Gheorghe Rotar, edilul urbei transilvane, spune că, atît timp cît economia oraşului i-o va permite, va sprijini echipa de volei. "Voleiul nu va fi însă niciodată prima opţiune a investiţiilor!", spune el.
"Nu am investit în volei pentru a aduna capital electoral. Nu am nevoie. Sînt la al doilea mandat ca primar şi de fiecare dată am obţinut din prima 78,2 la sută din sufragii", spune primarul Blajului, Gheorghe Rotar.
"În 2008, la primul mandat, echipa de volei nici nu era înfiinţată, iar în 2012 era abia la primul an, aşa că nu am de ce să fiu acuzat", spune edilul.
E nelipsit de la meciurile noii campioane, ştie regulamentul, cunoaşte valoarea fiecarei voleibaliste române. E la curent cu tot ce se întîmplă şi în voleiul internaţional. "Mi-a intrat în sînge!", explică el.
- Domnule primar, de unde pasiunea pentru volei?
- Blajul are tradiţie în voleiul juvenil. Şi eu am făcut volei în şcoală, dar doar vreo şase luni. Mi-a spus profesorul "Mă băiatule, du-te, sportul ăsta nu e de tine!". Şi am renunţat. Apoi, prin 2007, fiica mea juca volei şi ne-a chemat la un meci la Tîrnăveni. Am fost cu soţia, pe ea nici nu a băgat-o în echipă!
- Nu m-aţi convins. De unde şi pînă unde aţi înfiinţat în 2011 echipa de volei senioare? Aţi făcut tot atunci un proiect în care preconizaţi ca în 2016 să ajungeţi campioni.
- Da, în 2009-2010, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, domnul Ion Dumitrel, i-a chemat la el pe primarii oraşelor importante din judeţ. Dorea să dezvolte sportul şi ne-a întrebat ce sport se pliază cel mai bine în oraş. Sigur că eu am ales voleiul feminin. Sebeşul a ales handbalul feminin şi anul acesta au promovat şi ei în prima ligă, Alba-Iulia baschetul, iar Cugirul rugbyul. Am început cu finanţare egală, dar apoi, în funcţie de rezultate, banii au venit diferenţiat.
- Oamenii ce zic, sînt pentru a băga bani în volei?
- Sincer, eu mă duc în week-end la piaţă, pe jos. Oamenii mă opresc să vorbim. Ce credeţi că mă întreabă? Toţi despre volei, ce fac fetele, ce şanse avem în următorul meci, cîştigăm campionatul?
"Decît anonimi în fotbal, în divizia a treia, mai bine campioni la volei!"
- Toţi primarii se axează pe fotbal. Nu aţi fost tentat?
- Cum nu? Am avut şi noi echipă în liga a treia. Era cît pe ce să promovăm. M-am rugat să nu intrăm. Cu bugetul de la liga a doua, sîntem campioni la volei. În plus, toate şmecheriile din fotbal, arbitri, blaturi. La volei nu am avut probleme. Sînt arbitraje corecte.
- Alţii se plîng de arbitraje şi în volei.
- Nu ştiu ce să zic. Vă daţi seama ce echipă mică sîntem noi dacă arbitrul care a oficiat la meciul decisiv, în finală, ne-a arbitrat acum prima dată de cînd ne-am înfiinţat. Şi e arbitru internaţional! Pur şi simplu, nici nu am avut timp de acomodare în prima divizie.
Antrenorul a însemnat enorm
Gheorghe Rotar spune că nu vrea să ia din merite fetelor care au cîştigat titlul, dar că principalul "vinovat" pentru acest lucru este antrenorul sîrb Darko Zakoc.
"Omul e senzaţional. Trăieşte pentru volei. Are totul pus la punct, îşi filmează antrenamentele, jocurile. Păi, la teatru, e gălăgie faţă de antrenamentele lui. Acolo tot mai sună un telefon. Aici nu intră nici pasărea!", mărturiseşte primarul.
Zakoc şi-a terminat contractul, dar e dorit în continuare la Blaj. "Din februarie l-am tot pistonat, i-am spus că indiferent de rezultat, vreau să rămînă la noi. El mi-a spus clar că Blajul va fi prima opţiune. Sînt convins că ne vom înţelege, numai dacă vine o echipă mare, o naţională puternică, atunci va pleca", crede Gheorghe Rotar.
"Nu ne gîndim la o sală mai mare!"
Gheorghe Rotar spune că pentru anul viitor bugetul de 550.000 de euro al echipei va trebui să crească cu aproximativ 100.000 de euro. "Atît avem nevoie pentru participarea în Liga Campionilor. O să avem minimum trei deplasări!".
Primarul spune că îi pare rău că echipa nu va putea juca la Blaj, în mica sală de 450 de locuri. ”În acest moment nu avem cum să construim o sală mai mare. Nu avem buget. La Sibiu însă, anul trecut, în cupele europene, am avut parte de o atmosferă senzaţională. Tot acolo vom juca şi acum", a declarat Rotar.
Azi sărbătoresc titlul
Jucătoarele de la Volei Alba Blaj vor participa azi la "Seara Campioanelor", de la ora 18:00. Evenimentul va avea loc în parcul "Avram Iancu". Djerisilo, Nemţanu, Salaoru şi celelalte voleibaliste campioane vor discuta cu fanii, dar vor şi asista la un concert Hara şi Blackstar. Ultima formaţie e cea care a compus şi imnul echipei campioane, numit "O rază de soare".
3%din bugetul oraşului ajunge la volei. Aproximativ 250.000 de euro anual
16titluri naţionale are în palmares Darko Zakoc, cu cinci echipe diferite: trei în Serbia, două în România (Constanţa şi Blaj)
Top 4 bugete din voleiul feminin
1. | CSM Bucureşti | 1,3 milioane euro |
2. | Ştiinţa Bacău | 1 milion euro |
3. | CSM Tîrgovişte | 700.000 euro |
4. | Volei Alba Blaj | 550.000 euro |
Decisiv la masculin
După patru partide disputate în finala Diviziei A, la masculin, CVM Tomis Constanţa şi CSVM Zalău sînt la egalitate 2-2, titlul urmînd să se decidă luni, 4 mai, la Constanţa. Tomis a condus cu 2-0 la general după victoriile pe teren propriu, a pierdut meciul trei, la Zalău, 0-3, iar în jocul 4, marţi seara, gazdele s-au impus iar, 3-2! A fost o dispută dramatică, în care Zalăul a revenit de la 0-2 la seturi şi a salvat două mingi de titlu, în setul 4, într-un joc care a durat 2 ore şi 25 de minute de joc!
Tîrgovişte fără antrenor
Vicecampioana României, la feminin, CSM Tîrgovişte, are şanse mici de a-l mai păstra pe banca tehnică a echipei, şi în sezonul viitor, pe sîrbul Dragan Nesic. "Nu ştiu ce voi face acum. O să discut cu Tîrgovişte, dar sînt şanse mai mici să rămîn decît să plec", a recunoscut Nesic, după înfrîngerea din finala campionatului, cu Volei Alba Blaj. Nesic are o carte de vizită excelentă, cîştigînd cu Bulgaria bronzul european în 2007, dar şi Challenge Cup cu echipa italiană Vini Monteschiavo Jesi în 2009.
{{text}}