EURO 2016

Serbia şi Albania ar putea fi excluse de la Euro 2016 după violenţele de la Belgrad

Articol de Theodor Jumătate  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Preşedintele UEFA sugerează că albanezii au provocat incidentele cu acel steag ce avea desenată harta Marii Albanii, care a fost lansat de o dronă pe stadionul Partizan.

Albanezii protestează şi se apără, acuzîndu-i pe sîrbi că au premeditat aceste violenţe din arenă. "Ultraşii rivali strigau întruna «Omorîţi-i!»", a povestit Cana, căpitanul oaspeţilor, care îi atrage atenţia lui Michel Platini: "Colegul meu Balaj a fost lovit cu un scaun în cap de un suporter sîrb fanatic lăsat de forţele de ordine să pătrundă pe gazon. Dacă în loc de scaun ar fi avut un cuţit?".

Dar preşedintele UEFA priveşte scandalul şi dintr-un alt unghi. O provocare politică. Acel steag fluturat de dronă cu harta Marii Albanii a declanşat nebunia pe stadion. Şi merge mai departe.

”Incidentele de la Belgrad nu sînt numai ruşinoase. Imaginaţi-vă că sub dronă s-ar fi aflat o bombă, nu un steag! Drona putea lansa o bombă!”, a declarat Platini la televiziunea franceză TF1. "E foarte periculos într-o regiune cu multă tensiune politică".

Liderul forului european e decis să dea un exemplu, să sancţioneze cu duritate maximă ambele federaţii, nu doar pe albanezi. Iar Comisia de Disciplină UEFA, care a deschis deja ancheta, va anunţa măsuri extreme pe 23 octombrie. Nu doar porţi închise la următoarele meciuri. Este posibil, potrivit unor surse apropiate de Nyon, ca şi Serbia, şi Albania să fie excluse de la Euro 2016!

Două excepţii. Nu şi Serbia - Albania!
UEFA are partea ei de vină, pentru că nu a evitat aceste incidente între două ţări aflate încă în conflict din cauza republicii Kosovo, nerecunoscută de Serbia. Forul continental a admis două excepţii la tragerea la sorţi.

Nu pot juca în aceeaşi serie Spania şi Gibraltar (guvernul iberic a cerut ca "naţionalele" să fie despărţite în grupe separate, după ce contestat suveranitatea Gibraltarului, însă a pierdut procesul la TAS în 2011), dar şi Armenia - Azerbaidjan, din cauza enclavei Nagorno Karabah. Nu a interzis şi Serbia - Albania.

Piciorul care a declanşat un război de 4 ani
Fotbalul e scînteia ce porneşte conflicte armate în regiune. Pe 13 mai 1990, la Dinamo Zagreb - Steaua Roşie, derbyul croato-sîrb al campionatului iugoslav, cele două tabere ultra (Bad Boys Blue vs Delije) s-au bătut cu o violenţă rară pe gazon, între ele şi împotriva poliţiştilor, folosind inclusiv pietre şi cuţite.

Iar Boban, celebrul mijlocaş croat, a lovit cu piciorul un poliţist bosniac musulman, primind şi el mai multe bastoane (foto 3). Acel meci a fost ultima picătură. Un an mai tîrziu, războiul. Trupele sîrbe contra trupelor croate şi bosniace. Patru ani şi şapte luni cu zeci de mii de morţi şi milioane de refugiaţi.

"Dacă un sîrb ar fi desfăşurat un steag al Marii Serbii la Tirana sau la Pristina, s-ar fi ajuns la Consiliul de Securitate de la ONU" (Ivica Dacici, ministrul sîrb de Externe)

"E un miracol că nu avem decît şapte, opt răniţi printre jucători. Au urme de lovituri pe faţă, pe gît, pe spate" (Lorik Cana, căpitan Albania)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.