Într-un sport în care Turul Franței este femeia sofisticată ce devorează atenția și o transformă în adulație, Giro reprezintă sălbăticia tăcută a bărbatului abia întors din pădure.
Turul Italiei este o cursă legendară, cu 97 de ediții deja disputate și o grămadă de povești scrise cu sudoare și sacrificiu. O întrecere developată în decursul a 21 de etape, care se folosește de unele dintre cele mai dure cățărări din Europa pentru a rafina plutonul de cicliști și a-și scoate la iveală stăpînul.
Indiferent că e vorba de "Bestia" Eddy Merckx, care și-a trîmbițat răsăritul în 1967 cu o ferocitate nemaiîntîlnită pe Blockhaus, sau, mai recent, în 2005, de plonjul de vultur al italianului Paolo Savoldelli, care și-a adjudecat tricoul roz pe coborîrea de pe Colle delle Finestre, Turul Italiei a subliniat importanța puterii brute în dauna strategiei.
3.486 kilometri îi așteaptă pe rutieri la startul ediției din 2015. 22 de echipe a cîte 9 oameni vor pleca într-un contratimp pe echipe din Sanremo, după care vor avea de înfruntat 7 etape de sprint, 5 de podiș, 7 de munte înalt și un contratimp individual, de-a lungul și de-a latul Italiei. Ca de obicei, o mînă de favoriți confiscă imaginația publicului. Iată o scurtă prezentare a lor:
1. Visul lui Alberto Contador
Să cîștigi Turul Italiei și Turul Franței în același an e o performanță similară cu 10 turnee de Grand Slam în tenis. De aceea, nimeni nu s-a mai atins de această realizare de la regretatul Marco Pantani încoace, în 1998, italianul fiind încă de atunci afundat în apele negre ale dopajului.
17 ani mai tîrziu, în penultimul său an ca profesionist, cel mai talentat rutier al generației încearcă imposibilul: să cîștige Giro și Le Tour, într-un moment în care toată lumea îl vînează.
Tinkoff-Saxo a rămas fără Bjarne Riis, danezul care a ghidat echipa spre cele mai mari succese în Marile Tururi, dar Contador s-a lepădat de fostul său director sportiv, menționînd într-un interviu din cotidianul spaniol AS: "Îl susțin pe patronul echipei. Bjarne a fost dat afară pentru că Tinkoff (rusul cu comportament exploziv care deține echipa n.r.) știe că lucrurile pot fi făcute mai bine".
După un 2014 în care a ratat Turul Franței din cauza unei accidentări care i-a frînt orgoliul mai mult decît trupul, dar în care a cîștigat Turul Spaniei, Contador a făcut risipă de promisiuni. A urmat o primăvară discretă în 2015, în care a fost bătut de orice favorit capabil să stea drept pe bicicletă, și un anunț ca un alint motivator: "Mă retrag în 2016".
Așa că antrenamentele s-au mutat pe ascensiunile din Tenerife, într-un puseu ascetic de dialog interior și recalibrare a forțelor. Acum, "am parcurs la fel de mulți kilometri de cățărare ca și cei care sînt în Turul Italiei, de aceea sînt în formă bună, dar nu la fel ca în Turul Franței de anul trecut".
Cu experiența celor 6 victorii de Mare Tur pe post de avertisment pentru rivali, dar și cu o echipă blindată, în care s-au înghesuit nume precum Roman Kreuziger, Ivan Basso sau Michael Rogers, Contador știe că are de făcut față unei provocări gigantice.
2. Vremea lui Richie Porte?
Doi ani la rînd a primit un cec în alb din partea lui Sky, dar de fiecare dată a cedat presiunii, într-o formă sau altă. Acum, "știu că sezonul meu va fi judecat în funcție de Turul Italiei", așa că britanicul în vîrstă de 30 de ani își ascute cuțitele pentru întîlnirea cu Contador.
Sky are tot interesul să-l facă pe spaniolul de la Tinkoff-Saxo să plătească fiecare kilometru. În primul rînd, niciun rutier de la Sky nu a cîștigat vreun alt Mare Tur, în afară de Turul Franței, iar pentru o echipă cu apetit de balenă, asta e inacceptabil. Mai mult, e important ca Alberto, cu cei 32 de ani ai săi, să fie cît mai obosit pentru iulie.
Sînt 39 de cățărări în Giro din acest an, dar etapa în care Richie va spera să se detașeze este contratimpul pantagruelic din etapa a 14-a, acolo unde 60 de kilometri pot produce pagube majore în pluton. Cîștigător în Giro del Trentino, Paris-Nisa și Turul Cataluniei, australianul este, de departe, omul cu cele mai importante victorii de la start. Va fi de ajuns?
3. Inima Italiei: Fabio Aru
Exploziv pe cățărări, dar slab la contratimp, tînărul rutier de la Astana a trecut printr-o primăvară oribilă, pigmentată de accidentări și de un scandal cu un coleg de la Lotto-Soudal, ce l-a acuzat de dopaj. În vîrstă de 24 de ani, Fabio Aru a fost al treilea pe podiumul de anul trecut, dar, în afară de nume, nu are prea mulți ași în mînecă înainte de Corsa Rosa.
4. Ura pentru Rigoberto Urán?
Poartă tricoul de campion național al Columbiei la proba de contratimp, dar e ca și cum te-ai lăuda că ești cel puternic bărbat de pe o insulă pustie. Loc 3 în Tirreno-Adriatico, în spatele lui Froome și Contador, Rigoberto Uran a colecționat două medalii de argint în ultimele două ediții de Giro.
Lăsînd gluma deoparte, e suficient de bun la contratimp pentru a riposta în lupta cu Richie Porte sau Alberto Contador, iar dispariția lui Mark Cavendish din primul 9 înseamnă că Etixx-Omega Pharma va fi concentrată complet pe efortul columbianului de a-și adjudeca tricoul roz.
Experiența lui Tom Boonen va ranforsa vestiarul, mai ales în primele două săptămîni, cînd lucrurile o pot lua razna fără ca plutonul să ajungă în etapele decisive.
Turul Italiei va fi transmis în 171 de țări, pe 5 continente. Sportul și frumusețea peisajelor oferă un spectacol răpitor. Merită să-l vedeți.
{{text}}