Azi, românca o va întîlni pe Eugenie Bouchard în al doilea meci din program. Întîi se vor duela Serena Williams şi Ana Ivanovici, de la ora 14:30 a României.
"Anul trecut, cînd eram la Sofia, am spus că îmi doresc să ajung aici, la Turneul mare al Campioanelor. Şi iată-mă la Singapore. Întîi şi întîi, vreau să savurez totul pentru că aceasta a fost ţinta mea". Între Sofia şi Singapore sînt 9.147 de kilometri măsuraţi în linie dreaptă.
Între Simona Halep din octombrie 2013 şi Simona Halep din octombrie 2014 stau multe lucruri 99 la sută pozitive: saltul în clasament de pe 14 pe 2 (acum 4), finala de la Roland Garros, semifinala de la Wimbledon, alte două titluri cîştigate. Tone de atenţie în plus. Cuvinte frumoase spuse numai pentru ea. Şi presiunea de a-şi confirma poziţia în Top 10.
De la frig la cald
La Sofia, înaintea Tournament of Champions, turneu la care participă jucătoare care au cucerit titluri WTA International pe parcursul unui sezon, cele opt candidate pozau in faţa bisericii Sfînta Sofia, sub un vînticel aspru de toamnă.
La Singapore, în lumea clădirilor de sticlă cu zeci de etaje care se văd blurate de smog, totul, acel tot de care Simona vrea să se bucure, arată altfel. Începînd cu compania. "E o diferenţă mare. Anul trecut am avut adversare clasate pe locurile 20-30, aici sînt cele mai bune din lume", spune românca.
"Dar experienţa de la Sofia îmi foloseşte pentru că a fost primul turneu cu grupe pe care l-am jucat. În sistemul acesta, şi dacă pierzi un meci, ai şanse în continuare. E un sistem unic, trebuie luat aşa cum e pentru că te întîlneşti rar cu el". Atît de rar pe cît de strălucitoare e elita în care se află acum Halep.
Zîmbet în alb şi negru
Muzeul Artei şi Ştiinţei din Singapore e o floare de lotus cu petale de beton cenuşiu. La etajul al treilea este o expoziţie a celebrei fotografe portretiste americane Annie Leibovitz, care luna aceasta a împlinit 65 de ani. Un nivel mai sus, într-o sală cu mai multe şiruri de scaune, prezentările se fac ca la Oscaruri.
"And her name is... Simona Halep!". De după o bucată ondulată de zid, apare ea, îmbrăcată în alb şi negru, cu părul prins în coadă, purtînd numai rimel pe genele lungi şi un zîmbet pentru zecile de jurnalişti care i-au pregătit întrebări.
Simona din 2013 vorbea o engleză corectă, dar limitată. Privea des în jos şi scurta finalurile răspunsurilor. Simona din 2014 stă cu umerii relaxaţi şi vorbeşte mult mai elaborat, cu mai multe şi variate cuvinte. Chiar glumeşte, destinsă, departe de crispare.
"Crezi că, să spunem la anul, poţi ajunge numărul unu mondial?", vine o întrebare. "Me?", răspunde ea, mărind un pic ochii, şi lumea e amuzată de reacţia ei sinceră.
"Nu mă gîndesc la asta. Vreau să-mi iau această presiune de pe mine, din minte, din corp. Vreau doar să joc. Clasamentul... e vorba de puncte. Dacă joci bine, le faci. Dacă o să cîştig multe meciuri, o să mă apropii de numărul unu".
Roland Garros a deschis drumul
Dar Turneul Campioanelor? Cînd a simţit că i se rotunjesc tot mai mult şansele? "După Roland Garros, după finala de acolo. Atunci am realizat că există o mare posibilitate să mă calific. Am vrut însă să aştept pînă în ultimul moment ca să fiu sigură că voi fi aici", explică Halep de ce mereu a vorbit despre Singapore ca despre un vis, chiar dacă acesta avea încă din iulie un contur gros de realitate.
Roland Garros-ul, perla ei din 2014, apare iar, fiind identificat de Simona drept momentul de cea mai intensă fericire. "Atunci, după ce am cîştigat semifinala. Urma să joc în prima mea finală de Mare Şlem şi, cu atît mai mult, era la Paris, unde îmi doream mult să ajung departe după ce cîştigasem la juniori".
"Nimic de pierdut"
Înapoi la Singapore, în încăperea răcoroasă a muzeului modern, unde aerul pătrunde prin grilajele din podea şi te ia pe sus. "N-am nimic de pierdut la acest turneu. Fiecare jucătoare de aici e foarte bună. Voi încerca să fiu pozitivă, mulţumită pe teren. Încrederea mea e bună acum. Mă simt bine. Voi face totul pe teren ca să cîştig meciurile". Primul va fi chiar azi, contra lui Eugenie Bouchard, după ce turneul va fi deschis de Serena Williams contra Anei Ivanovici.
Cîndva, în anii '90, Annie Leibovitz le-a fotografiat pe surorile Williams în alb şi negru. Zilele acestea, Simona Halep îşi va mai defini un pic propriul portret. În culori. Pe terenul de la Singapore.
"Să am mai multă grijă de corpul meu"
Simona Halep a spus că lecţia cea mai importantă din acest sezon a fost aceea că trebuie "să am mai multă grijă de corpul meu. Poate că nu întotdeauna am făcut corect acest lucru. La Wimbledon, spre exemplu, ar fi trebuit să-mi pun un bandaj, o protecţie pe glezna stîngă fiindcă iarba e întotdeauna dificilă".
Ea a adăugat că a învăţat multe alte lucruri. "Să fiu pozitivă la fiecare meci şi fiecare turneu să fie o ţintă. Aşa voi face în sezonul următor. Pentru că trebuie să joci fiecare meci şi fiecare meci e important în cariera ta".
Fizic, aproape 100%
Recuperată după problema de la şold, din cauza căreia s-a retras la Beijing înaintea "sferturilor", Halep poartă încă la antrenamente un bandaj de protecţie. La sosirea la Singapore a avut mici probleme de adaptare la vremea caldă şi extrem de umedă.
"Afară e cald, înăuntru exact opusul. Au fost ceva necazuri cu nasul, eu am o sensibilitate la sinusuri, dar acum sînt aproape de sută la sută din punctul de vedere fizic", a spus Simona.
Trei rochii în bagaj
Se obişnuieşte tot mai mult cu statutul de jucătoare de Top 10. Cu obligaţiile, acţiunile, petrecerile. "Acum sînt mai naturală la aceste evenimente. Nu e uşor. Înainte să vin aici, am luat trei rochii cu mine. Ca şi cum aş fi mers la cîteva nunţi sau ceva de genul acesta", a spus Halep ieri, rîzînd.
"E parte din viaţa mea. Trebuie să mă bucur, să fiu fericită că mi se întîmplă aceste lucruri. E momentul cel mai bun al carierei mele". Pentru tragerea la sorţi a ales rochia cu roşu şi albastru pentru că i s-a părut potrivită cu ora şi locul de desfăşurare a ceremoniei.
10 victorii la jucătoare de Top 10 are Simona Halep, cinci dintre ele fiind înregistrate în acest an
{{text}}