Sporturi   •   Tenis   •   INDIAN WELLS

România evoluată » Simona Halep infirmă mitul românului perdant: momentele în care nu a renunţat la victorie chiar şi atunci cînd era condusă

Articol de Luminiţa Paul, Roxana Fleşeru   —  marţi, 24 martie 2015

De-a lungul celor trei ani în care românca şi-a făcut loc printre cele mai bune a avut destule meciuri în care nu a renunţat nici o clipă la victorie şi în care a crezut pînă la capăt că ea e cea care se va bucura la final. Meciuri care au semănat ca desfăşurare cu cel cu Jelena Jankovici şi care au funcţinat ca potenţator de încredere.

"Nu ştiu cum am cîştigat pentru că nu am jucat cel mai bun tenis al meu. Nu am arătat un tenis de calitate, dar tot ce mi-am dorit a fost să lupt pînă la capăt pentru că eu cred că acesta este esenţa stilului meu şi îmi face bine să ştiu că am dat totul", a spus Simona Halep după ce a cucerit trofeul de la Indian Wells, învingînd-o pe Jelena Jankovici în finală cu 2-6, 7-5, 6-4.

Un meci în care după prima parte a lui Simona părea pierdută, uneori resemnată, greşelile veneau de pe ambele părţi, iar fostul lider mondial simţea deja greutatea trofeului în braţe.

Simona Halep a reuşit ceva mai mult în turneul din deşertul califiornian decît cîştigarea preţiosului trofeu. A regăsit-o pe Simona cea care nu cedează, nu abandonează, indiferent de adversară. Reîntîlnirea aceasta s-a produs printr-o înfrîngere.


La Australian Open, în sferturi de finală, a cedat uşor. Printre lacrimi şi-a spus că niciodată nu va mai renunţa atît de facil la bătălie, aşa cum a făcut-o în partida cu Ekaterina Makarova. "Mi-am promis că acela va fi ultimul meci în care nu voi lupta". Şi cu acest gînd drept incantaţie, a revenit în fiecare meci de la Indian Wells. Doar în turul al treilea contra Karoline Pliskova nu a pierdut un set, în rest, de fiecare dată i-a lăsat ceva adversarei. Cu toate acestea, a strîns resurse şi a ajuns pînă la cel mai greu trofeu al carierei.

În trecutul Simonei au mai fost meciuri care au demonstrat că aceste este stilul ei, acela de a nu renunţa niciodată. Ascensiunea ei a început cu două astfel de partide, în 2013 la turneul de la Roma. Fiecare moment important al carierei sale a fost legat de o luptă dură.

2013. Roma. Turul 2. Agnieszka Radwanska 6-7 (2), 6-1, 6-2

Printre statui romane şi zgură roşie, Simona Halep a descoperit o parte din jucătoarea care e azi. Avea 21 de ani, dureri de spate şi un potenţial care încă nu fusese exploatat. Atmosfera latină şi confortul dat de familie şi prieteni, care au mers cu ea la turneul de la Roma, au făcut-o să obţină un rezultat imens la aceea vreme. Calificarea în semifinalele unui turneu Premier 5.

După meciuri dure în calificări, Simona a ajuns în turul al doilea să o înfrunte pe a patra jucătoare a lumii, Agnieszka Radwanska. Chiar dacă părea un ghinion imens, Halep a luptat şi a revenit de la 0-1 la seturi, obţinînd cea de-a doua victorie în faţa unei jucătoare de Top 10 a carierei. "Meciul acela mi-a dat încredere că pot să înving jucătoare ca ea, atît de bine clasată", spunea Halep.


2013. Roma. Sferturi de finală. Jelena Jankovici 4-6, 6-0, 7-5

După cinci victorii consecutive, Simona a dat în sferturi de finală peste Jelena Jankovici. Fost lider mondial, jucătoare incomodă, care la acel moment se afla pe poziţia 18 în ierarhia mondială. A urmat o epopee de 2 ore şi 34 de minute, cu răsturnări de situaţie, cu nervi, cu lamentări, toate pe un soare arzător. Halep a fost de mai multe ori în pericol să piardă acel meci.

În decisiv, sîrboaica a condus cu 3-0, avînd un dublu break, mai tîrziu, Jankovici şi-a procurat două mingi de meci pe care Simona le-a anulat şi s-a impus cu 4-6, 6-0, 7-5. "Mi-am schimbat strategia după primul set, ştiam că nu am nimic de pierdut. Ea a avut multe şanse de a închide partida, dar am crezut în mine şi am încercat să mă bucur", spunea atunci ea. În semifinale avea să fie învinsă de Serena Williams.

