EURO 2016

Tînăr şi neliniştit » Un fost adversar al Stelei e cel mai tînăr debutant în preliminariile CE: 15 ani şi 300 de zile

Bulgarii nu i-au găsit antidot lui Odegaard // Foto: Mediafax

Articol de Aurelian Botezatu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Dorit de Bayern, Real şi Barcelona, mijlocaşul lui Stromsgodset a fost introdus luni în minutul 63 al meciului cu Bulgaria (2-1).

Ascensiunea lui Martin Odegaard e uluitoare. În iunie 2012 îşi făcea deja apariţia în prima echipă a lui Stromsgodset, într-un test cu Mjondalen. Avea doar 13 ani! Iar în aprilie anul acesta a debutat şi-n campionat, devenind cel mai tînăr jucător din istoria Tippeligaen. De aici şi pînă la naţionala Norvegiei n-a fost decît un pas.

27 de minute
După ce şi-a făcut "încălzirea" cu Emiratele (27 august), într-un amical, mijlocaşul lui Stromsgodset a spart gheaţa şi în "oficiale": 27 de minute, ultimele, în confruntarea de luni cu Bulgaria (2-1). La 15 ani şi 300 de zile e cel mai tînăr debutant din istoria preliminariilor Euro!

Scheme tactice la 5 ani!
Secretul exploziei sale? "Pe Martin am început să-l pregătesc de cînd avea 5 ani. Zilnic. Mereu cu balonul. Îi desenam scheme tactice şi i le explicam pentru a-i îmbunătăţi viziunea în teren. Încă n-are o condiţie fizică de invidiat, dar compensează altfel. Are o tehnică foarte bună şi citeşte repede jocul, ceea ce-i permite să fie mereu acolo unde trebuie", a dezvăluit tatăl său, Hans-Erik, tabloidului Daily Mail.

Nu se grăbeşte
Unii s-au grăbit să-l compare cu Messi, alţi văd în Odegaard un Brian Laudrup în devenire. Bayern, Real şi Barca şi-au trimis frecvent scouterii la meciurile lui Stromsgodset, Martin însuşi s-a antrenat o perioadă la Academia lui Man. United. Dar tatăl său nu se grăbeşte: "Marele pericol la copii e să devină mulţumiţi prea repede. Aşa că le-am spus tuturor că e prea tînăr ca să plece singur într-o ţară străină. Şi e prea devreme".

Doar 5 minute cu Steaua
În turul doi al preliminariilor Ligii, Odegaard a jucat cu Stromsgodset contra Stelei. Dar n-a ieşit în evidenţă. În prima manşă, la 1-0 pentru roş-albaştri, a fost introdus în minutul 85, iar în returul de la Bucureşti n-a fost deloc utilizat.

20 de cluburi europene şi-au exprimat interesul pentru Martin Odergaard, în pole fiind Bayern, Real şi Barcelona

3 goluri şi 6 pase decisive a dat Odegaard în 19 apariţii în campionatul Norvegiei

"Eram emoţionat cînd am intrat cu Bulgaria. Dar în faţa entuziasmului publicului nu mi-a rămas decît să zîmbesc şi să mă bucur" (Martin Odegaard, mijlocaş Norvegia)

"N-am văzut vreun puşti de vîrsta lui care să se antreneze mai mult. Şi e bine că aici nu există tentaţii. Pur şi simplu se focusează doar pe ceea ce are de făcut" (David Jean Nielsen, antrenor Stromsgodset)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.