Cum termenul de execuţie a Sălii Polivalente este de 24 de luni, iar procesul poate dura, şansele Capitalei de a organiza Europenele de gimnastică din aprilie 2017 sînt aproape infime.
Mai e puţin şi se fac 10 luni de cînd Primăria Capitalei a început procesul de licitaţie pentru construcţia noii Săli Polivalente a Bucureştiului, cea care, pe hîrtie, ar trebui să fie gazda Campionatelor Europene de gimnastică, în aprilie 2017.
Mai exact, s-a pierdut degeaba atîta timp, pentru că proiectele există, sînt superbe, dar lîncezesc tot pe hîrtie. Se luptă să cîştige construcţia sălii două firme, Strabag şi Astaldi. Dar pînă acum nu s-a săpat nici măcar o lopată, pentru că Primăria nu e capabilă să numească un cîştigător!
După mai multe luni în care bătălia s-a dat pe culoarele Primăriei sau prin memorii pe la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), respectiva instanţă a decis în ianuarie: "Ambele oferte sînt eligibile, calculaţi pentru fiecare coeficientul de consum termic al sălii şi cine îl are cel mai redus să fie declarat cîştigător! Aveţi 20 de zile să decideţi".
"Nu pot să dau un cîştigător, că ăştia s-au dat în judecată!"
În sfîrşit, chiar dacă se pierduseră mai bine de 9 luni în acel moment, pentru a se ajunge la situaţia iniţială, Primăria putea să aleagă. Ambele firme au trimis documentaţia, urmînd ca expertul ales să aplice aceeaşi formulă de calcul pentru coeficientul de consum termic şi să dea un răspuns final.
Prezent la un alt caz la Curtea de Apel, primarul Sorin Oprescu a aruncat bomba: "Nu pot să dau un cîştigător fiindcă cele două firme s-au dat în judecată la Curtea de Apel. Pînă se dă o soluţie trebuie să aşteptăm!". Adică urmează să se mai piardă cel puţin cîteva luni!
Promisiunea făcută de Primărie, că pînă la finalul lui 2016 Bucureştiul va avea o nouă Sală Polivalentă, rămîne şi ea tot doar o declaraţie pe hîrtie, un cec în alb fără acoperire. "Nu e adevărat, Primăria poate să dea un cîştigător înainte de decizia Curţii de Apel, dar nu vrea, aşteaptă, poate cîştigă Astaldi la Curtea de Apel! Că doar e firma ei de casă, Oprescu doar cu ea a construit prin Bucureşti. Ce, nu se ştie asta?!", au reacţionat neoficial cei de la Strabag.
Astaldi a deschis frontul la Curtea de Apel
Nemulţumiţi că Strabag a cîştigat în două rînduri la CNSC, Astaldi a mutat războiul, spre finalul lui ianuarie 2015, la Curtea de Apel, unde a cerut ca proiectul rivalilor să fie declarat invalid.
"Ştiau că n-au cum să cîştige la calculul coeficientului termic şi de aceea s-au dus în instanţă, să tragă de timp!", spun cei de la Strabag. Care, ulterior, au depus şi ei o acţiune tot la Curtea de Apel, în care solicitau să fie analizate contestaţiile lor în legătură cu proiectul Astaldi.
Deci două procese care, la iniţiativa Strabag, vor fi cumulate într-unul singur. Alţi bani, altă distracţie, pe răbdarea şi aşteptările Bucureştiului.
Mai nou, vineri, Astaldi a adus la Curtea de Apel şi documentul iniţial, prin care Primăria o declarase cîştigătoare pe Strabag, cerînd ca acesta să fie anulat. Motivul e simplu. Pe acele acte, la coeficientul termic al Sălii Polivalente, Strabag lua maximum, 20 de puncte, iar Astaldi doar 7,5 puncte.
Cum calculul final nu putea da diferenţe spectaculoase, expertul numit de Primărie fiind acelaşi ca şi în cazul documentelor iniţiale, era clar că Astaldi are şanse mici să cîştige. Curtea de Apel a dat un nou termen pentru 6 martie. Dar nu a numit încă propriul expert care să desluşească iţele celor două proiecte.
Asta va lua timp. Pînă la urmă, România, care şi-a pus obrazul că va organiza competiţia la Bucureşti, are alibiul că noua sală de la Cluj poate găzdui Campionatele Europene de gimnastică din 2017.
Rămîne însă învăluit în ceaţă care este alibiul Primăriei, care, după aproape un an, nu e capabilă să declare un cîştigător şi să dea drumul la lucrările Sălii Polivalente!
{{text}}