2013. Nürnberg. Semifinale. Lucie Safarova. 6-3, 0-6, 6-2

O lună mai tîrziu, după dezamăgitoare eliminare încă din primul tur de la Roland Garros, avea să cucerească primul trofeu al carierei pe zgura de la Nürnberg. Dar pînă acolo avea să cîştige o partidă importantă în semfinale, acolo unde o învingea pe stîngacea Lucie Safarova. Halep a avut de trecut peste pierderea setului secund cu 0-6.

Un scor usturător, care poate lăsa urme în mentalul jucătoarelor. Dar, din nou, ea vorbit despre luptă şi s-a impus şi de data aceasta. "Lucie a jucat foarte bine în setul al doilea. Nu ştiu exact ce s-a întîmplat apoi, dar am început să lupt şi mai aprig şi am cîştigat", spunea atunci. O zi mai tîrziu avea să strîngă în braţe primul trofeu al carierei. Numărătoarea a ajuns acum la 11.



2013. US Open. Turul 1. Heather Watson 4-6. 6-4, 6-2

Cu alte trei trofee în vitrină, s-Hertogenbosch, Budapesta şi New Haven, şi cu mai mulţi ochi asupra ei, Halep a pornit campania de la US Open tremurînd în faţa jucătoarei de pe locul 76. Lumea aştepta din ce în ce mai mult de la ea. Dar Simona a fost aproape de eliminare decît de confirmare. Însă după un prim set piedut ea şi-a revenit şi a reuşit să-şi treacă în cont cel mai bun rezultat în turneele de Mare Şklem ajungînd pînă în optimi.

2013. Sofia. Semfinale. Ana Ivanovici 2-6, 6-1, 6-3

La Turneul Campioanelor de la Sofia, Simona a simţit pentru prima dată iubirea fanilor români. Mulţi au venit în capitala Bulgariei pentru a o susţine. Cu fulare, steaguri şi postere, ea s-a hrănit la fiecare meci din căldura lor.

Meciul cu Ana Ivanovici a fost unul cu scîntei, poate şi pentru că fost între cele mai bine clasate jucătoare, Simona pe 14, Ana pe 16. Sîrboaica a fost ea pe teren, cu pumni strînşi, cu ţipete, dar Simona a luptat din nou pînă la ultima minge, trecînd peste pierdea primului set, peste un 0-3 în decisiv şi s-a calificat în a şasea finală a sezonului.

2013. Sofia. Finală. Samantha Stosur. 2-6, 6-2, 6-2

În următoarea zi, Halep a părut timp de 31 de minute că a lăsat toată inima şi curajul în meciul din semifinale. Australianca cîştigase primul set rapid şi se ducea spre trofeu. Simona însă a apăsat din nou butonul engage şi a învins-o pentru a doua oară în mai puţin de o lună pe Sam într-o finală WTA, după ce făcuse acest lucru şi la Moscova. Victoria din Bulgaria avea să o trimită la doar un loc de Top 10.

2014. Australian Open. Optimi de finală. Jelena Jankovici 6-4, 2-6, 6-0

Simona s-a prezentat la Melbourne fără antrenor şi cu o dorinţă imensă de a merge cît mai departe. A făcut un pas în plus faţă de US Open. Însă în "optimi" a întîlnit-o din nou pe Jelena Jankovici. Un meci dur, în care românca a avut de muncit mult şi la care poza de final a spus totul. Simona ţipîndu-şi bucuria. Pentru prima oară în sferturile de finală ale unui turneu de Mare Şlem. Chiar dacă apoi a venit sufocarea în meciul cu Cibulkova, partida cu sîrboaica străluceşte pe harta de luptătoare a Simonei.

2014. Doha. Turul 2. Kaia Kanepi 6-4, 3-6, 7-6(5)

Uneori momentele de cumpănă pot naşte victorii imense. Aproape să fie eliminată încă de la meciul de debut, Simona a învăţat dintr-o situaţie limită şi a mers apoi pînă la capăt. Deja pătrunsese între primele zece, lucra cu Wim Fissette, dar i-a fost greu să treacă de o jucătoare puternică aflată pe locul 27. Atunci, o discuţie cu belgianul a ajutat-o să treacă peste momentele dificile şi să cîştige acel meci disputat tîrziu în noapte.

