Jurnaliștii se documentau pentru realizarea reportajului ”Fotbalul furat”, axat pe neregulile comise de Blatter la acordarea CM și condițiile improprii în care se lucrează pe șantierele turneului final de peste 7 ani.
Mită, corupție, sclavagism. Acestor acuzații, aduse Qatarului încă din 2010, de la cîștigarea dreptului de a organiza Mondialul 2022, li s-au adăugat recent altele. La fel de dure: privare de libertate și interzicerea dreptului la liberă exprimare!
Acuzatorii: o echipă TV din Germania, care a trăit iadul pe pămînt în țara în care își desfășoară activitatea Keșeru (Al Gharafa), Rădoi (Al Arabi) și Boloni (Al Khor). Reporterii de la ARD și WDR au întîmpinat numai piedici în tentativa de a-i intervieva pe mai marii bogatului stat din Golf în legătură cu problemele CM 2022. Iar cînd au fost surprinși stînd de vorbă la Doha cu muncitorii de pe șantierele turneului final au fost arestați.
"Apoi am fost interogați de serviciile lor secrete și eliberați după 14 ore. Colegii de la WDR n-au putut părăsi țara timp de 5 zile. Ni s-au confiscat camerele TV, laptopurile și «mobilele», pe care le-am mai văzut după 4 săptămîni. Înregistrările fuseseră șterse, aparatura, deteriorată!", a povestit reporterul ARD Florian Bauer.
Dar nemții nu s-au lăsat. Iar luni, ARD a difuzat documentarul pentru care jurnaliștii săi au pătimit atît de mult: "Fotbalul furat".
Ei au luat bani!
Fostul ofițer de presă al Comitetului de Candidatură a Qatarului, Phaedra Almajid, i-a nominalizat în documentarul "Fotbalul furat" pe trei dintre membrii CEx. FIFA mituiți: Issa Hayatou (Camerun), Jacques Anouma (Cote d'Ivoire) și Amos Adamu (Nigeria). "Inițial li s-a oferit cîte un milion de dolari. Nu le-a convenit, așa că s-a ajuns la 1,5 milioane", a povestit Almajid.
14 membriai Comitetului Executiv FIFA i-au acordat votul lor Qatarului în finala cu SUA pentru CM 2022. Americanii au obținut doar 8 voturi
{{text}}