GSP special   •   Anchetele Gazetei   •   CAZUL 2 MAI

UPDATE » Judecătorii au rămas în pronunţare în cazul Ridzi: "Viaţa mea şi a copiilor mei e în mîinile dumneavoastră!"

+9 Foto
Primul episod al anchetei GSP în cazul Monicăi Iacob-Ridzi a fost publicat în iunie 2009

Articol de Mirela Neag, Răzvan Luţac   —  luni, 09 februarie 2015

Astăzi a fost programat ultimul termen în cazul Monicăi Iacob Ridzi. Judecătorii au rămas în pronunţare pentru 16 februarie. Fostul ministru a fost condamnat în 2014 la 5 ani de închisoare cu executare. Alături de ea, au mai primit pedepse cu executare Ioana Vîrsta, fostul consilier al Monicăi Ridzi, şi Paul Diaconu, director economic. Restul inculpaţilor au primit pedepse cu suspendare.

UPDATE 19:15 Judecătorii au rămas în pronunţare pentru 16 februarie!



UPDATE 19:00
Ultimul cuvînt al inculpaţilor



Popa Daniela: "Nu am făcut faptele cu intenţie. Niciodată n-am urmărit să săvîrşesc astfel de fapte. Am doi copii cărora vreau să le dau un exemplu"

Vîrsta: "Am avut o poziţie constantă. Ceea ce eu am afirmat n-a fost infirmat de probe. N-am avut o atitudine specială. Singurul criteriu a fost performanţa. N-am căutat beneficiu. Am trăit cea mai tristă perioadă din viaţa mea în aceşti 6 ani. Nu am implicat familia. Cel mai trist e că toată viaţa va fi raportată la acest incident"



Diaconu: "Sînt de acord cu prestarea muncii în folosul comunităţii. Aşa-mi trebuie. Nu aveam ce să caut undeva unde e cel mai riscant job din UE. Puerilitatea mea şi lipsa de experienţă a dus la asta. Vreau să recuperez din prejudiciu prin muncă cinstită, să-mi servesc cei patru copii"



Dragomir: "N-am vorbit niciodată cu Vîrsta, nu ştiam ce se întîmplă. Am intrat într-un lanţ"



Florin Mircea: "Mi-am îndeplinit sarcinile. Am citit motivarea de 4 ori. Sincer, nu ştiu ce am făcut"



Ridzi: "Nu vorbesc mult pentru că e tîrziu. Dincolo de ce au expus avocaţii mei, domnul Bărbăcioru a făcut nişte aprecieri fanteziste, adică promovarea altei persoane (n.r. EBA). Exclus. N-a fost asta intenţia mea. Imaginile de la TV în care apărea acea persoană sînt de la alt eveniment, pe 1 mai, nu de la ce am organizat noi. Acest scandal m-a dărîmat. Am grave probleme medicale. Am fost internată săptămîna trecută. Copiii mei s-au născut cu probleme, din cauza stresului. Au fost 5 ani de linşaj mediatic. Umilinţă profundă. Simţeam că mor cu dreptatea în mînă. M-au ţinut cei doi copii, vreau ca ei să ştie că n-am fost o coruptă. Vă rog să faceţi dreptate. Am avut o încredere prea mare în oameni. Viaţa mea şi a copiilor mei e în mîinile dumneavoastră!"



Mărcuţă: "Sînt elemente ce n-au fost luate în considerare" 



Negrea: "Vă rog să-mi admiteţi apelul"



Toia: "Mă declar şi ştiu că sînt nevinovat".



Iacobescu şi Udangiu au spus că sînt de acord cu ce au spus apărătorii.



UPDATE 18:40
Procuroarea nu este de acord cu ce au spus avocaţii şi combate argumentele acestora: "Nu împărtăşim punctul de vedere al apărării. Inclusiv corespondenţa de pe mail dintre inculpaţi a completat probele din timpul urmăririi penale. Pentru Vîrsta s-a solicitate achitarea, însă nu se poate dispune aşa ceva. Nici unul dintre inculpaţi nu a întreprins vreun demers prin care să evite participarea la acte infracţionale ori sesizarea acestor fapte".



UPDATE 18:30
Procesul a început azi la ora 11, în curînd se vor face 8 ore de cînd s-a dat startul audierilor!



UPDATE 18:25 A luat cuvîntul procuroarea. Avocaţii şi reprezentantul MTS şi-au încheiat pledoariile şi discursurile, ultimul afirmînd că doreşte recuperarea prejudiciului.



UPDATE 18:05
Avocatul lui Marius Negrea solicită, la fel ca şi avocaţii ce au vorbit înaintea lui, achitarea clientului.



UPDATE 18:00
Sînt în desfăşurare concluziile avocaţilor. Au vorbit pînă acum pentru inculpaţii Iacobescu, Nica-Udangiu şi Mărcuţă.



