Fotbal   •   Nationala   •   ROMÂNIA - DANEMARCA 2-0

Tradiţia celor două goluri » Ce s-a întîmplat ultima oară cînd România a cîştigat trei meciuri prin trei duble consecutive

În 2005, Mutu (în duel cu Ujfalusi) era pe val: juca la Juventus, iar la “națională” marca pe bandă rulantă

Articol de Răzvan Luţac   —  joi, 20 noiembrie 2014

Au trecut doar 9 ani de la precedenta serie asemănătoare, cînd Mutu (de două ori) şi Gigel Bucur au marcat cîte o dublă în trei meciuri consecutive.

Cele două reuşite ale lui Keşeru de marţi seară au încheiat un final de an excelent pentru "tricolori", însă au continuat şi o serie ideală. Ultimele trei partide ale României au fost decise de cîte o dublă, încheindu-se fără gol primit în poarta lui Tătăruşanu ori Pantilimon!

Seria excelentă a început în Finlanda, unde Sînmărtean l-a servit de două ori ideal pe "Motanul" Stancu, la victoria cu 2-0 împotriva nordicilor. Apoi, Papp l-a învins de două ori pe veteranul Roy Carroll în jocul cu Irlanda de Nord.

În fine, Keşeru, după un assist excelent al lui Chipciu şi apoi un şut minunat de la 20 de metri, a subordonat Danemarca.

De la Mutu încoace

Ultima ispravă de acest gen nu e atît de veche pe cît ne-am fi aşteptat: a fost reuşită în 2005, în preliminariile CM 2006. Cînd toate cele trei duble sosite în meciuri consecutive au "punctat" oficial!


- Gigel Bucur în 3-0 cu Armenia (8 iunie), după ce Ovidiu Petre deschisese scorul

- Adrian Mutu în 2-0 cu Andorra (17 august)

- Acelaşi Mutu în 2-0 cu Cehia (3 septembrie)

Interesant este că, atunci, toate cele trei partide au avut loc la Constanţa!

Primele victorii, primele duble

Iar tradiţia celor două goluri datează încă de la primele meciuri ale "naţionalei". În 1925 şi 1926, tot în trei meciuri consecutive, s-au înscris patru "duble"!

An: Meci - Marcator

1925: 4-2 cu Bulgaria - Gustav Semler, Rudy Wetzer

1926: 6-1 cu Bulgaria - Franz Kugelbauer

1926: 3-1 în Turcia - Gustav Semler


Puteau fi patru!

La meciul cu Ungaria, marcatorul unicului nostru gol, Raul Rusescu, a mai punctat şi în repriza secundă. Însă golul a fost anulat, corect, pentru ofsaid! Sînt mari şanse ca a patra "dublă" să vină totuşi în primăvară. Cînd, pe 29 martie, întîlnim outsidera grupei, "naţionala" Insulelor Feroe.

3 similitudini între "duble"

- Toate au fost marcate în repriza secundă

- Meciurile s-au încheiat cu acelaşi scor, 2-0

- Fotbaliştii sînt foşti (Stancu) sau actuali jucători ai Stelei (Papp, Keşeru)

"Isi", deschizător de drumuri

Primul jucător care a marcat o dublă pentru România a fost austriacul Isidor "Isi" Gansl (1896-1938). A jucat un singur meci la "naţională", la un 2-2 cu Turcia, cînd a înscris ambele goluri. În 1923 s-a transferat de la Hakoah Viena la Maccabi Cernăuţi, intrînd în atenţia "naţionalei". A decedat în 1938, la doar 42 de ani, după ce a contractat o boală gravă care i-a adus paralizia.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.