Altele

Cutremur de 7,9 grade în Nepal! Tabăra de bază de pe Everest a fost grav avariată » Singurul român aflat acolo e teafăr! Imagini cu un puternic impact emoțional

Articol de Gazeta Sporturilor  —  sâmbătă, 25 aprilie 2015

Tabăra de bază de pe Muntele Everest a fost grav avariată de avalanşa provocată de cutremurul cu magnitudinea 7,9 produs azi în Nepal, mai mulţi alpinişti fiind blocaţi, în timp ce românul Alex Găvan a anunţat că a scăpat nevătămat, relatează Sky News, citat de Mediafax.

Cutremurul cu magnitudinea 7,9 produs azi dimineaţă în apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului, a provocat o "avalanşă uriaşă" pe Muntele Everest, care a avariat tabăra de bază.

Alpinistul americano-britanic Daniel Mazur a anunţat că tabăra de bază a fost "grav avariată" şi echipa sa este blocată. "Vă rog, rugaţi-vă pentru toată lumea", a scris acesta pe Twitter.

Anterior, alpinistul român Alex Găvan a scris pe Twitter că a fost un cutremur puternic, urmat de o avalanşă, dar el a scăpat nevătămat. "Tabăra de la baza Everestului cutremur uriaş apoi avalanşă de pe Pumori", a precizat el. "Alergînd pentru viaţă din cortul meu. Nevătămat. Multe multe persoane se află pe munte", a adăugat Găvan.

Publicaţia Times of India a scris de asemenea pe Twitter că bazele 1 şi 2 de pe Everest au fost avariate de avalanşe, numeroşi alpinişti fiind daţi dispăruţi.

O avalanşă produsă în aprilie 2014 în apropierea taberei de bază de pe Muntele Everest a provocat moartea a 16 ghizi nepalezi.

Alpinistul Alex Găvan a plecat, la finalul lunii martie, într-o nouă expediţie în Munţii Himalaya, pentru a escalada vîrful Lhotse (8.516 metri), fără oxigen suplimentar şi fără porteri de altitudine.

Expediţia este programată să dureze aproximativ două luni, iar ascensiunea se va face pe partea nepaleză a muntelui. Lhotse este al patrulea munte ca înălţime din lume, după Everest, K2 şi Kangchenjunga, şi este situat la graniţa dintre Tibet şi Nepal. Vîrful său este legat de Everest prin Şaua Sudică, aflată la peste 8.000 m altitudine.

AFP a anunțat că sînt cel puțin o sută de victime în tot Nepalul, cel puțin 8 pe Everest.

Sursa: Mediafax

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.