Sporturi   •   Hochei   •   CSM DUNĂREA GALAŢI

De la raftul cu marfă la trofeu » Povestea titlului de campioană naţională cucerit de CSM Dunărea Galaţi

Cătălin Geru, sărbătorind titlul alături de coechipierii de la Dunărea Galaţi după meciul decisiv, împotriva Stelei (4-1 la general)

Articol de Mirela Neag   —  duminică, 29 martie 2015

În urmă cu un an, Cătălin Geru era angajat ca lucrător universal într-un hipermarket, iar acum a cucerit al 16-lea titlu din cariera sa de hocheist.

Are 45 de ani şi nu s-a săturat de cît reumatism a adunat în oase în cei 37 de ani petrecuţi pe gheaţă. Nici hernia de disc cu care a fost diagnosticat în urmă cu doi ani nu l-a făcut să renunţe la patine şi crosă. L-a vindecat un vraci bătrîn.

A adunat 16 titluri de campion naţional şi 17 Cupe ale României şi se mîndreşte cu ele. "Sînt sportivul cu cel mai bogat palmares în sporturile pe echipe din România", spune fără modestie Cătălin Geru, căpitanul proaspetei campioane la hochei pe gheaţă, CSM Dunărea Galaţi. Un titlu care i-a surprins şi pe jucători, şi pe sponsori, pe toată lumea...

- Felicitări, Cătălin! Sărbătoreşti al 16-lea titlu din cariera ta superlongevivă de hocheist... Ce înseamnă acest trofeu pentru tine, pentru echipa Dunărea Galaţi?

- Pentru mine înseamnă prelungirea unei cariere de succes în hocheiul românesc. Pentru Galaţi este primul titlu de campioană. Este o performaţă neaşteptată, un titlu istoric pentru Dunărea Galaţi, care avea în vitrină doar un singur trofeu, cel al Cupei României cucerit în 1988. A fost meciul în care am debutat la seniori şi după care am plecat la Steaua Bucureşti.


- O întoarcere la origini...

- Da. La Dunărea Galaţi am început, aici m-am format ca jucător, aici am evoluat primii şase ani din carieră, aici m-am întors la final de carieră. Ca elefanţii cînd simt că mor...

"Un moş de 84 de ani m-a scăpat de dureri!"

- Îţi simţi cei 45 de ani?

- Psihic, nu! Nu mă văd făcînd altceva în viaţă. Fizic, am avut o cumpănă în urmă cu doi ani, cînd am fost diagnosticat cu hernie de disc în zona lombară. Ajunsesem să plîng de durere, care s-a lăsat pe picior, îmi atinsese nervul sciatic. Plîngeam de durere, dar şi pentru că nu mai puteam să fac ceea ce-mi plăcea cel mai mult, şi anume să joc hochei.

- Ai rămas totuşi pe gheaţă!?

- Pentru că m-a vindecat un vraci din Tîrgu Secuiesc. Un moş de 84 de ani m-a scăpat de dureri după trei şedinţe de masaj.


- Ce fel de masaj? Aşa cum vedem în filmele americane că fac acei chiropracticieni?

- Da. Mi-a reaşezat vertebrele. Cînd punea mîna pe mine simţeam o căldură, îmi tremura carnea pe mine şi apoi trăgea de oasele coloanei.

- Şi te-ai vindecat?!

- Da. Nu mai am dureri. Am făcut un RMN după şedinţele de masaj şi am fost cu el la doctorul care m-a diagnosticat şi l-a comparat cu cel făcut înainte. Mi-a spus că e incredibil, nu-i vine să creadă că sînt făcute de acelaşi pacient! Asta nu înseamnă că mă simt ca la 18 ani! Nu am scăpat şi de reumatism...

A revenit asupra retragerii din hochei

- Înainte de finală ai declarat că te vei retrage. Îţi menţii declaraţia?

- După victoria de vineri seara a venit la mine sponsorul şi m-a rugat să nu mă grăbesc. Să nu iau o decizie pripită. Mi-a dat timp de gîndire pînă în toamnă, cînd începe noul sezon.

- Şi ce vei face?

- O să mă gîndesc mai bine. Nu vreau să renunţ la echipă. Orice decizie voi lua, o să rămîn alături de colegi.

- Cum aţi sărbătorit trofeul?