UPDATE 17:20
Avocatul Monicăi Ridzi şi-a încheiat pledoaria, cerînd achitarea sau cel mult regîndirea pedepsei în cazul inculpatei pe care o reprezintă, şi a depus la dosar actele medicale din care reiese starea precară de sănătate a acesteia, dar şi a unuia dintre cei doi copii ai săi - o fetiţă născută în septembrie 2013. Mai urmează patru pledoarii, ultimul cuvînt al inculpaţilor, apoi judecătorii pot da verdictul definitiv pe loc sau pot rămîne în pronunţare, la un termen ulterior.



UPDATE 15:30 - Avocatul Ioanei Vîrsta, Tiberiu Bărbăcioru:
"În memoria publicului, după 2 mai n-a rămas nici Ridzi, nici Vîrsta în cîştig, ci un personaj care a avut SUCCESURI la Bruxelles"



Judecătorul Matei:
"Are un nume?"



Avocat Bărbăcioru: "Da, o cheamă EBA"



Judecătorul Matei:
"Adică totul s-a făcut pentru ea?"



Avocat Bărbăcioru:
"Eu fac constatări. Nu trag concluzii. Dacă privim tot, pîrghii, tot... acolo ajungem! Eu vă zic ce a ajuns pe la urechile mele. Ce interes ar fi avut Vîrsta să implice cele două firme?"



UPDATE 14:53 - Judecătorul Matei:
"Nu vă pot spune acum dacă se va da un nou termen"



Printre judecătorii care decid soarta fostului ministru Ridzi sînt Ionuţ Matei, cel care a decis condamnarea lui Adrian Năstase, şi Anca Alexandrescu, preşedinta completului care a dat decizia în Dosarul Transferurilor.



Ionut Matei, presedintele completului de judecata care a decis condamnarea la doi ani de inchisoare cu executare a fostului premier, a promovat la ICCJ in noiembrie 2007, in urma unui interviu sustinut in prezenta fostului sef al sectiei penale, Anton Pandrea. Ionut Matei este judecator din 1995. A activat la Judecatoria sectorului 3, Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti. In noiembrie 2011, judecatorul Ionut Matei a fost desemnat membru in colegiul de conducere al ICCJ. Mai multe info.



Anca Alexandrescu.
Magistrat cu vechime în cadrul Secţiei Penale a Curţii de Apel, unde se află de aproape opt ani, judecătoarea a fost implicată, de-a lungul timpului, într-o serie de cazuri controversate. Cel mai aprig fiind al sindicalistului Marius Petcu, de la CNSLR-Frăţia! Mai multe info.



UPDATE 14:40 -
S-a reluat şedinţa. Avocatul inculpatei Daniela Popa a cerut un nou termen


UPDATE 14:15 - S-a luat o pauză de 15 minute pentru hidratare pentru că urmează dezbaterile.



UPDATE 14:10 - Ioana Vîrstă, fosta consilieră:
"Externalizarea acestui eveniment nu s-a făcut la iniţiativa mea, ci după o discuţie cu Cristina Trăilă. De asta o cerusem pe Trăilă drept martor. Decizia de externalizare, ca iniţiativă, i-a aparţinut lui Ridzi. Eu am aflat pe 7 aprilie 2009"

Judecătorul Ionuţ Mihai Matei:
"Probleme la declaraţii, domnule Diaconu?"

Diaconu:
"A mîncat un L"

Ionuţ Mihai Matei:
"Lăsaţi, domnule, L-ul!"



UPDATE 14:05 - Diaconu:
"I-am cerut inculpatului Mircea să facă plăţile pentru 2 mai însă am considerat că e suficient de precaut încît să facă totul legal". La aceste afirmaţii, Ridzi, aflată în spatele sălii, s-a închinat: "Doaaaamne, iartă-mă!"



UPDATE 14:00
- Ionuţ Mihai, şeful completului de judecători: "E clar că Ridzi şi Diaconu încearcă să se decredibilizeze. Vom analiza totul şi vom afla unde e adevărul"

UPDATE 13:50 - Ce au spus Ridzi şi Dianconu cînd au luat cuvîntul



Ridzi: "Domnul Diaconu a făcut vreo 600 de plăţi fără ordonanţare. Fără să ştiu de ele"



Diaconu: "Doamna Ridzi nu prea venea pe la minister, era mereu plecată! Se adunaseră 600, erau salarii neplătite, curent, gaze". Fostul ministru îşi ţine mîna la tîmplă, repetă "Doamne fereşte!" şi dezaprobă din cap spusele lui Diaconu în timp ce acesta vorbeşte.

UPDATE 13:40 - Scene tensionate  la ICCJ. După ce Monica Iacob Ridzi l-a acuzat pe inculpatul Paul Diaconu că a minţit în dese rînduri, aceasta a răbufnit cînd a luat cuvîntul: "O să o bată Dumnezeu!". Ridzi a ripostat: "Nu mai minţiţi". Judecătorul Ionuţ Mihai a intervenit imediat.



