Liga 1

De la 17 la 77 de luni! Construirea noului stadion din Craiova durează cît Wembley şi Pentagon la un loc! Se apropie de Casa Poporului :)

Articol de Gazeta Sporturilor  —  joi, 20 noiembrie 2014

Klaus Iohannis a cîştigat alegerile prezidenţiale, lucru care a dat peste cap planurile Olguţei Vasilescu. Primarul din Craiova a oprit iniţial lucrările la noua arenă din Craiova, însă din cîte se pare totul a fost reluat în alte condiţii. 

Stadionul "Ion Oblemenco" se va construi pînă la urmă, nu în 17 luni, aşa cum era planul iniţial, ci în 77 de luni (6 ani şi jumătate). Gazeta de Sud vede suspectă tăcerea oamenilor din Primărie, care anunţaseră că nu mai demolează vechea arenă.

Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat că stadionul de la Craiova va fi gata în vara lui 2016, în timp ce CNI (Compania Naţională de Investiţii) estimează un termen de construire de 77 de luni, adică arena va fi gata prin 2021.

Compania Naţională de Investiţii a publicat pe 8 noiembrie, în sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), anunţul de participare la licitaţia pentru atribuirea contractului de „Proiectare şi Execuţie de Lucrări aferente Obiectivului de Investiţii Complex Sportiv Craiova – Stadion de fotbal“.

Valoarea estimată a contractului este de 186.442.128 de lei plus TVA, adică, 42,3 milioane de euro plus TVA, la un curs BNR de 4,45 de lei. Cu TVA cu tot, valoarea estimată este de 52,5 milioane de euro, cu 2,5 milioane de euro mai mică decît anunţa Liviu Dragnea în luna octombrie la Craiova.

Mai mult decît Wembley sau Santiago Bernabeu

Spre exemplu, stadionul Wembley, care are 90.000 de locuri, a fost construit în 4 ani şi jumătate. De asemenea, "Santiago Bernabeu", arenă de 81.000 de locuri, a fost construită în 3 ani şi 3 luni.

Pentagonul a fost construit în 16 luni, Casa Poporului în 10 ani

Celebra clădire din SUA a fost ridicată cu costuri de circa 83 de milioane de dolari, construcţia realizîndu-se în timp record, în mai puţin de 16 luni, fiind terminată pe 15 ianuarie 1943.

Astfel au fost integrate 17 dintre fostele clădiri ale Ministerului de Război, permiţînd recuperarea investiţiei în decursul următorilor şapte ani.

Palatul Parlamentului din Bucureşti (numit Casa Poporului sau Casa Republicii înainte de ’89) este a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, după Pentagon. Are 275 de metri lungime, 235 de metri lăţime şi 84 de metri înălţime. Suprafaţă totală: 365.000 de metri pătraţi.

Lucrările au început în 1984

În ’89 era gata doar la exterior şi abia în ’94 s-a finalizat cea mai mare parte a interioarelor. Însă nici acum clădirea nu este gata 100%.

Volumul Casei Poporului depăşeşte cu 2% volumul Piramidei lui Keops, iar costul total estimat al clădirii depăşeşte 3 miliarde de dolari!

Are 12 niveluri la suprafaţă şi 8 subterane (inclusiv un adăpost antiatomic) 20.000 de muncitori lucrau aici zi de zi, în 3 ture, dar se spune că numărul a ajuns şi la 100.



Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.