Auto

Sebastian Vettel cel şiret » Pilotul de la Ferrari i-a păcălit pe adversarii de la Mercedes şi s-a impus în Marele Premiu al Malaieziei

Articol de Valentin Damian  —  luni, 30 martie 2015

Germanul lui Ferrari i-a păcălit pe cei doi piloţi Mercedes, Hamilton şi Rosberg, cvadruplul campion mondial optînd pentru doar două opriri la boxe, cu una mai puţin decît rivalii săi.

Anul trecut, la Sepang, a cîştigat Hamilton, fiind urmat de Rosberg şi Vettel. Ieri, tot în Malaiezia, podiumul a avut aceeaşi componenţă, dar cu ceva diferenţe. N-a mai cîştigat britanicul, chiar dacă a plecat din pole-position, la fel ca în 2014, dar nici Rosberg.

A fost victoria lui Ferrari şi a lui Sebastian Vettel, care a bifat primul succes pentru "căluţul cabrat". Verificînd statistica, ultima victorie a scuderiei italiene într-un Grand Prix s-a întîmplat în Spania, acum aproape doi ani, 12 mai 2013!

Semnalul că Ferrari îi va face faţă lui Mercedes în acest sezon s-a petrecut în prima cursă a anului, de acum două săptămîni, de la Melbourne, unde Vettel a obţinut locul trei.

Germanul a gîndit cu scuderia o strategie cu două opriri la boxe, cu una mai puţin decît cei doi piloţi Mercedes. Vettel a schimbat pentru prima oară în turul 18, atunci cînd a optat pentru pneuri medium. A revenit în spatele celor doi, Hamilton şi Rosberg.

Fiind mai rapid, germanul lui Ferrari l-a depăşit pe germanul lui Mercedes şi n-a mai fost nevoie să treacă şi de Hamilton pentru că acesta a intrat la boxe pentru a doua oară, tot pentru pneuri medium.

Cu Vettel în frunte, următorul schimb pentru cei doi s-a petrecut în tururile 38-39. Ambii cu pneuri hard, însă Hamilton n-a mai putut face nimic. N-a mai putut recupera din diferenţă, iar germanul a ieşit victorios după o secetă de aproape doi ani, ultimul succes pentru cvadruplul campion mondial petrecîndu-se în noiembrie 2013, în Marele Premiu al Braziliei!

Raikkonen şi Verstappen, curse de senzaţie
Plecat de pe locul 11 după calificări, finlandezul a avut ghinion la început, fiind lovit din spate de către Nasr (Sauber). "Ice Man" a recuperat spectaculos, iar finalul cursei l-a găsit pe locul 4! Toro Rosso a surclasat Red Bull, adică a doua echipă a fost peste prima.

Max Verstappen a mers incredibil, devenind cel mai tînăr pilot din istoria Formulei 1 care termină o cursă în puncte! Puştiul olandez de 17 ani a ocupat locul 7 în faţa coechipierului său Carlos Sainz Jr. În spatele lor, Daniil Kvyat şi Daniel Ricciardo s-au clasat pe poziţiile 9 şi, respectiv, 10.

Dublu abandon pentru Alonso şi Button
McLaren a plecat prost la Sepang, penultima linie a grilei de start. A fost prima cursă la care a participat Fernando Alonso, spaniolul fiind oprit de medici acum două săptămîni să urce în monopost la Melbourne după teribilul accident suferit de acesta înainte de startul sezonului.

Alonso s-a oprit în Malaiezia în turul 22, în momentul în care era pe locul 9, din cauza unor defecţiuni tehnice. Acelaşi deznodămînt l-a avut şi Jenson Button în turul 42, cu o defecţiune la motor.

22 de luni s-au scurs de la ultima victorie a celor de la Ferrari în Formula 1, obţinută de Fernando Alonso la Barcelona, în Grand Prix-ul Spaniei (12 mai 2013)

16 luni au trecut de la ultimul succes al lui Sebastian Vettel în Formula 1 (Interlagos, noeimbrie 2013)

VRUUUM de Luminiţa Paul » Gînd pentru Schumi

În imensa bucurie de ieri, Sebastian Vettel a dezvelit un filon de generozitate şi de emoţie. Nu s-a gîndit la victorie, prima a sa pentru Ferrari, ci la faptul că păşeşte pe drumul deschis de idolul copilăriei sale, Michael Schumacher, cel care a cucerit cinci titluri mondiale consecutive în echipamentul roşu, între 2000 şi 2004.

"A fost visul meu. Michael a fost eroul meu. Toţi puştii de pe pista de karting se uitau fascinaţi la el. Cînd venea să dea mîna cu noi, era ziua noastră norocoasă!", a spus ieri germanul, adăugînd că "încă nu realizez cît de deosebit este aceast moment".

Faptul că Schumi este în recuperare după teribilul accident suferit la sfîrşitul lui 2013 a făcut discursul lui Vettel cu atît mai mişcător. Faptul că nu se ştie exact care este starea septuplului campion mondial a pus ceva extra peste vorbele mai tînărului compatriot, şi el deja de patru ori încununat în Marele Circ.

"Michael a lăsat urme imense, dar ţinta mea nu e să le umplu, ci să las, la rîndul meu, altele noi", a mai spus Sebastian. "E o zi emoţionantă, mereu va fi parte din mine. Primirea făcută de cei de la Ferrari a fost uimitoare. Acum avem o maşină grozavă, ne vom bate".

Dar gîndul se întoarce la Schumi. Generozitate. Recunoştinţă. Caracter.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.