Sporturi   •   Altele   •   CSM BUCUREŞTI

CSM Bucureşti este unul dintre cluburile cu cei mai mulţi sportivi legitimaţi din Europa: "Buget cît pentru cîinii vagabonzi!"

Articol de Marian Ursescu   —  joi, 11 septembrie 2014

Directorul general al CSM-ului, Constantin Căliman, vorbeşte despre strategia clubului susţinut de Primăria Capitalei, care are un buget de 8 milioane de euro

"Toată lumea vorbeşte de bugetul Clubului Sportiv Municipal Bucureşti, că e de opt milioane de euro. E adevărat, vi se pare mare? Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor are acelaşi buget. Cred că noi, oamenii, pentru sănătatea noastră şi pentru sport, merităm un pic mai mult decît animalele", îşi începe Constantin Căliman, directorul general de la CSM, alocuţiunea.



2,5 milioane pentru Centrul de copii şi juniori

E de un an şi jumătate în fruntea clubului bucureştean şi are ambiţii mari. "În momentul de faţă avem aproape opt mii de sportivi legitimaţi, dar ţelul meu e de a ajunge la douăzeci de mii. Avem un proiect foarte mare acum de a atrage tinerii spre sport", spune Căliman.



"Hai şi tu!" e campania pe care o vor iniţia o dată cu începerea noului an şcolar. "Sportivii noştri vor merge în şcolile din Bucureşti, le vor prezenta micuţilor avantajele de a face sport, de a petrece cît mai mult timp pe terenurile de sport. Sperăm să aducem cît mai mulţi sportivi în sală şi apoi să-i convingem să rămînă", a adăugat Căliman.



"Părinţii nu trebuie să plătească nimic!"

Constantin Căliman speră ca, în cîţiva ani, CSM Bucureşti să poată să se bazeze exclusiv pe sportivii crescuţi în club. "Acum am încercat să aducem, la handbal deocamdată, cei mai buni sportivi din ţară. Le oferim cazare, indemnizaţie. La noi, spre deosebire de cluburile şcolare sau cluburile private, nimeni nu plăteşte nimic. Le oferim toate condiţiile. Profesorii vor fi dintre cei mai buni, vor fi plătiţi pentru munca lor, să nu se mai spună că nu-şi dau interesul", mărturiseşte Căliman.



- Cîţi bani va primi un profesor care antrenează o grupă de copii?

- În funcţie de disciplină. La şah, de exemplu, un profesor are 400 de lei, la handbal vorbim de sume cuprinse între 600 şi 1.200 de lei. Pentru grupele de începători primesc 600 de lei, pentru iniţiaţi 800 de lei, iar coordonatorii primesc maximum.



- Şi cîte grupe poate avea un profesor?

- Maximum două. Practic, nu poate lua mai mult de 1.600 de lei.



Au racolat grupe cu profesori cu tot

Clubul bucureştean a fost acuzat că a transferat copii şi profesori de la cluburile din Capitală, ademenindu-i cu condiţiile bune pe care le oferă. Căliman se apără. "Nu e vina noastră că părinţii şi profesorii au venit cu elevii de mînă. Au venit părinţi cu acte spunîndu-ne că plăteau orele de antrenament, profesorii, cantonamentele, echipamentele. La noi vor fi scutiţi de tot. Ce puteam să le spunem, să le trîntim uşa în nas?", declară Căliman. Oficialul adaugă că a încercat să ajungă la un numitor comun cu cluburile de la care au venit sportivii. "Cu unii ne-am înţeles, le-am oferit echipamente, materiale la schimb. Cu alţii nu, dar am făcut totul legal", subliniază oficialul bucureştean.



Parteneriat cu MEC şi Federaţia Sportului Şcolar

Constantin Căliman spune că marea problemă cu care se confruntă e cea a infrastructurii. "Tocmai de aceea am făcut parteneriate cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, cu Federaţia Sportului Şcolar, cu mai multe cluburi şi licee bucureştene. Aveam nevoie de baze de pregătire, de terenurile de antrenament. Cel mai important e ca să scoatem copiii la joacă, să nu mai stea în faţa calculatoarelor!", a spus Căliman.



8.200 de copii au mai fost selecţionaţi de CSM la acţiunile din această vară. Dintre aceştia au rămas aproximativ 6.400



257 de tehnicieni vor antrena sportivii de la CSM, în 64 de unităţi şcolare din Capitală



"Handbalul e locomotiva secţiilor de la CSM Bucureşti. E sportul cel mai îndrăgit în România, după fotbal, şi cu cele mai bune rezultate. Tocmai de asta ne vom axa pe handbal"

Constantin Căliman, director general CSM Bucureşti



"Modelul ales de noi a fost modelul francez. În Franţa, din 5,4 milioane de elevi, 3,5 milioane sînt legitimaţi la diferite ramuri de sport"

Constantin Căliman, director general CSM Bucureşti



Sportivii legitimaţi în anul competiţional 2013-2014

Atletism 1.363

Baschet 716

Handbal 2.095

Motociclism 5

Rugby 993

Şah 1.206

Volei 968

Total 7.346







Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.