International   •   Europa League   •   AALBORG - STEAUA 1-0

VIDEO Corespondenţă din Danemarca » Un gol cît şase » Steaua a pierdut la Aalborg şi calificarea e compromisă, 0-1

Claudiu Keșeru a avut un meci plin de ratări, foto: GSP

Articol de Cristian Geambașu   —  vineri, 28 noiembrie 2014

Steaua a controlat jocul, dar s-a mulţumit cu atît, crezînd că golul va veni de la sine. Golul a venit, dar în poarta lui Arlauskis, pentru că danezii au evoluat invers decît la Bucureşti. Mult mai bine după pauză.

Se cunosc, şi-au făcut lecţiile. Au fost fotbalişti harnici, au fost chiar fotbalişti mari. Arată bine, probabil că ar face şi acum faţă vreo jumătate de repriză. Costel Gâlcă şi Kent Nielsen şi-au pus atît de corect echipele în teren încît timp de mai bine de 20 de minute nu se întîmplă nimic.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

Nimic din punctul de vedere al spectatorului, al nespecialistului. Îmi închipui însă că oamenii de meserie sînt probabil pe spate de atîta tactică. Fundaşii sînt atenţi, fie că vorbim de Varela şi de Papp, fie de Thelander sau Petersen.


La mijloc se simte scrîşnet de dinţi şi şuierat de crampoane atunci cînd se întîlnesc Wurtz cu Bourceanu şi Risgard cu Chipciu. Prin urmare, săracii atacanţi aleargă după baloane utile, indiferent că se numesc Keşeru, Helenius, Adi Popa sau Enevoldsen.

Galerie FOTO!

Bourceanu, soluţie de siguranţă

Misterul celui de-al doilea mijlocaş central a căzut cu cîteva ore înaintea meciului, cînd s-a aflat că prezenţa lui Bourceanu în "11"-le de start este o certitudine. Puţin ezitant la început, singurul mijlocaş de acoperire de meserie din echipa Stelei a părut că revine pas cu pas la vechile deprinderi. Cele bune. Şi la cele mai puţin bune, a luat primul cartonaş galben al partidei în minutul 27.

Cu Bourceanu şi cu Sînmărtean la mijloc, sprijiniţi pe benzi de Tănase şi Adi Popa, Steaua începe totuşi să fisureze blocul defensiv al danezilor. În minutul 21, Keşeru trimite primul şut periculos spre poarta lui Larsen, care respinge greu şi pare să fie într-adevăr veriga slabă a lui Aalborg. Vine în replică apoi şutul lui Enevoldsen, iar peste încă 10 minute Larsen se întinde bătrîneşte după mingea trimisă de Adi Popa. Curaj, mai încercaţi-l!


Morten, uite că Steaua nu stă la cutie!

Trebuie să-l sun pe noul meu amic, fostul internaţional danez Morten Bruun! Steaua nu aşteaptă atacurile lui Aalborg, pentru a răspunde doar pe contraatac, aşa cum anticipase el cu o zi înainte. Insistenţa lui Chipciu, pofta de gol a lui Keşeru, dorinţa de a se face remarcat a lui Sînmărtean, tonusul fizic surprinzător de bun al lui Tănase şi Adi Popa, totul contribuie la imaginea unei echipe care controlează şi dă tonul jocului.

Aceea fiind evident Steaua, care nu străluceşte însă aşa cum a făcut-o în repriza secundă la Bucureşti. Altfel, terenul nu ajută prea mult la spectacol, iar la execuţii pretenţioase nici atît. Cu toate astea, cursa pe stînga a lui Chipciu (37) nu poate fi oprită de Bruhn, fundaşul lor de pe dreapta, doar că şutul-centrare pe jos nu îl găseşte punctual la întîlnire pe Adi Popa. Aici ai avut dreptate, dragă Morten, am înţeles de ce nu ţi l-ai fi dorit adversar pe Alex!