UPDATE 13:35
- Monica Iacob Ridzi a vorbit două ore despre cazul în care este anchetată. În toate declaraţiile date, fostul ministru a aruncat vina pentru toate neregulile constatate în dosar pe seama subordonaţilor


UPDATE 11:30 - Audierile au început cu Monica Iacob Ridzi, care explică de ce şi cum a organizat evenimentul 2 Mai. Completul de 5 judecători de la ICCJ a cerut avocaţilor să-şi pregătească pledoariile finale pentru că s-ar putea să fie ultimul termen.



Fostul ministru al sportului a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare de completul de 3 judecători.



Completul de judecată, format din preşedintele Iulian Dragomir şi judecătorii Rodica Cosma şi Francisca Vasile, a mai dispus, în cazul Monicăi Iacob Ridzi, şi interzicerea unor drepturi timp de trei ani. Ambele părţi, atît procurorii, cît şi inculpaţii au făcut apel la deciziile iniţiale.



Decizia nu a fost însă definitivă, astăzi avînd loc ultimul termen al recursului, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în complet de 5 judecători.



Aceeaşi pedeapsă - respectiv cinci ani de închisoare cu executare şi trei ani de interzicere a unor drepturi - a fost dispusă, tot pentru abuz în serviciu, pentru Ioana Vîrsta, fostul consilier al Monicăi Ridzi.



De altfel, toţi cei 12 inculpaţi în acest caz au fost condamnaţi, 3 cu executare şi 9 cu suspendare, li s-a pus sechestru pe proprietăţi şi trebuie să plătească în solidar un prejudiciu de 2,7 milioane de lei (660.000 de euro).



PEDEPSE

Monica Iacob-Ridzi 5 ani cu executare

Ioana Vîrstă 5 ani cu executare

Paul Diaconu 2 ani şi 6 luni cu executare

Marius Mărcuţă 3 ani cu suspendare

Mircea Florin 2 ani şi 6 luni cu suspendare

Octavian Dragomir 3 ani cu suspendare

Claudia Radu 2 ani şi 6 luni cu suspendare

Daniela Popa un an cu suspendare

Dan Toia 3 ani cu suspendare

Răzvan Udangiu 3 ani cu suspendare

Bogdan Iacobescu 3 ani cu suspendare

Marius Negrea 3 ani cu suspendare



Cercetarea în cazul Monicăi Iacob Ridzi a fost declanşată în urma anchetei publicate de Gazeta Sporturilor în iunie 2009.



Atunci, festivităţile organizate de Ministerul Tineretului şi Sportului cu ocazia Zilei Tinteretului, care au avut un buget de circa 660.000 de euro, au fost încredinţate unor companii private, fără licitaţie.





Episoadele anchetei publicate de Gazeta Sporturilor:

Ridzi: “Din nefericire există presă sportivă”

De la MTS fără număr » Scenă închiriată pe plajă. Cost 75.000 €!

Prin developarea cazului Ridzi, sportul românesc a reuşit să producă prima fotogramă de necontestat a felului în care dispar banii publici. E doar o parte a peisajului. Alături, plutesc alte personaje, iar sub apă se găsesc greii sistemului

Monica Iacob-Ridzi, cinism fără precedent în sportul românesc: “Nu mă interesează costurile!”

Cum a plătit MTS false ştiri pentru Monica Ridzi şi Elena Băsescu » Dovezi

CNA a decis: Ridzi a cumpărat publicitate electorală!

Ancheta, ziua II – Presedintele Comisiei: “Ati achizitionat stiri. E ilegal”. MTS: “Ce am facut e legal”

Ziua III: Surpriza de proportii. Mocanu, ProTV: “Concertul de la Costinesti a fost platit de Media Pro Pictures”

CUM SE ARD BANII PUBLICI: Scena, de 10 ori mai scumpa! Artistii, de 5 ori!

Ziua 4. Dupa verificarea a 30% din suma, rezulta ca MTS a platit de cinci ori mai mult decit a costat real!

Ziua 5 Deputatii sint socati de declaratiile angajatilor MTS

Ziua 6: Ridzi neclara. Gorghiu: “Licitatie trucata!”. Lakatos a sesizat modificari in contracte!

Ziua 7 Raportul final: “Cerem urmarirea penala pentru delapidare si abuz in serviciu”

I-AM GASIT! Bani pentru imaginea Ridzi+EBA via Voiculescu

Monica Ridzi si-a dat demisia

Ridzi capătă încă un DOSAR PENAL

INVESTIGAŢIE GSP » Curtea de Conturi cere al treilea dosar penal pentru Ridzi!



Noi dezvăluiri în cazul Ridzi – Cum să falsifici 19 acte » Trăilă: “Vreau dreptate şi adevăr"

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.