Liga 1

Liga MApN » Steaua și ASA luptă pentru titlul de campioană, Armata deține deja ambele titluri!

+2 Foto
ASA Tg. Mureș 1978

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Wednesday 29th of April 2015 12:00

Becali a pierdut marca în urma unui proces cu ministerul, Tîrgu Mureșul a lăsat brandul istoric la o unitate militară.

Ministerul Apărării deține mărcile originale ale cluburilor care se bat pentru cîștigarea campionatului! Scenariile după care Steaua și ASA și-au pierdut brandurile sînt diferite, însă consecințele seamănă. Și destinația numelor tradiționale e aceeași: Armata română.

Becali a rămas fără marca istorică a steliștilor ca urmare a unui proces judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ministerul pretinde că, pe lîngă semnul grafic cîștigat în instanță, a preluat automat și exclusivitate asupra numelui Steaua București și a culorilor plus palmaresul singurei formații românești cîștigătoare a Cupei Campionilor Europeni. E vorba despre cel mai important patrimoniu al unui club din Liga 1.

Ardealul în loc de Armata

ASA nici măcar nu a ajuns în justiție. Echipa s-a înființat în 2008 sub numele FCM Tîrgu Mureș, iar în 2013 a fost redenumită ASA, tocmai ca să fie asociată de suporteri cu formația pe care o conducea Loți Boloni în Divizia A în anii '70.

Dar mureșenii au schimbat semnificația unei inițiale din denumire: e Asociația Sportivă Ardealul, nu AS Armata. Motivul îl constituie o problemă similară cu a Stelei. Și marca vechii ASA e tot la Ministerul Apărării.

Palmaresul pe care l-a pierdut Mureșul nu conține trofee, dar constituie o istorie importantă pentru fotbalul românesc. Echipa a fost vicecampioană în 1975, în urma campioanei Steaua.

A jucat de trei ori în Cupa UEFA, 1976, 1977 și 1978, și a mai jucat o finală în Cupa Balcanică, în 1973. Clubul lui Boloni fusese înființat în 1964, cu 44 de ani înaintea trupei în care joacă Zicu astăzi și cu 17 ani mai tîrziu decît data nașterii Stelei.

"Marca veche ASA a rămas la o unitate militară. Culmea, e o unitate militară care s-a desființat între timp! Nu am recuperat palmaresul pentru că ne-am ferit să facem valuri, nu vrem scandal"
Claudiu Maior, oficial ASA

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.