EURO 2016

Marele Johan Cruyff atacă naţionala Oranje: ”Sîntem o ruşine. Îmi rănesc ochii privind Olanda!"

Trei olandezi, De Vrij, De Jong şi Van der Wiel (de la stînga la dreapta), păcăliţi de Burak Yilmaz la golul Turciei // Foto: Reuters

Articol de Theodor Jumătate  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Legendarul batav e neîndurător în analiza sa: "Fotbalul nostru suferă. Echipele de club sînt slabe în Europa, campionatul nostru e slab, acum şi «naţionala». Să ne trezim odată!"

Cînd vorbeşte Cruyff, olandezii tac şi ascultă. Johan, 67 de ani, e un zeu. Cel mai mare fotbalist portocaliu şi unul dintre antrenorii-mit e vocea respectată în Ţara Lalelelor. Şi "vocea" pune la zid Oranje şi tot ce înseamnă fotbal olandez după acest 1-1 cu Turcia, alt meci eşuat care pune în pericol campania "naţionalei" lui Hiddink pentru Euro 2016: locul 3 în grupă, echivalentul barajului, la 6 puncte de liderul Cehia şi la 5 de Islanda.

"Conduc jocul cei lipsiţi de creativitate"
"Jucăm înfiorător. Nimeni nu face ce trebuie. Sîntem o ruşine. Pur şi simplu, îmi rănesc ochii privind Olanda acum", a comentat Cruyff în editorialul său din De Telegraaf, analizînd dur prestaţia selecţionatei împotriva Turciei:  "Fundaşii pasau mingea mijlocaşilor, iar aceştia o returnau fundaşilor. Îi lăsăm pe cei lipsiţi de creativitate să conducă jocul, ceea ce e de neiertat. Nu asta aştepţi de la Olanda"

"Marea problemă e educaţia"
Johan a mers mai departe, criticînd tot sistemul: "Marea noastră problemă e educaţia. A fotbaliştilor şi a antrenorilor. Trebuie să regîndim planul, e nevoie de o schimbare. Fotbalul olandez suferă. Priviţi! Echipele de club sînt slabe în Champions League şi Europa League, campionatul e slab, iar acum şi «naţionala». Suferim peste tot. Să ne trezim odată!".

Dubla eroare batavă
Pe 28 martie 2014, cînd se ştia că Van Gaal părăseşte Oranje, forul batav (KNVB) a făcut o dublă eroare, crede Algemeen Dagblad. Prima, cînd l-a refuzat ca selecţioner pe Ronald Koeman, 52 de ani, atunci la Feyenoord, ajuns vara trecută la Southampton. L-a preferat pe Guus Hiddink, un antrenor în vîrstă, 68 de ani, şi departe de perioada sa de glorie, fiind ultima oară la Anji Mahacikala.

Iar a doua greşeală: i-a oferit lui Hiddink doar 2 ani, pînă la Euro 2016, anunţînd că Danny Blind va fi apoi noul selecţioner pentru preliminariile CM 2018. "Avînd un termen limită, Hiddink nu s-a mai gîndit la viitor, ci doar la rezultate. Şi n-a promovat decît un singur jucător în 7 meciuri: Dost, 25 de ani, atacantul lui Wolfsburg".

"Aceasta nu este Olanda. E dificil de înţeles cum de jucam atît de bine în 2014, la Mondial, iar acum nu ne mai iese nimic" (Stefan de Vrij, fundaş Olanda)

"Golul nostru a căzut de nicăieri. Am jucat corect defensiv, am avut posesie, dar n-am ştiut ce să facem cu mingea" (Daley Blind, fundaş Olanda)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.