Liga 1

5 capitole la care Gâlcă şi-a arătat limitele » Tehnicianul Stelei a ratat trei obiective şi îl poate pierde şi pe cel mai important

Costel Gâlcă

Articol de Florin Dincă  —  luni, 11 mai 2015

Steaua riscă să termine pe locul doi o cursă ce părea cîştigată înainte să înceapă, cu adversari care au căzut în genunchi gîfîind la jumătatea drumului, dar cu o ţestoasă nărăvaşă care s-a trezit inexplicabil în faţa iepurelui.

Costel Gâlcă poate rata cel de-al patrulea obiectiv al sezonului, cel mai important, titlul pe care în iarnă îl avea deja în buzunar. După ce a scăpat printre degete Supercupa României, milioanele din grupele Champions League şi primăvara Europa League, Steaua e groggy, e numărată de arbitru şi Gâlcă pare că a aruncat deja prosopul.

Fanii i-au cerut demisia la finalul partidei cu Chiajna, 2-2, după ce "roş-albaştrii" au primit cadou locul 1 de la Gaz Metan, dar i-au spus pas. Cum s-a ajuns însă ca ASA Tg. Mureş să fie lider, după ce în decembrie era la 13 puncte distanţă de primul loc? Şi de ce Steaua lui Gâlcă a adunat în tur mai multe puncte decît cea a lui Reghecampf, dar în retur a capotat?

5 capitole la care Gâlcă şi-a arătat limitele

  • TRANSFERURI

Dacă lui Reghe i s-au făcut toate poftele, Gâlcă a recunoscut că un singur jucător a venit la cererea lui: Breeveld. Culmea, mijlocaşul dorit insistent a fost mai mult rezervă de lux în Ghencea. În rest, antrenorul a înghiţit în sec şi a acceptat ca lotul să îi fie alcătuit din spatele gratiilor.

  • STAFF

Banca tehnică a campioanei s-a schimbat radical după plecarea lui Reghecampf. Gâlcă a venit cu preparatorul lui, Julian Jimenez, cu un nou stil de joc şi cu un medic nou. Rezultatul? Randamentul fizic al jucătorilor a scăzut dramatic, după ce Neubert a dispărut, iar pregătirea s-a făcut mai mult cu mingea. (Detalii aici)

Pe lîngă numărul ridicat de accidentări, şi doctorul a comis-o în două momente importante. Mai întîi la returul cu Ludogoreţ, cînd i-a permis lui Gâlcă să îl folosească pe Tănase, abia refăcut după o accidentare, iar căpitanul Stelei a părăsit terenul după numai cîteva minute. Episodul s-a repetat şi în această primăvară, cu acelaşi Tănase, care a fost forţat din nou la meciul cu Astra, iar accidentarea a recidivat.

  • GESTIONAREA AVANSULUI

La finalul turului, Steaua avea 10 puncte faţă de locul doi, însă Gâlcă anunţa că sezonul nu e încheiat. Au plecat Szukala, Keşeru şi Sînmărtean, au venit Tamaş şi Ţucudean. Pe hîrtie, s-au pierdut 3 jucători foarte importanţi şi au venit doi internaţionali bine cotaţi. Evoluţiile noilor veniţi nu s-au ridicat însă la aşteptări. Chiar şi aşa, fără cei trei stîlpi, lotul Stelei ar fi trebuit să fie suficient de valoros pentru a menţine cel puţin o parte din avans pînă la finalul sezonului.

  • MOTIVAREA JUCĂTORILOR

Steaua e în criză în acest retur, iar Gâlcă nu îşi poate readuce la realitate jucătorii. Deşi avansul s-a micşorat treptat, reacţia acestora a întîrziat să apară. Nu a existat mobilizarea generală şi răutatea din anii trecuţi, iar acest lucru s-a văzut cel mai bine aseară, cînd elevii lui Gâlcă au avut o reacţie sterilă după ce ASA pierduse, iar Chiajna reuşise să întoarcă rezultatul pe Naţional Arena. Nu mai punem la socoteală meciul direct cu ASA, unde Steaua a existat abia după ce Tg. Mureş avea 1-0 şi s-a retras în defensivă.

  • NU EXISTĂ AVANTAJUL PROPRIULUI TEREN

Steaua lui Gâlcă are un parcurs execrabil pe teren propriu, acolo unde ar fi trebuit să obţină cele mai multe puncte! "Roş-albaştrii" au pierdut 5 partide pe teren propriu, lucru care nu s-a mai întîmplat din sezonul 1961/1962. (Detalii) Situaţia e chiar dramatică, pentru că în ultimele 4 meciuri acasă, Steaua a obţinut un punct, cel de ieri cu Chiajna.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.