- În autocar, pe drumul de întoarcere de la Braşov la Galaţi, am băut o bere, două. Am fost însă anunţaţi că marţi vor avea loc premierea şi petrecerea. Vom prezenta trofeul pe patinoar, alături de suporteri, care au fost extraordinari. Capeţi puteri nemaivăzute atunci cînd auzi cum trei, patru mii de fani scandează numele echipei. Ţi se zbîrleşte părul pe tine...

- Premii speciale pentru voi, jucătorii, vor fi?

- Da. Deja am primit prima pentru locul doi, asta ca să vedem că sînt bani, şi urmează să primim diferenţa pentru primul loc.

- Ştiţi şi suma finală?

- O bănuim doar pentru că unii colegi, cei ucraineni şi cei maghiari, şi-au negociat prima de titlu în contract. Dar este o sumă decentă şi onorabilă pentru hocheiul românesc.

Are două Cupe pline de emoţii

- 37 de ani ai jucat hochei. Ai un moment de maximă emoţie?

- Fiecare titlu a avut o încărcătură unică, dar unul este special. Şi nu e vorba de unul de campion naţional, ci de o Cupă. Prima Cupă a României cucerită de mine a fost cu Dunărea Galaţi. Aveam 18 ani, a fost primul an ca senior şi am cîştigat finala cu Dinamo cu scorul de 6-2. Trei goluri au fost marcate de mine şi am fost desemnat cel mai bun jucător. Şi a mai fost un moment. Legat tot de o finală de Cupă, cea din 2002, cînd am intrat cu Sport Club Miercurea Ciuc în prelungiri şi am dat golul de aur.

- La cîte echipe ai jucat în cariera ta?

- La două mari şi late. La Galaţi m-am format şi am prins un sezon de senior, au urmat 20 de ani la Steaua, iar de 6 ani m-am întors la Galaţi.

Lucrător universal la hipermarket

În urmă cu un an, hocheiul nu-i mai oferea lui Cătălin Geru suficiente venituri pentru a-şi întreţine familia şi s-a angajat la Carrefour în Galaţi. "Mi-am depus CV-ul şi, spre surprinderea mea, m-au acceptat din prima ca lucrător universal. Aprovizionam rafturile cu marfă", a mărturisit hocheistul, care nu se ruşinează cu acea slujbă.

"Nu regret o clipă, mai ales că de aici a venit şi schimbarea în bine a echipei. La raft m-a întîlnit viitorul sponsor, care a spus că nu-i în regulă ca un jucător ca mine să aibă nevoie de serviciu pentru a se întreţine. Lucram cinci zile pe săptămînă şi le aranjam în aşa fel încît să pot merge cu echipa la meciurile din deplasare. Atunci omul a decis să investească în echipa de hochei, de atunci toţi jucăm pe contract, nu mai lucrăm în altă parte, iar într-un an am ajuns să cîştigăm titlul!", a mărturisit Geru.

Steaua, blocată la 40

Steaua Bucureşti nu a putut depăşi nici în acest an 40 de titluri naţionale. Deşi a terminat sezonul regulat pe primul loc, a fost învinsă în finală de Dunărea Galaţi cu scorul general de 4-1. Cupa cu numărul 40 a fost adusă în 2006, cînd roş-albaştrii au trecut de echipa din Miercurea Ciuc.

De atunci, 7 titluri au fost cîştigate de HSC Miercurea Ciuc şi unul de Corona Braşov. Cu titlul cucerit în premieră, Dunărea Galaţi se alătură altor şapte echipe care au triumfat o singură dată în campionatul naţional: Braşovia Braşov (1925), Dragoş Vodă Cernăuţi (1938), HC Bragadiru Bucureşti (1936), Rapid Bucureşti (1940), Venus Bucureşti (1944), Ştiinţa Cluj (1954) şi Corona Braşov (2014).

5.000 de euro vor primi jucătorii CSM Dunărea Galaţi pentru titlul de campioană, susţin surse de pe lîngă echipă

Echipe care au cucerit cele mai multe titluri în România

1. Steaua Bucureşti 40

2. HSC Miercurea Ciuc 15

3. Dinamo Bucureşti 7

"Hocheiul e nebunia mea şi ştiu că o să vină un moment în care trebuie să spun «Gata!»" (Cătălin Geru)

"Secretul longevităţii unui sportiv stă în echilibru şi seriozitate în tot ceea ce face. Asta nu înseamnă că nu poţi să bei un pahar, două cu vin, să petreci, dar trebuie să le faci cu măsură" (Cătălin Geru)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.