Ţintaşul Dodel

Pînă ies echipele de la cabine simţim efectul parşiv al vîntului de noiembrie în Danemarca. De la lounge coboară spre tribună miros de mîncare gătită şi de cafea adevărată. Partea secundă începe cu jumătate din public încă la masă, iar în primele minute vedem meciul printre fulare roşii şi coame de păr blond.

Nu suficiente ca să ascundă ocazia imensă a lui Tănase (50), care se lasă bine pe mingea centrată de Luchin, şutînd cu sete chiar în Larsen. Şi apropo de Luchin şi de intenţiile băieţilor antrenaţi de Gâlcă, Steaua joacă în continuare ţinînd fundaşii laterali dincolo de mijlocul terenului, iar cu Varela şi cu Papp chiar pe linia de centru.

Danezi nervoşi, români neatenţi

Lipseşte totuşi ceva. Lipseşte pasa decisivă. Mai lipseşte ultima execuţie, aceea care să-l îngenuncheze pe nesigurul Larsen care primeşte oxigen în plămîni cu fiecare ezitare stelistă. În general linştit, publicul danez se inflamează la o fază în care ai lor băgaseră mingea în poartă din poziţie de ofsaid semnalizată de unul dintre asistenţii neamţului Felix Zwayer.

Şi se enervează de-a binelelea atunci cînd Nicolaj Thomsen este împiedicat regulamentar să joace mingea în suprafaţa de pedeapsă de Papp. Faptul îngrijorător este că acelaşi Thomsen, dar şi Helenius se văd tot mai des în preajma porţii lui Arlauskis, care pînă în minutul 70 nu a avut decît intervenţii de rutină.

Bre Breeveld, ce faci?

Intră Breeveld în locul lui Bourceanu, care nu poate ţine ritmul încă. Mai sînt 20 de minute în care olandezul poate arăta ceva. Nu face decît o recuperare banală la centrul terenului, iar mingea este luată înapoi de danezi, care profită de alunecarea lui Papp.

Risgard pasează la întîlnire în careu la Thomas Enevoldsen, care se descurcă excelent în faţa lui Arlauskis, ieşit în întîmpinare. Este 1-0 pentru Aalborg şi au mai rămas mai puţin de 20 de minute în care se mai poate repara ceva. Poate cu Stanciu care intră în locul lui Tănase? Deşi Tănase a jucat peste nivelul lui obişnuit.

Unde sînt piesele grele?

Aalborg a devenit euforică după golul lui Enevoldsen şi continuă să atace, neţinînd cont de schimbările tehnico-tactice ale lui Gâlcă. Risgard (77) primeşte o pasă excelentă de la Nicolaj Thomsen şi de-abia acum este rîndul lui Arla să iasă la rampă.

Nu ies însă la rampă atacanţii, jucătorii ofensivi ai roş-albaştrilor. Sînmărtean driblează paralel cu linia careului de 16 metri, dar nu şutează, Stanciu îl imită. Ultimele minute se dispuă în jumătatea daneză. Sînt atît de mulţi jucători acolo că pare că terenul a intrat la apă.

Este grabă şi disperare în tot ce întreprind Chipciu şi compania, dar nu şi limpezime. Iar Keşeru (89, 90) ratează din 3 metri, plătind pentru golurile nenumărate din meciurile cu danezii. Sau poate că azi danezii au jucat pur şi simplu ceva mai atent şi mai bine.

"Ne-am depărtat oarecum de primăvara europeană, am ajuns acum să depindem de jocul rezultatelor. La începutul meciului cu Aalborg nu mă gîndeam că o să se ajungă la această situaţie" (Lucian Sînmărtean, mijlocaş Steaua)

"E destul de greu să digerăm această înfrîngere după o primă repriză bună, cu foarte multe ocazii. Au echilibrat meciul, au marcat după o greşeală a noastră. Pe final am avut şi noi şansa să egalăm" (Lucian Sînmărtean, mijlocaş Steaua)

"Am avut noroc că am reuşit să cîştigăm această partidă în faţa unei echipe ca Steaua, foarte bună. Avantajul nostru a fost că am avut un joc colectiv mai bun decît al lor" (Kent Nielsen, antrenor Aalborg)

