Nationala

FOTO Luce în roşu-galben-albastru » Cifrele şi performanţele care îl recomandă pe Mircea Lucescu drept selecţioner

+12 Foto
Fază dintr-un meci cu Spania. Lucescu e urmărit de fundașul stînga Jose Antonio Camacho, cel care ulterior avea să devină antrenorul lui Real și al "naționalei" iberice

Articol de Eduard Apostol  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Mircea Lucescu a avut o carierã prodigioasã din postura de fotbalist şi de antrenor al primei reprezentative.

Lider. Cãpitan al primei reprezentative. Inovator. Selecţioner al primei reprezentative. Mircea Lucescu a fost un nume prodigios în fotbalul românesc, în ambele situaţii. Microbiştii n-au uitat cã actualul tehnician, ajuns la 69 de ani, a fost cãpitanul României pe Wembley, la acel remarcabil 1-1 cu Anglia, în 1969.

Fotbalistul care a cîştigat pe plan intern 6 titluri şi o Cupã cu Dinamo a fost liderul "tricolorilor" şi-n groapa cu lei de la Guadalajara, la Mondialul mexican din 1970. Ilie Oanã l-a promovat la prima reprezentativã, pe 2 noiembrie 1966, Lucescu fiind cãpitanul formaţiei reprezentative în o treime din meciuri!

Ne-a dus la Euro
Ca antrenor, a debutat tot împotriva Elveţiei. Are o carierã neîntreruptã ca tehnician de peste trei decenii, nepermiţîndu-şi nici o pauzã de fotbal în acest rãstimp. La prima reprezentativã, a debutat pe 11 noiembrie 1981. Cu 58 de meciuri pe bancã, este al treilea cel mai longeviv selecţioner al nostru, dupã Victor Piţurcã (93 de partide) şi Anghel Iordãnescu (83 de partide).

A condus România la Campionatul European din Franţa, în 1984, remizînd cu Spania (1-1) şi pierzînd la limitã cu RFG (1-2) şi cu Portugalia (0-1). Omul care ştie 7 limbi strãine a fost demis în 1986, dupã cea mai consistentã victorie din cariera sa de selecţioner într-un meci oficial, 4-0 cu Austria. Echipa se pregãtea pentru CE 1988, unde el n-a mai participat.

"Cel mai mare regret? Faptul cã nu mi s-a permis sã continuu la echipa naţionalã, fiind îndepãrtat de familia Ceauşescu. A fost chestie de politicã la mijloc, se voia a fi doar stelişti la lot" (Mircea Lucescu)

"Cea mai mare satisfacţie? Victoria împotriva Italiei, în 1983, scor 1-0, cînd adversarii erau campioni mondiali en-titre. Am cîştigat eu şi Cupa UEFA, cu Şahtior, şi Supercupa Europei, cu Galatasaray, dar nimic nu se comparã cu acel succes. Eram un antrenor tînãr, fascinat de squadra azzura, de fotbalul italian, învingeam o mare echipã" (Mircea Lucescu)

Cifrele lui Mircea Lucescu:
- 22 de meciuri a bifat fotbalistul Lucescu la prima reprezentativã din postura de cãpitan al "tricolorilor", fiind pe locul 7 într-un asemenea top la echipa naţionalã. A debutat cu Anglia (1-1), pe 15 ianuarie 1969
- 65 de selecţii are fotbalistul Lucescu la echipa naţionalã, 33 de prezenţe în meciuri amicale, 28 în preliminarii şi 3 apariţii la Campionatul Mondial din Mexic "70
- 9 goluri a marcat fosta extremã dreaptã pentru "tricolori", 4 reuşite în amicale, 5 în preliminarii
- 5.236 de minute are Lucescu ca jucãtor la prima reprezentativã
- 58 de meciuri a antrenat România, 24 de victorii, 19 egaluri şi 15 eşecuri, golaveraj 77-63
- Cel mai mare scor ca fotbalist: 7-0 cu Cipru, în aprilie 1967, cînd a marcat şi un gol
- Cel mai mare scor ca antrenor: 4-0 cu Austria, în septembrie 1986

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.