E titlul cărţii pe care l-ar da Ksenia Makeeva dacă şi-ar scrie biografia. Pivotul rus de la HCM Baia Mare povesteşte cum s-a adaptat în România, ce-i place şi ce nu la noua echipă şi ce gînduri are.
A început handbalul la 12 ani, în oraşul său natal, la Ufa. La 15 ani a ajuns la Volgograd. "La şcoală a venit o profesoară să ne întrebe dacă vrem să ne ducem la handbal. Am mers, mi-a plăcut şi de atunci nu am mai renunţat niciodată", povesteşte Katja. Pivotul de la HCM Baia Mare provine dintr-o familie de sportivi. Mama ei a făcut baschet, iar tata a fost boxer, dar doar la stadiul amator.
Cea mai frumoasă amintire din handbal pentru Ksenia, cea care a cîştigat titlul mondial cu Rusia, în 2009, rămîne însă titlul mondial de la junioare, cucerit un an mai devreme. "Asta poate pentru că la senioare nu am jucat foarte mult, eram încă prea tînără, pe cînd la junioare am jucat meci de meci, eram titulară şi am simţit că am contribuit din plin la succesul echipei mele", spune Makeeva.
La 24 de ani a ajuns la Baia Mare, după 8 ani petrecuţi la Dinamo Volgograd şi şi-a stabilit şi ţintele sale în carieră: să joace cu Rusia la Jocurile Olimpice şi să cîştige cu Baia Mare Liga Campionilor.
- Ksenia, cum ai ajuns la Baia Mare?
- Agentul meu a primit o ofertă de aici. Mi-a spus de ea şi am început să tratăm. Am discutat cu domnul Liviu Bala, la telefon, apoi pe skype. Mi-a explicat ce se doreşte la echipă şi am fost încîntată.
- A contat şi faptul că a mai venit o altă coechipieră din naţionala Rusiei, Ekaterina Davîdenko?
- Nu am ştiut una de alta cînd am negociat. Apoi am aflat şi ne-am bucurat.
- Îţi place Baia Mare?
- Oraşul e foarte frumos, liniştit. La echipă îmi place cînd cîştigăm. Cînd pierdem nu mai e frumos!
- Dacă nu ai fi făcut handbal, ce crezi că ajungeai?
- Nu îmi imaginez viaţa fără handbal. Am plecat de la 15 ani de acasă, am făcut mari sacrificii, am stat departe de cei dragi. De fiecare dată mama îmi spune să mă întorc, dar nu am cum. Ce să fac acasă?
- Ce te motivează în carieră?
- Nu e ceva anume, dar am un principiu. Să reuşesc în tot ceea ce fac, să nu mă dau la o parte de la nimic pentru ca mai tîrziu să nu regret că nu am reuşit.
- Eşti superstiţioasă?
- Da, cîteodată.
- Faci ceva anume înainte de meciuri?
- Nu, dar consider că voi avea noroc dacă primesc mesaj de la logodnicul meu. Pe de altă parte, înainte de meciuri, nu mai vorbesc cu nimeni, încerc să mă concentrez la ce va fi, la ce am eu de făcut.
- Ai lucrat la naţionala Rusiei cu Evgheni Trefilov. Din afară pare un tip foarte dur. Cum e cu voi?
- Evgheni Trefilov e un antrenor cu un suflet bun. Chiar dacă strigă mereu la noi, ne mai şi jigneşte sau ne înjură, ca antrenor e foarte capabil. Şi ca om îi voi purta mereu respect.
- Cum arată o zi în care nu ai meci, la Baia Mare?
- Mă trezesc, iau micul dejun şi merg apoi la antrenament. După iau prînzul, apoi îmi place să merg pe jos acasă. Întotdeauna mă odihnesc după amiază. Vine al doilea antrenament şi apoi ajung acasă. Intru pe internet, vorbesc cu cei dragi, acasă. După cină, cîteodată mai fac o plimbare. Adorm nu foarte tîrziu.
- Îţi place să dormi să înţeleg?
- Da. (rîde). Pot să spun că nu am deloc probleme cu insomnia.
- Eşti o fire conflictuală? Te enervezi repede?
- Da, mă enervez foarte repede. Nu rămîn niciodată datoare şi întotdeauna trebuie să spun ce am pe suflet. Uite, dacă antrenorul ţipă la mine şi nu are dreptate, îi spun ce am de spus. Nu mă pot abţine, chiar dacă apoi îmi pare rău şi-mi cer scuze. Ar trebui să fiu mai diplomată.
- Ce faci cînd eşti supărată?
- Ascult muzică. Muzica rusească mă relaxează. Aici, în România, îmi place muzica modernă, de dans, nu însă şi cea populară.
- Cum te-ai descrie?
- Sînt o fire impulsivă, nu am răbdare. Perfecţionistă, agitată. Asta culmea, în contradicţie de cum eram cînd eram mică. Atunci am fost tare neîndemînatică. Dar şi neastîmpărată. Uite, am avut de patru ori mîna ruptă, era să-mi pierd o ureche. Dar am fost foarte aproape să şi mor, am fost la un pas să mă înec.
- Care e cea mai frumoasă amintire din copilăria ta?
- Cred că momentul cînd s-a născut sora mea, Arina. E cu 12 ani mai mică şi am fost foarte bucuroasă.
- Ce preferi, vara sau iarna?
- Vara, îmi place să fac baie, să mă bronzez. Şi primăvara îmi place. Nu iubesc însă frigul, m-am săturat de iernile din Rusia cu minus 35 de grade.
- Te consideri o fată frumoasă?
- Ooo, bună asta. Normal, cea mai frumoasă! (Rîde) Primesc deseori complimente, de la bărbaţi, dar pe mine mă interesează doar Peter, logodnicul meu.
- Spune-mi un film care te-a impresionat.
- Legenda cu numărul 17. Este filmul despre viaţa fostului hocheist rus Valeri Harlamov. E cutremurător, am plîns la acest film.
- În ce ţară ţi-ar plăcea să trăieşti?
- Rusia. E ţara mea şi acolo îmi place cel mai mult!
"În handbal e ca şi în viaţă, ai tot timpul ceva de învăţat. Nimeni nu e perfect şi oricît de bun ai fi, tot nu atingi perfecţiunea. Trăieşti o viaţă, înveţi o viaţă!" (Ksenia Makeeva)
"La Baia Mare e foarte bine, dar doar atunci cînd cîştigi. Cînd echipa pierde, e o atmosferă foarte apăsătoare, nimeni nu vorbeşte cu nimeni!" (Ksenia Makeeva)
CV - Ksenia Makeeva
- Născută pe 19 septembrie 1990 la Ufa (Rusia)
- Are 1,85 metri şi 82 kg
- A evoluat la Dinamo Volgograd (2006-2014) şi HCM Baia Mare
- Palmares: campioană mondială de senioare 2009, campioană mondială de junioare
- 2008, vicecampioană mondială de tineret 2010
- Cel mai bun pivot la Mondialul de tineret din Coreea de Sud 2010
- De 6 ori campioana Rusiei cu Dinamo Volgograd, cîştigătoarea Cupei EHF în 2008
{{text}}