Liga 1

UPDATE Pasaje aproape identice în cărțile lui Copos și Parfene! Gazeta a consultat cartea la Biblioteca Națională! Noi citate pe TOLO.RO!

Articol de Răzvan Luţac, Marius Mărgărit  —  Wednesday 8th of April 2015 12:00

Istoricul Cătălin Parfene a mers la Biblioteca Națională, alături de reporterul GSP, Răzvan Luțac, și a consultat cartea lui George Copos.

Iată două pasaje din cărțile lui Parfene și Copos

 "Totuși prima sa soție a fost o catolică Margareta, fiica unui voievod al Transilvaniei, Ladislau de Losonczi (1376-1391) sau Stibor de Stiborita (1395-1401, 1410-1414), acesta din urmă un nobil polon"  Parfene

"Prima soție a lui Alexandru cel bun, Margareta, pare să fie fiica unui voievod ardelean, Ladislau de Losonczi, sau a lui Stibor de Siboritza, se pare un nobil polon"  Copos

Parfene are suspiciuni de plagiat în legătură cu lucrarea lui George Copos:  "Voi încerca să sesizez o comisie. Inițial, nu trebuia să fac lucrarea cu domnul Brezeanu. Nici nu e specializarea lui. Era o temă care mă pasiona încă din facultate, apoi și la Master un an și jumătate", a spus acesta pentru Gazetă.

"Copos are 15 cărți în bibliografie, dar nu și lucrarea mea. Este aceeași ordine a ideilor, doar că schimbă topica și folosește sinonime", a spus Parfene, absolvent al Facultății de Istorie, pentru GSP. Acesta se referă la lucrarea sa de masterat, "Politica matrimonială a domnilor din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI".

George Copos a fost condamnat în martie 2014 în Dosarul Transferurilor și în august 2014 în dosarul Loteria 1, primind o pedeapsă asimilată de 1481 de zile. Dintre acestea a efectuat fizic 400 de zile.

În pledoaria avocatului său, Ion Cazacu, relatată ieri pe blogul lui Tolontan, apărătorul a susținut că la acele 400 de zile se adaugă încă 150 pentru cele 5 lucrări științifice scrise de Copos în închisoare.

Reporterul GSP Marius Mărgărit a încercat să cumpere una dintre cărți și s-a lovit de o informație interesantă.

Reporterul a încercat să comande ieri cartea "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI".

E una dintre cele scrise de George Copos în perioada de detenţie, apărută la Editura Niculescu. A sunat la editură și i-a răspuns un angajat care l-a lăsat puţin pe fir.

Sosise cineva la birou: "Vă aşteaptă domnul Niculescu sus, la etajul 5!". Din păcate, n-avem lift!", i-a spus oaspetului, apoi a revenit.

Cînd reporterul GSP l-a întrebat despre carte, a răspuns: "N-a apărut la noi, dar lăsaţi-mă să verific". A revenit: "Da, cartea a fost editată de noi, dar a fost comandă fermă, tot tirajul a fost ridicat, nu ni s-a lăsat nici un exemplar". "Cine a făcut această comandă fermă?. "Cel care a scos cartea, nu ştiu autorul".

Reporterul GSP s-a prezentat şi a vrut să ia legătura cu cineva din conducere. "Conducerea e plecată cîteva zile în străinătate!". "Cum e plecată conducerea? Cînd v-am sunat, tocmai aţi spus cuiva că domnul Niculescu îl aşteaptă sus, la etajul 5".

Angajatul editurii a devenit agitat: "Domnule, să fim foarte scurţi! Această carte nu este la vînzare, nu vă putem da amănunte. O zi bună! La revedere!". A refuzat să se recomande şi a închis telefonul.

Suspiciuni de plagiat?

Istoricul Cătălin Parfene cere Administrației Naționale a Penitenciarului să facă publică o lucrare științifică semnată de George Copos, pe care acesta ar fi scris-o în perioada detenției, scrie romanialibera.ro.

Istoricul are suspiciuni de plagiat, întrucît teza respectivă are același nume cu lucrarea sa de master. Mai mult, profesorul care ar fi coordonat ambele teze este același, adică prof. univ. dr. Stelian Brezeanu, actualmente pensionar.

Iată postarea lui Cătălin Parfene, pe contul său de Facebook.

Cartea poate fi consultată de public începînd de mîine, la Biblioteca Națională.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.