Fotbal   •   Liga 1   •   PROTEST

Echipele din Liga 1 vor sa facă revoluţie: "Nu e normal să primeşti finanţe din banii publici!" Reacţii de la Botoşani şi de la Dinamo

Articol de Eduard Apostol   —  marți, 18 noiembrie 2014

Mai multe cluburi de fotbal din Liga 1, private, care nu primesc bani de la primării sau de la consiliile locale vor să iniţieze un protest la LPF prin care să condamne faptul că sînt grupări din fotbalul intern sprijinite din finanţe publice.



"Este o concurenţă neloială, patron de club împotriva consiliului local. Sau, dacă e normal să primeşti bani publici, să se permită şi altor formaţii să fie finanţate de primării, de sector sau din diverse oraşe", au mărturisit mai mulţi oameni de fotbal.



Cum ar fi ca Dinamo să fie finanţată de Primăria sectorului 2 sau 3, acolo unde sînt edili suporteri ai clubului? Sau Steaua ori Rapid să primească bani de la sectorul 6? Poate primăriile de sector ar putea reinventa, finanţînd, FC Naţional sau Sportul Studenţesc. 



"Statul să nu ajute preferenţial"

Granzii din Bucureşti, Steaua şi Dinamo, au acuzat de multe ori că s-au lovit de refuzul autorităţilor locale fie în problema stadionului, fie în diverse facilităţi în privinţa bazelor sportive. Cele două formaţii plătesc de fiecare dată, între 40.000 şi 60.000 de euro pentru folosirea Naţional Arena, în vreme ce FRF, pentru prima reprezentativă, achită doar 20.000 de euro către ALPAB, care ţine de Primăria Bucureşti. "Statul să nu mai ajute, preferenţial. Mai ales că apar, periodic, scandaluri legate de aceşti bani luaţi din finanţele publice. Nu este o concurenţă loială să concurezi împotriva unor echipe ce primesc milioane de euro de la primării", au comentat contestatarii.

Cine primeşte ajutor public

În Liga 1, Petrolul (locul 3), ASA Tîrgu Mureş (locul 4), FC Botoşani (locul 8), Ceahlăul (locul 13), Chiajna (locul 15), CSMS Iaşi (locul 17) sînt grupări susţinute şi din bani publici. Şi-n liga secundă sînt echipe care trag la promovare, printre care Mioveni şi Timişoara, ale căror finanţe sînt asigurate de primării. În aceste situaţii, edilii şefi ai formaţiilor respective nici nu se ascund, se afişează la meciuri sau implicîndu-se în viaţa formaţiilor de fotbal. 



"Nu mi se pare normal ca foarte multe dintre echipele Ligii 1 să fie finanţate de către primării, consilii locale sau judeţene. Eu nu m-am gîndit niciodată să apelez la primăria din Giurgiu. Dacă vreau să premiez jucătorii, atunci le dau eu bani" - Ioan Niculae, patron Astra Giurgiu



2,15 milioane de euro este suma alocată de către oficialităţile locale pentru ACS Poli Timişoara. 1,8 milioane de euro ia ASA Tîrgu Mureş de la Consiliul Local



PRIMA REACŢIE:



Sa te finantezi singur este un lucru extraordinar, dar si noi suntem la fel, pentru 200.000 de euro, cand ne-a dat Primaria, nu este nici 10 % din bugetul nostru.



Daca finantarile sunt legale nu ai ce spune. Nu este alta lege in Oradea, Targu Mures sau Pitesti. Nu stiu cat de neloiala este concurenta. Brasovul nu vrea fotbal, pentru ca Primaria nu vrea sa dea bani. Eu spun ca viitorul fotbalului este cu o implicare legala si mult mai apasata a Consiliilor Locale, pentru ca fotbalul este un spectacol. Fotbalul in Romania nu este o afacere, la momentul acesta. La ora actuala daca nu sunt fonduri locale pentru sport, sportul moare.



Ramane Hagi cu echipa lui si poate Steaua, pentru ca la ora actuala foarte putini din privat mai dau bani. In privat suntem noi, Steaua, Astra, Brasov, Dinamo, Galati, care sunt pe picioare moarte. Fara o implicare serioasa a statului fotbalul nu are cum sa traiasca, pentru ca oamenii de afaceri nu-si mai permit sa cheltuiasca atatia bani.



Eu nu cer mai mult comunitatii locale, pentru ca nu stiu daca poate, dar fotbalul de la noi traieste foarte periculos. Noi banii de la Primarie ii putem folosi doar pentru hrana, transport, echipamente, in niciun caz nu putem da salarii, iar prime de joc se pot da doar cuantum mic, de 300-500 de lei. Este adevarat ca la momentul acesta sunt echipe care platesc milioane de lei salarii la jucatori din bani publici. Noi nu am platit niciodata salarii din banii publici.”

Valeriu Iftime – finantator FC Botosani





REACŢIE DINAMO:

"Şi noi considerăm că finanţarea unor echipe din bani publici nu creeaza o competiţie sănătoasă pentru ca intervenţia administraţiilor locale în fotbal duc la o concurenţă neloială între cluburile finanţate de patroni şi cele sprijinite financiar de primării şi consilii locale. Astfel, facem un apel către cei în drept să se sesizeze, să evalueze situaţia actuală din fotbalul românesc şi să intervină pentru a corecta această anomalie care ne conduce către o competiţie în care raporturile de forţe dintre echipe sînt inegale din cauza administraţiilor locale".

Dorin Irimia, purtător de cuvînt Dinamo

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.