la Loto 6/49”.



N-au ghicit nici un număr, cîştigul s-a reportat. Primul care s-a enervat a fost Liviu Avram. “El mi-a zis să verific extragerile, că lui nu i se pare că lucrurile decurg în regulă”. Şi a luat la puricat întreaga arhivă a Loteriei privind extragerile şi aşa a ieşit ancheta “Loteria insultă matematica pe banii noştri”.



Explodase un buboi care acumulase foarte mult puroi, scrie Lăcătuş. A explicat, matematic, că frecvenţa cu care se cîştigă la prima categorie a Loto 6/49 “încalcă legile statisticii”. Atunci l-a cunoscut pe Nicuşor Dan, un geniu al matematicii, recomandat de Doru Buşcu, un alt matematician talentat.



Printre sutele de telefoane primite atunci la redacţia Cotidianul a fost şi cel al unui personaj important din Loterie. “Omul mi-a demonstrat că jocul nu e măsluit, că totul e în regulă şi că ar trebui să mă axez pe afacerile pe care le face Cristea cu banii încasaţi de la Loto 6/49. Cu cîteva informaţii de la el, am început seria tranzacţiilor celor 38 de spaţii comerciale făcute de Copos cu Loteria, cea care le-a adus condamnarea”.



Lacomul Copos

Jurnalistul susţine că în această tranzacţie, Copos s-a lăcomit. “El avea decizia conducerii Loteriei care, din 1.000 şi ceva de oferte de spaţii comerciale, alesese cele 38 de spaţii ale firmei Ana Electronic. Dacă George Copos nu se lăcomea şi alegea să încheie tranzacţia direct între Ana Electronic şi Loterie, totul era legal.

În schimb, dorinţa sa exagerată de cîştig l-a îmboldit să vîndă spaţiile prin interpuşi, pentru a evita plata impozitului de peste un milion de euro către stat”.



Pentru George Lăcătuş, investigaţia “Loteria I” este o poveste cu happyend. “M-a chemat Doru Buşcu la el în birou şi m-a felicitat. Mi-a dat cea mai mare primă din istoria ziarului Cotidianul. Cu banii ăia mi-am luat un ceas Swatch ca amintire”.





Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.