"Nu am putut să le spunem băieţilor să se dea la o parte. Pentru club, e mai rău că ne-am calificat în grupele EHF! Sînt alţi bani de care avem nevoie", spune directorul executiv Nurhan Ali.
HCM Constanţa a fost prima echipă din România care anul trecut a reuşit calificarea în Final Four-ul Cupei EHF, a doua competiţie europeană ca valoare. În această vară însă, din cauza problemelor financiare, campioana României şi-a pierdut multe dintre vedete. Şimicu a fost cedat la Hamburg SV, Criciotoiu a ajuns tot în Bundesliga, la Friesenheim, iar Csepreghi a semnat cu Creteil, în Franţa.
Chiar şi aşa, Constanţa a reuşit să-şi păstreze nucleul de bază, pe antrenorul macedonean Svonko Sundovski, şi a continuat să ţină steagul sus. Avea şanse chiar să ajungă în grupele Ligii Campionilor, dar obiectivul a fost abandonat. Sala de la Constanţa nu e omologată pentru meciuri în cea mai bună competiţie europeană, iar o nouă "peregrinare" la Buzău, cu cheltuielile aferente, ar fi însemnat înrăutăţirea mult mai mult a situaţiei financiare.
A continuat însă în Cupa EHF, acolo unde, duminică, tocmai a eliminat echipa norvegiană Elverum printr-o dublă victorie: 27-21 şi 29-28! Nurhan Ali explică situaţia dramatică prin care trece clubul de pe Litoral şi care ar fi şansele ca echipa să supravieţuiască.
- Domnule Nurhan Ali, cum poate o echipă formată din jucători neplătiţi, cu conturile goale, să bată alte echipe mai bine cotate, fără probleme extrasportive?
- Cînd ai jucători de caracter se poate orice! La Constanţa avem o echipă cu caracter, care nu cedează la prima adiere de vînt.
- Cum aţi reuşit să păstraţi jucătorii? E adevărat că sînt neplătiţi de cinci luni?
- Da, e foarte adevărat. În primul rînd, nu i-am minţit. Le-am spus clar că nu sînt bani în momentul de faţă. Aşteptăm abia în februarie 2015 o nouă tranşă de la Consiliul Local. Le-am promis jucătorilor că toţi acei bani vor fi folosiţi pentru salariile lor.
- Nici jucătorii străini nu s-au plîns?
- Culmea ironiei, să ştiţi că mai mari probleme am avut cu românii! În special cu tinerii. Au prins o anumită calitate în joc şi au început să fie contactaţi de tot felul de conducători din handbalul românesc care profită de faptul că noi sîntem căzuţi.
- Dumneavoastră nu aţi proceda la fel. E foarte simplu pentru ei să transfere handbalişti valoroşi, nu?
- Eu nu am procedat niciodată aşa! Au fost momente cînd Dinamo era în gaură, îmi doream jucători de la ei, dar nu am vrut. Niciodată nu am adus handbalişti de la o echipă aflată la pămînt. L-am adus pe Sadoveac, de la Timişoara, dar el nu mai dorea să rămînă acolo, se certase cu cei din club.
- Şomlea, Cristescu şi Humet şi-au depus memorii pentru a deveni jucători liberi.
- Sper să-i păstrăm pe toţi, să rezolvăm problemele. Cînd se întorc din Norvegia, am făcut rost de jumătate de salariu ca să le dăm. Ce să facem?, mai sînt şi cheltuielile cu transportul, cu cazările, adiacente echipei.
- Nu era mai bine pentru club ca echipa să nu se califice în grupele Cupei EHF?
- Ba era mai bine, dar ce era să le spun băieţilor, să se dea la o parte?! Niciodată nu voi face asta! Toată lumea trebuie să ştie că HCM nu se va da niciodată la o parte! Dacă ne pot bate pe teren, bine, dacă nu, nu!
- Se întrevede vreo ieşire din această criză?
- Fără ajutorul factorilor locali e foarte greu. Au mai fost sponsori care ne-au ajutat, deplasarea din Norvegia a fost suportată de Zip Escort şi Rig Service. Toată lumea trebuie să înţeleagă că noi am făcut cinste handbalului românesc, ţinem steagul ridicat. E păcat să dispară şi Constanţa! Aşa a dispărut şi Oltchim şi uite că alte echipe nu se pot apropia de rezultatele obţinute de vîlcence.
- S-a anunţat că va fi construită o sală nouă la Constanţa?
- Aşa am înţeles. Compania Naţională de Investiţii va da bani pentru construcţia unei săli de 5.000 de locuri la Constanţa. Ce bună ar fi fost acum cîţiva ani, cînd băteam Barcelona şi Montpellier! Acum s-ar putea să fie prea tîrziu, nu mai putem face o echipă de nivelul celor din trecut fără stabilitate financiară.
Pînă în ultima secundă
Constănţenii au reuşit să profite la maximum atît în tur, cît şi în retur, de ultima secundă a meciurilor. În prima manşă, spaniolul Javier Humet a stabilit scorul final dintr-o aruncare de la 9 metri, direct în vinclu, după încheierea timpului regulamentar.
La Elverum, portarul Mihai Popescu a parat o aruncare de la 7 metri, printr-un şpagat impresionant, la ultima fază a întîlnirii. Parada sa a adus victoria pentru HCM, iar campionii României au sărbătorit-o cu o horă la mijlocul terenului, chiar dacă ar fi fost calificaţi în grupele EHF şi în cazul unui rezultat de egalitate.
1,5 milioane euro a fost bugetul echipei în sezonul trecut, cînd Constanţa a făcut eventul, dar a ajuns şi în Final Four-ul Cupei EHF
"Sprijin mai mare decît ne-a oferit Consiliul Local şi Primăria Constanţa pînă acum nu ne putea oferi nimeni. Păcat că acum echipa de handbal nu mai e văzută ca un mesager al judeţului în întreaga Europă!" (Nurhan Ali, director executiv HCM Constanţa)
"Antrenorul Zvonko Sundovski mi-a spus: «Şef, eu nu sînt şobolan să părăsesc corabia! Cînd va pleca toată lumea sau nu voi mai fi dorit, atunci voi pleca». Un mare caracter!" (Nurhan Ali, director executiv HCM Constanţa)
"Sîntem foarte bucuroşi că am cîştigat şi în retur. Sperăm să picăm într-o grupă cît mai accesibilă şi să mergem cît mai sus" (Mihai Popescu)
"Am venit în Norvegia să învingem şi ne-am îndeplinit visul. A fost un meci mare, care ne-a demonstrat încă o dată că formăm un grup unit, care-şi dă sufletul pe teren" (Laurenţiu Toma)
"Am arătat încă o dată că HCM rămîne o echipă mare şi în Europa. Aveam un avantaj de şase goluri, dar am vrut să obţinem victoria şi în retur" (Marius Stavrositu)
{{text}}