Mergea şi Inglot au reuşit o victorie de senzaţie în faţa liderilor mondiali, fraţii Bryan, iar Tecău şi Rojer au trecut de Groth şi Buturac.
Cînd erau adolescenţi visau împreună la trofee de Mare Şlem. Erau pe teren şi victoriile obţinute făceau ca visele să le fie îndreptăţite. Au fost campioni de Mare Şlem la juniori la Wimbledon în 2002 şi 2003, iar acum, cînd doar ce au împlinit 30 de ani, Horia pe 19, iar Florin chiar ieri, îşi vor dsputa un loc în semifinalele Australian Open.
Ambii au avut meciuri cu artificii, ieri, de ziua Australiei. Florin Mergea şi partenerul său, Dominic Inglot, au produs cea mai mare surpriză, eliminîndu-i pe liderii mondiali şi principali favoriţi la cîştigarea trofeului, Bob şi Mike Bryan, în minimum de seturi, 7-6 (4), 6-3.
"A fost o experienţă incredibilă! Am jucat de mai multe ori cu fraţii Bryan, sînt nişte legende. A fost un meci bun şi sîntem foarte fericiţi" a spus Florin.
Partenerul său în vîrstă de 26 de ani l-a completat: "Ce poate mai frumos decît să-i învingi pe fraţii Bryan pe un teren mare, cu un public atît de numeros?".
Gemenii americani nu au putut să facă faţă amestecului de forţă pură generată de Dominic şi fineţii şi eleganţei aduse în joc de Florin. Inglot şi Mergea joacă împreună de la finalul lui 2014 şi au deja o finală în palmares, la Auckland în acest an.
Horia Tecău şi Jean Julien Rojer au ajuns în sferturi de finală, după un meci strîns cu Sam Groth şi Eric Butorac pe care l-au cîştigat cu 3-6, 7-5, 7-6 (5). Pentru perechea româno-olandeză este primul sfert de finală în turneele de Mare Şlem de cînd joacă împreună, adică de la începutul lui 2014.
Horia şi Florin au mai fost adversari în meciurile de dublu. De patru ori mai precis, Horia cîştigînd trei dintre ele. Singura victorie a lui Mergea asupra lui Tecău, la dublu, e din 2008, din challenger-ul de la Marrakech. Horia s-a impus de două ori la Bucureşti, în 2011 şi 2012, iar în 2014 la s-Hertogenbosch. Acum scena e una mai mare, iar miza enormă.
Jucător, angajat la bancă, actor
Britanicul Dominic Inglot, partenerul lui Florin Mergea, renunţase la tenis din cauza unor probleme la genunchi şi la gleznă, dar nu a stat degeaba.
E poreclit "Dom The Bomb" pentru că serveşte cu viteze ameţitoare. Statura de 1,96 metri i-o permite. "Poate domina un meci cu serviciul său şi nu-l poţi loba pentru că e ca un munte", a spus Paul Hutchins, fost căpitan nejucător al echipei de Cupă Davis al Marii Britanii pentru bloomberg.com.
Au fost momente în care Inglot a renunţat la tenis. Accidentările l-au trims să lucreze într-o bancă. În 2011 era angajat al Merill Lynch. Nu a ajuns acolo fără o bază, el şi-a finanţat studiile finaciare la Universitatea din Virginia, după ce a fost dublura actorului Paul Bettany în comedia romatică "Wimbledon". Avea 17 ani şi juca tenis de la 10.
"Mi s-a spus că semăn foarte mult cu el. A fost o experienţă extraordinară", a spus Inglot. N-a regretat că s-a întors la tenis pentru că ştie că după ce va termina cariera, îl aşteaptă alta în finanţe.