ALTE ŞTIRI DE LA MECI:

"Claudiu nu vrea să plece"

Agentul lui Keşeru, francezul Jeremy Bouhy, a vorbit despre anul perfect al atacantului de 27 de ani: "E vorba de încredere. Un atacant are nevoie de aşa ceva. În România, este fericit, alături de soţia lui, dar şi de mama lui. În plus, la Steaua a găsit un grup puternic de jucători. Se simte bine aici. Pînă la Crăciun, va marca 32 de goluri. Eu vin de multe ori în România. E bine că a intrat şi în circuitul naţionalei, e un lucru foarte important şi deocamdată transferul e destul de departe. Momentan nu vrea să plece de la Steaua".

"Nu sînt pregătit să fiu titular"

Mihai Roman II a vorbit despre un posibil transfer de la Pandurii la Steaua: "Este un lucru îmbucurător pentru mine că o echipă ca Steaua se interesează de mine. Deocamdată, n-am vorbit nimic. Am înţeles că vor un atacant iar pentru mine este foarte bine că sînt în vizorul lor. Nu ştiu dacă acum sînt pregătit să joc titular acolo, dar cu muncă sper să ajung la acest nivel cât mai curînd". Cota de piaţă a lui Roman în acest moment pe siteul de specialitate transfermarket.de este de 500.000 de euro.

Stadion provincial

Gazonul stadionului din Aalborg a suferit serios după antrenamentele oficiale efectuate miercuri de cele două echipe, aşa că în ciuda eforturilor făcute de gazde, mare lucru nu s-a schimbat pînă la ora partidei. Arena însăşi este destul de modestă, cu tribune joase şi cu o capacitate de maximum 15.000 de locuri. Prin comparaţie, dacă Aalborg Arena poate găzdui partide din Europa League, atunci pe stadionul din Ploieşti ar putea avea loc fără probleme meciuri din Champions League sau de la Cupa Mondială!

Deranjaţi de arbitraj

Peter, steward al arenei din Aalborg, avea un of de împărtăşit atunci cînd a văzut că sîntem jurnalişti din România. "Dacă nu era arbitrul acela răuvoitor, nu pierdeam niciodată la Bucureşti. Ne-a eliminat aiurea un jucător, apoi tot ce era contact fluiera pentru voi şi împotriva noastră la faze similare. Aşa se întîmplă atunci cînd fluieră arbitrii veniţi din Europa de Est!". L-am lăsat să termine şi i-am reamintit că a fost totuşi 6-0 pentru Steaua. La Bucureşti a arbitrat rusul Vl. Bezborodov, care a primit nota 7 din partea Gazetei.

O singură variantă pentru calificare

În acest moment, grupa J oferă două certitudini: Dinamo Kiev e deja calificată, iar Rio Ave e deja eliminată. Pentru al doilea loc în primăvară se bat Steaua şi Aalborg. Pentru ca trupa lui Gâlcă să se califice e nevoie de două condiţii cumulate. Prima: Steaua să cîştige cu Dinamo Kiev. A doua: Alborg să nu bată în Portugalia. Steaua ar termina fie cu un punct mai mult, fie la acelaşi nivel cu danezii, dar ar avea avantajul rezultatelor directe. Un amănunt important: Dinamo Kiev, dacă va pierde la Bucureşti, ar putea rata primul loc în cazul în care Aalborg se va impune în Portugalia, fiindcă ambele ar termina cu cîte 12 puncte, însă "directele" au fost: 3-0 pentru danezi, la Aalborg, 2-0 pentru ucraineni, la Kiev.

Două penalty-uri în aceeaşi fază?

În finalul meciului, Steaua a solicitat de două ori 11 metri în decurs de doar 3 secunde. Mai întîi, Thelander a atins mingea cu mîna în faţa lui Keşeru, după care, urmărind balonul, atacantul Stelei a fost faultat de Gorter, care l-a lovit peste picior. Arbitrul de centru a lăsat faza să continue. Reluările TV au demonstrat că la ambele "evenimente" s-ar fi putut arăta punctul cu var.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.