Sîrbii acuză provocarea, harta cu "Marea Albanie" desenată pe steagul purtat de dronă. Rivalii protestează împotriva incidentelor ce au urmat în arenă: "Patru jucători au fost loviţi de fanii şi de agenţii de securitate sîrbi".
Mai era doar o săptămînă pînă la vizita lui Edi Rama la Belgrad, prima a unui premier albanez în Serbia după 68 de ani. După toată isteria de marţi, probabil că aşteptata întîlnire se va anula. Pentru că implicaţiile politice sînt atît de evidente.
În minutul 41, la 0-0, o dronă a planat sfidător peste "Partizan", purtînd un steag cu harta "Marii Albanii". Sîrbul Mitrovici a prins steagul, iar de aici violenţă extremă propagată pe întreaga arenă (deşi suporterii oaspeţilor au avut interdicţie de a-şi însoţi favoriţii). Bătăi între jucători, dar şi între fotbaliştii albanezi şi ultraşii sîrbi.
Principalul acuzat este Olsi Rama, chiar fratele prim-ministrului. El ar fi dirijat drona prin telecomandă de la tribuna oficială a stadionului. "A fost arestat", a anunţat iniţial o televiziune locală, dar Rama a negat: "Nu am nici o legătură cu drona. Şi nu am fost reţinut, doar verificat de poliţişti. Le-am arătat paşaportul meu american".
Însă reacţia premierului albanez a fost stupefiantă. "Jucătorii noştri ne-au făcut mîndri şi fericiţi", a comentat Edi Rama pe twitter. Reacţia presei sîrbe? "O provocare orchestrată chiar de vîrful politicii albaneze".
Vor juca fără spectatori!
Şi Platini, şi Blatter au condamnat incidentele de la Belgrad. Potrivit unor surse UEFA, cele două tabere riscă sancţiuni foarte dure pe 23 octombrie. Serbia a avut o întreagă serie de violenţe pe stadioane, iar Albania are şi ea un precedent pentru provocare politică în fotbal. Ambele ar putea juca fără spectatori!
"Marea Albanie"
Pe steagul negru ce a fluturat deasupra arenei Partizan din Belgrad era harta "Marii Albanii". Ce reprezintă? Un proiect naţionalist ce ţinteşte reunirea într-un stat unic a tuturor comunităţilor albaneze din Albania, Kosovo, Serbia, Macedonia, Muntenegru şi Grecia.
Interzise în România!
Ce sînt dronele? Aparate de zbor acţionate de la distanţă (fără pilot) ce pot zbura şi la 200 de metri înălţime, iar viteza lor variază, bifînd uneori pînă la 60km/h (preţul lor urcă şi la 30.000$).
În România, din ianuarie 2014, dronele mai mari de 1 kilogram nu mai pot fi operate fără aprobare de la Autoritatea Aeronautică Civilă din România, adică Romatsa. În plus, ele nu trebuie să fie dotate cu aparatură de filmare sau transmisie de date. Pentru a folosi o dronă, trebuie să ceri o autorizaţie de zbor cu cel puţin 45 de zile înainte!
"A fost traumatizant. Eu şi jucătorii mei am fost în mare pericol. Mi-a fost foarte frică" (Gianni de Biasi, selecţioner Albania)
"A fost o diversiune politică premeditată. Mitrovici a vrut să scoată steagul din teren, dar albanezii l-au atacat" (Comunicat al federaţiei sîrbe)
{{text}}