2014. Madrid. Semfinale. Petra Kvitova.6-7 (4), 6-3, 6-2

Căldura era insuportabilă. Simona era aproape de cea mai importantă finală a carierei. Însă între ea şi ultimul act de turneu Premier Mandatory a stat Petra Kvitova, pe care o învinsese la New Haven în lupta directă pentru trofeu.

Chiar dacă era accidentată la muşchii abdominali şi avea o durere de cap îngrozitoare, Simona a avut luciditatea să citească jocul cehoiacei şi să schimbe ceva în jocul său. De fapt, aceasta este o altă calitate a ei. E una dintre cele mai tactice jucătoare din circuit. După 2 ore şi 36 de minute de luptă, românca se califica în finală.

2014. Turul 2. Wimbledon. Lesia Ţurenko 6-3, 4-6, 6-4

După finala de la Rolad Garros, toată lumea aştepta să vadă ce face Simona la Wimbledon. Apăsarea şi tensiunea s-au văzut în meciul din turul al doilea, unde a jucat cu Lesia Ţurenko, o jucătoare clasată atunci pe locul 170 WTA.

Nimeni nu se aştepta ca ucraineanca să îi pună probleme Simonei, dar să-i mai ia un şi set era deja scenariu SF. Simona a trebuit să sape adînc pentru a găsi resurse ca să ducă la cap acest meci. "Mă bucur că am cîştigat chiar şi în condiţiile în care nu am jucat cel mai bun tenis al meu. Asemenea meciuri te ajută", spunea şi atunci Halep.

2014. Beijing. Optimi de finală.Andrea Petkovic 7-6 (4), 5-7, 7-6 (1)

Venea după perioadă în care totul începuse să o ia la vale. Atinsese locul al doilea în clasamentul mondial, dar încrederea parcă o părăsise pe româncă. Presiunea era cea care o făcea pe Simona să nu se mai recunoască pe teren.

Pierduse la meciul de debut la New Haven şi Wuhan, iar la US Open se oprise în turul al treilea. Chiar dacă a fost nevoită să se retragă după lupta cu Andrea Petkovic din "optimi", de aici ea a luat încredere pentru ce a urmat la Singapore. Victoria la Serena şi parcursul pînă în finală.

2015. Dubai. Ekaterina Makarova 6-3, 1-6, 7-5

Ziariştii de tenis americani glumeau pe Twitter spunînd că trebuie să dăm vina pe Ekaterina Makarova pentru felul în care luptă Simona acum. După dezamăgitoarea partidă din sferturile de finală, cînd s-a impus rusoaica, ea şi Simona s-au întîlnit din nou la Dubai, tot în sferturi de finală.

Deşi a pornit bine cu 6-3, Simona s-a văzut egalată la seturi, iar în decisiv cînd s-a desprins la 5-3, Makarova a egalat la 5. A avut nevoie de o viteză superioară pentru a închide meciul la a cincea şansă. La final, ea a vorbit despre acel spirit de luptă. "Înseamnă enorm pentru mine. Am fost un pic nervoasă pe final, dar a trebuit să rămîn concentrată şi să lupt pentru fiecare punct".

2015. Indian Wells. Finala. Jelena Jankovici 2-6, 7-5, 6-4

Turneul de la Indian Wells a început foarte emoţional pentru Simona. Vestea sinuciderii vărului său a destabilizat-o, însă a pus toate gîndurile deoparte şi s-a concentrat pe ce avea de făcut pe teren. Nici unul dintre cele meciuri n-a fost o plimbare pe teren, însă finala a fost dovada cea mai elocventă a spiritului pe care-l caută mereu pe teren.

Două ore şi 37 de minute de scăderi şi urcări, de nervi consumaţi de dureri. "La început, primul set pentru mine a fost ciudat pentru că nu mai jucasem de trei zile, e greu să intri aşa în finală. Însă am stat mereu pozitivă şi am crezut în victorie", a spus Simona, chiar dacă a fost la două puncte de a pierde meciul.

3 trofee a cîştigat Simona Halep în 2015, fiind singura jucătoare din circuit care a ajuns la această cifră

2 este locul pe care-l ocupă Simona Halep în clasamentul cîştigurilor în acest sezon, ea adunînd 1,7 milioane de dolari, iar Serena Williams 2, 8 milioane de dolari

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.