În pregătirea jocului de la Atena, staff-ul a avut la dispoziţie un singur dispozitiv, cu două locuri, mecanismul bazîndu-se pe oxigenare controlată, cu efect terapeutic. Al doilea exemplar va fi disponibil pentru ”dubla” cu Ungaria şi Finlanda, din octombrie
Înaintea partidei cu Grecia, în dotarea staff-ului medical al primei reprezentative a intrat un aparat modern pentru recuperarea mai rapidă a jucătorilor. E vorba despre o cameră hiperbarică, folosită la lot "pentru refacerea după efort şi ca sprijin pentru refacerea unor leziuni musculare", după cum explică preparatorul fizic Marius Dima. În acest moment, la Mogoşoaia există un singur dispozitiv de acest gen, importat din Anglia, urmînd ca în zilele următoare să sosească şi al doilea, din SUA.
Cum funcţionează? Într-un fel de sac de dormit intră cîte doi jucători, iar cilindrul se închide printr-un dublu fermoar. Apoi, în incinta închisă ermetic, un sistem computerizat creşte încet presiunea, iar cînd se ajunge la nivelul dorit fotbaliştii pot respira oxigen pur, care are efect terapeutic. "Este extrem de util în special atunci cînd avem două partide în patru zile, fiindcă ajută la o recuperare mai rapidă a sportivilor", completează Dima.
10 sau 30 de minute
O şedinţă durează între 10 şi 30 de minute, în funcţie de presiunea folosită, astfel încît, la 23 de jucători, procedura completă s-ar întinde pe circa 6 ore pentru întregul lot. Asta fiindcă versiunile utilizate acum la echipa naţională sînt cele de dimensiuni reduse. Există camere hiperbarice în care încap şi cîte 8-10 persoane concomitent, dar costurile pentru un astfel de exemplar ajung la circa 700.000 de euro.
100.000 de euro a disponibilizat FRF pentru achiziţionarea celor două minicamere hiperbarice mobile
{{text}}