ALTE ŞTIRI DIN TENIS:
Serena sfătuită de un spectator
Serena Williams s-a calificat ieri în sferturi de finală, după ce a trecut de Garbine Muguruza cu 2-6, 6-3, 6-2. În timp ce americanca încerca să găsească răspunsuri la jocul jucătoarei din Spania, un spectator i-a strigat Serenei să dea cu mai mult spin. Liderul mondial a spus la conferinţa de presă că l-a auzit.
"I-am dat dreptate, chiar încercam să fac asta, dar nu prea îmi ieşea. A fost un moment minunat. Oricum, îmi aud numele strigat de peste tot din stadion", a spus liderul mondial. Ea a vorbit şi despre ce a adus nou în jocul său Patrick Mouratoglou.
"A reuşit să mă facă să fiu constantă, să fiu motivată, să am o strategie. Acum intru într-un meci şi ştiu exact la ce să mă aştept, ce să fac. Pe scurt, îmi face viaţa mai uşoară. Semănăm foarte mult. El e perfecţionist, eu la fel. Nu există altă opţiune decît să fiu din ce în ce mai bună", a spus cîştigătoarea a cinci trofee la Melbourne.
Cibulkova amendată
Finalista de anul trecut, Dominika Cibulkova, a primit ieri o amendă de 4.000 de dolari pentru că în timpul meciului cu Victoria Azarenka a primit sfaturi de la antrenorul său.
"Nu mi s-a mai întîmplat acest lucru de ceva vreme. E amuzant pentru că toţi antrenorii ţipă sau fac vreun semn în timpul partidelor. Nici măcar nu mă uitam la el. Cîteodată mai comunicăm. E normal. Toată lumea o face. Dar am primit avertismentul şi-l accept. E totul în regulă", a spus Cibulkova.
Conform regulamentului ITF, e interzis ca la turneele de Mare Şlem jucătoarele să primească sfaturi de la antrenori. E cea mai mare amendă la Australian Open, pînă acum, în partea feminină a tabloului. Slovaca a învins-o ieri pe Victoria Azarenka în trei seturi, 6-2, 3-6, 6-3, şi o întîlneşte miercuri pe Serena Williams pentru un loc în semifinale.
Begu la cea mai bună clasare
Irina Begu va ocupa, începînd de luni, cea mai bună poziţie a carierei în ierarhia mondială. Graţie parcursului de la Australian Open, unde a ajuns pînă în optimi de finală, românca va urca de pe poziţia 42 pînă pe 34. Lucrurile s-au lămurit ieri, după ce Victoria Azarenka şi Madison Brengle au pierdut şi nu o mai pot depăşi pe româncă.
Locul 34 este cea mai bună clasare a Irinei, precedenta bornă fiind atinsă de ea în 2011, pe 12 septembrie, cînd a urcat pînă pe 38. Irina şi-a propus în acest sezon să intre în Top 30 şi este foarte aproape, după doar trei turnee jucate în acest sezon.
Fără Carla Suarez-Navarro la Galaţi
Carla Suarez Navarro a aunţat ieri că nu va putea participa la întîlnirea de Cupa Fed pe care Spania o are cu România la Galaţi în Grupa Mondială II. Înfruntarea urmează să aibă loc între 7 şi 8 februarie.
"Îmi pare rău că nu voi putea fi alături de colegele mele la confruntarea cu România. A trebuit să iau această decizie din două motive: durerea pe care încă o resimt la cotul drept şi care mă limitează şi calendarul încărcat pe care-l am în 2015. Acum am nevoie de odihnă", a transmis printr-un comunicat cel mai bine clasată jucătoare din Spania.
Miercuri este ziua limită pînă cînd căpitanii nejucători trebuie să anunţe componenţa echipelor. Spania se va baza, cel mai probabil, pe Garbine Muguruza( 24 WTA), Silvia Soler Espinosa (66 WTA), Anabel Medina Garrigues (446 WTA) şi Lara Arruabarrena (91 WTA), iar România pe Simona Halep, Irina Begu, Monica Niculescu şi Alexandra Dulgheru.
{{text}}